Prejsť na obsah

Revitalizáciou vnútroblokov v Starom Meste vznikli atraktívne priestory pre oddych aj šport

Obyvatelia Starého Mesta môžu od jesene minulého roka využívať zrevitalizované priestranstvá medzi ulicami Branisková, Tatranská a Čsl. armády a medzi ulicami Kuzmányho, Kpt. Nálepku a Čsl. Armády. Na nevyužívaných plochách sa vytvoril atraktívny verejný priestor na športové aktivity, oddych a trávenie voľného času.

Celkové výdavky na revitalizáciu dvoch vnútroblokov predstavovali 669 440 eur s DPH. Výška finančnej podpory z eurofondov dosiahla 579 387 eur. Práce realizovala košická spoločnosť Cesty Košice. Do konca apríla ešte dokončia terénne úpravy a výsev trávnika.

Na svoje si prídu deti, športovci, aj psičkári

V oboch lokalitách sa vybudovali mlátové a dláždené chodníky, pribudlo nové verejné osvetlenie. Priestor sa obohatil o novú zeleň a dažďové záhrady, vysadilo sa spolu 30 stromov, živý plot a ďalšie rastliny. Milovníci aktívneho pohybu môžu využívať ihriská na petang, mini futbalové ihrisko, fitnes ihrisko s workoutovou zostavou či pingpongový stôl.

Najmenších obyvateľov potešia nové detské ihriská, psičkárov výbeh pre psy na Kpt. Nálepku a nové prvky na tréning vo výbehu na Braniskovej. Obyvateľom sú v oboch lokalitách k dispozícii desiatky lavičiek, pitná fontána či knižná búdka. Pri projekte sa myslelo aj na ďalšie živé tvory, nechýbalo kŕmidlo pre vtákov a hotel pre hmyz.

„Aj táto revitalizácia v Starom meste patrí k zeleným projektom, ktoré sa v uplynulom roku z eurofondov dokončili v našom meste za 2,5 milióna eur. Už onedlho by sme chceli dať do užívania ďalšie takéto investície vo vnútroblokoch Turgenevova - Lomonosovova a Jasuschova - Bauerova za takmer 1,3 milióna eur. Tieto projekty nielenže zazelenajú naše mesto a prispejú k zmierneniu dopadov klimatickej zmeny, ale hlavne budú spríjemňovať život našim obyvateľom. Tešíme sa z každého verejného priestoru, ktorý sa stane atraktívnym miestom pre oddych, zábavu či športové aktivity od tých najmenších až po seniorov,“ uviedol počas pondelkovej verejnej prezentácie investičných a rozvojových projektov v mestskej časti Staré Mesto košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Oddychové zóny pribudli aj v ďalších častiach mesta

V septembri sa obyvateľom odovzdala nová oddychová zóna na Čínskej ulici na Sídlisku Ťahanovce za 126 852 eur, kde vznikla oddychová zóna s množstvom zelene, lavičiek, ale aj herných prvkov pre deti. Rekonštrukciou prešli schodiská, obnovilo a doplnilo sa verejné osvetlenie, pribudla rampa pre bezbariérový prístup, vybudovali sa gabiónové múriky s priestormi na sedenie. 

V decembri minulého roka sa za 1 389 307 eur dokončil aj projekt revitalizácie budovy Magistrátu mesta Košice. V rámci projektu sa opravili a zateplili strechy v niektorých častiach magistrátu, na ktorých zároveň pribudli vegetačné pásy s rastlinným substrátom. Zrevitalizovalo sa aj hlavné schodisko, na ktorom sa vysadila vegetácia a vytvoril priestor na sedenie. Okrem toho pribudla aj zelená stena z popínavých rastlín. Na polievanie zelených striech či priestoru na schodisku poslúži zachytená voda z dažďovej záhrady, ktorá sa nachádza na ploche pred budovou magistrátu.

Zrevitalizoval sa tiež park na Obrancov mieru na Severe, kde pribudli nové chodníčky, zeleň a mobiliár. Náklady predstavovali sumu 135 797 eur. Nový šat dostalo verejné priestranstvo na Lidickom námestí na sídlisku Dargovských hrdinov, kde sa za vyše 151 108 eur vynovilo detské a fitnes ihrisko, pribudol mobiliár, kynologické ihrisko a vysadila sa zeleň.

Začiatkom jari sa dokončia revitalizácie ďalších dvoch vnútroblokov

Do konca apríla majú byť hotové práce vo vnútroblokoch medzi ulicami Jasuschova a Bauerova na Sídlisku KVP a v mestskej časti Juh medzi ulicami Turgenevova- Lomonosovova. Revitalizáciou vnútrobloku na Sídlisku KVP sa za 484 750 eur vytvorí celoročná oddychová zóna s dôrazom na voľnočasové aktivity detí a rekreačný šport. Vybudovali sa aj nové prístupové chodníky, pribudli lavičky a mobiliár, vysadili sa stromy a ďalšia zeleň.

Do finále sa blíži aj obnova vnútrobloku medzi Turgenevovou a Lomonosovovou v celkovej hodnote 775 046 eur, kde pribudli detské ihriská, športoviská, výbeh pre psy, stromy, zeleň a dažďové záhony. V tejto lokalite sa vybudovali nové prístupové a prepojovacie chodníky, osadili sa lavičky a mobiliár.