CQ World Wide WPX Contest 2024

SSB: 30.-31. marca 2024 CW: 25.-26. mája 2024

Začiatok: 0000 UTC sobota Koniec: 2359 UTC nedeľa

I. Cieľ

Pre amatérov na celom svete nadviazať spojenie s čo najväčším počtom amatérov a prefixov počas trvania súťaže.

II. Dĺžka prevádzky

48 hodín. Stanice s jedným operátorom môžu pracovať 36 zo 48 hodín – voľno musí byť minimálne 60 minút, počas ktorých sa nezaznamenáva žiadne QSO. Multioperátorské stanice môžu pracovať celých 48 hodín.

ECO 20/40m smerový yagi anténa
ECO 20/40m smerový yagi anténa

III. Pásma

Môžu sa používať len pásma 1,8, 3,5, 7, 14, 21 a 28 MHz. Dôrazne sa odporúča dodržiavať stanovené bandplány.

IV. Vymieňaný kód

RS(T) a postupné sériové číslo spojenia začínajúce číslom 001 pre prvé spojenie. Poznámka: Účastníci v kategóriách Multi-Two, Multi-Multi a Multi-Distributed používajú samostatné poradové čísla na každom pásme.

V. Bodovanie

A. Skóre

Konečné skóre je výsledkom súčtu bodov za QSO vynásobených počtom rôznych prefixov, s ktorými bolo zaznamenané QSO.

B. Body za QSO

S každou stanicou je možné pracovať raz na každom pásme:

1. Spojenia medzi stanicami na rôznych kontinentoch majú hodnotu troch (3) bodov na 28, 21 a 14 MHz a šesť (6) bodov na 7, 3,5 a 1,8 MHz.

2. Spojenia medzi stanicami na tom istom kontinente, ale v rôznych krajinách, majú hodnotu jedného (1) bodu na 28, 21 a 14 MHz a dvoch (2) bodov na 7, 3,5 a 1,8 MHz. Výnimka: Len pre severoamerické stanice – spojenia medzi stanicami v rámci hraníc Severnej Ameriky (obe stanice sa musia nachádzať v Severnej Amerike) majú hodnotu dvoch (2) bodov na 28, 21 a 14 MHz a štyroch (4) bodov na 7, 3,5 a 1,8 MHz.

3. Spojenia medzi stanicami v tej istej krajine majú hodnotu 1 bodu bez ohľadu na pásmo.

C. Prefixové násobiče

Prefixový násobič je počet platných prefixov s ktorými bolo zaznamenané QSO. Každý PREFIX sa počíta len raz bez ohľadu na pásmo alebo počet spracovaných rovnakých prefixov.

1. PREFIX je kombinácia písmen a číslic, ktorá tvorí prvú časť amatérskej značky. Príklady: N8, W8, WD8, HG1, HG19, KC2, OE2, OE25, LY1000 atď. Akýkoľvek rozdiel v číslovaní, písmenách alebo ich poradí sa počíta ako samostatný prefix. Stanica, ktorá pracuje z inej DXCC entity, ako je uvedená v jej domácej volacej značke, je povinná sa takto označiť prefixom inej DXCC entity. Ten musí autorizovaným prefixom danej krajiny/oblasti. V takom prípade sa za prefix považuje označenie prefixu danej krajiny/oblasti. Príklad: N8BJQ pôsobiaci z ostrova Wake by sa označil N8BJQ/KH9 alebo N8BJQ/NH9. KH6XXX pôsobiaci z Ohia musí používať autorizovaný prefix pre 8.USA región (/W8, /AD8 atď.). Prenosným označeniam bez čísel sa za druhé písmeno prenosného označenia priradí nula (Ø), ktorá tvorí prefix. Príklad: PA/N8BJQ sa zmení na PAØ. Všetkým volaniam bez čísel sa za prvé dve písmená priradí nula (Ø), ktorá vytvorí prefix. Príklad: XEFTJW by sa počítalo ako XEØ. Námorné mobilné, mobilné, /A, /E, /J, /P alebo iné identifikátory licenčných tried sa nepočítajú ako prefix

2. Vyzývame k účasti na špeciálnych, pamätných a iných jedinečných staniciach s unikátnymi prefixmi. Prefixy musia byť vydané alebo povolené licenčným orgánom krajiny prevádzky.

Omrznuté KV antény
Omrznuté KV antény

VI. Súťažné kategórie

Používanie DX clustra RBN a podobných systémov je povolené vo všetkých kategóriách s výnimkou Single Operator Classic Overlay kategórie.

A. Kategórie s jedným operátorom: Všetky prevádzkové a logovacie funkcie vykonáva jedna osoba (operátor). Nie je obmedzená možnosť zmeny pásma. V každom okamihu je povolený len jeden vysielaný signál.

1. Vysoký výkon jeden operátor (všetky pásma alebo jedno pásmo): Celkový výstupný výkon nesmie presiahnuť 1500 W.

2. Nízky výkon jeden operátor (všetky pásma alebo jedno pásmo): Celkový výstupný výkon nesmie presiahnuť 100 wattov.

3. QRP jeden operátor (všetky pásma alebo jedno pásmo): Celkový výstupný výkon nesmie presiahnuť 5 wattov.

B. Single Operator Overlay kategórie pre jedného operátora: Každý účastník s jedným operátorom, ktorý spĺňa požiadavky, sa tiež môže prihlásiť do jednej z nižšie uvedených kategórií pridaním príslušného riadku CATEGORY-OVERLAY v hlavičke logovacieho súboru Cabrillo. Logy v kategórii Overlay budú vo výsledkoch uvedené samostatne, budú hodnotené ako všetky pásma a zoskupené podľa vysokého výkonu a nízkeho výkonu (vrátane QRP).

1. Tribander/Single Element (TB-WIRES): Počas súťaže môže účastník používať iba jeden (1) tribander (ľubovoľného typu, s jedným napájacím vedením od vysielača k anténe) na 10, 15 a 20 metrov a jednoprvkové antény na 40, 80 a 160 metrov. Samostatné prijímacie antény nie sú v tejto kategórii povolené.

2. Nováčik (ROOKIE): Pre účasť v tejto kategórii musí mať operátor ku dňu konania súťaže licenciu rádioamatéra tri (3) roky alebo menej. Dátum, kedy operátor získal prvú licenciu, musí byť uvedený v poli SOAPBOX. Do kategórie Rookie sa nemôže prihlásiť operátor, ktorý získal plaketu v niektorom z predtým hodnotených CQ contestov.

3. Klasický operátor (CLASSIC): Účastník bude používať iba jedno rádio a môže pracovať až 24 zo 48 hodín – voľno je minimálne 60 minút, počas ktorých sa nezaznamenáva žiadne QSO. Ak denník vykazuje viac ako 24 hodín prevádzky, do výsledku sa započíta len prvých 24 hodín. Používanie akejkoľvek pomoci pri upozorňovaní na QSO je počas trvania súťaže zakázané (pozri pravidlo IX.B). Príjem počas vysielania je tiež zakázaný.

Mapa Európy
Mapa Európy

4. Mládež (YOUTH): Operátor mal na začiatku súťaže 25 rokov alebo menej. Uveďte dátum narodenia v poli SOAPBOX.

C. Kategórie Multi s viacerými operátormi (len pre všetky pásma): k výslednému skóre prispieť viac ako jedna osoba. Vyberte kategóriu na základe počtu vysielaných signálov alebo počtu miest.

1. MULTI-ONE: V každom okamihu je povolený len jeden vysielaný signál. V každej hodinovej hodine (00 až 59 minút) možno vykonať maximálne desať (10) zmien pásma. Napríklad zmena z 20 metrov na 40 metrov a potom späť na 20 metrov sa počíta ako dve zmeny pásma. Pre celý denník používajte jednu postupnosť sériových čísel.

a. Vysoký výkon. Celkový výstupný výkon každého vysielaného signálu nesmie prekročiť 1500 wattov.

b. Nízky výkon. Celkový výstupný výkon každého vysielaného signálu nesmie prekročiť 100 wattov.

2. MULTI-TWO: V každom okamihu sú povolené maximálne dva vysielané signály na dvoch rôznych pásmach. Oba vysielače môžu nadväzovať spojenia bez obmedzenia času. S každou stanicou je možné pracovať len raz na jednom pásme bez ohľadu na to, ktorý vysielač sa používa. V denníku musí byť uvedené, ktorý vysielač uskutočnil každé QSO (stĺpec 81 šablóny CABRILLO QSO pre CQ súťaže). Každý vysielač môže vykonať maximálne osem (8) zmien pásma v každej hodinovej hodine (00 až 59 minút). Pre každé pásmo použite samostatnú postupnosť sériových čísel. Celkový výstupný výkon každého vysielaného signálu nesmie prekročiť 1500 W.

3. MULTI-UNLIMITED: Maximálne šesť vysielaných signálov, jeden na pásmo, v každom čase. Súčasne môže byť aktivovaných šesť pásiem. Pre každé pásmo použite samostatnú postupnosť sériových čísel. Celkový výstupný výkon každého vysielaného signálu nesmie prekročiť 1500 W.

4. MULTI-DISTRIBUTED: Maximálne šesť vysielaných signálov, jeden na pásmo v každom čase, zo staníc na rôznych miestach. Všetky zariadenia (vysielače, prijímače, zosilňovače, antény atď.) musia byť umiestnené v tej istej DXCC a CQ zóne, vrátane diaľkovo ovládaných zariadení. Súčasne môže byť aktivovaných šesť pásiem. Pre každé pásmo použite samostatnú postupnosť sériových čísel. Celkový výstupný výkon každého vysielaného signálu nesmie prekročiť 1500 W. Záhlavie Cabrillo logu musí obsahovať nasledujúce riadky: KATEGÓRIA-OPERÁTOR: MULTIOP, KATEGÓRIA-STANICA: DISTRIBUOVANÁ. Pravidlá X.E a X.F sa na túto kategóriu nevzťahujú.

D. Kontrolný denník: log zaslaný na pomoc pri vyhodnotení. Kontrolný denník nebude mať vo výsledkoch žiadne skóre a denník nebude zverejnený.

Team 9X4X v Kigali
Team 9X4X v Kigali

VII. Diplomy

Súťažiaci v kategórii jedno pásmo môžu získať diplom len za jedno pásmo.

A. Plakety sa udeľujú za najlepší výkon v niekoľkých kategóriách. Aktuálny zoznam plakiet a sponzorov si pozrite na stránke <www.cqwpx.com/plaques/>.

Na jednu značku sa udelí len jedna plaketa. Stanica, ktorá získa celosvetovú plaketu, sa nebude brať do úvahy pre ocenenie v podoblasti. Toto ocenenie bude udelené druhému účastníkovi za danú oblasť, ak počet staníc odôvodňuje udelenie ocenenia.

B. Diplomy: Elektronické diplomy budú k dispozícii na stiahnutie pre každého, kto včas odošle denník na vyhodnotenie.

Diverzný príjem na RSPduo
Diverzný príjem na RSPduo

VIII. Súťaž klubov

Klubové skóre je celkové súhrnné skóre zo súťažných denníkov zaslaných členmi klubu. Sú dve samostatné kategórie klubovej súťaže.

A. Kluby USA: Účasť je obmedzená na členov klubu s bydliskom v okruhu 250 míľ od centra klubovej oblasti.

B. DX kluby: Účasť je obmedzená na členov klubu s bydliskom v rámci ALEBO krajiny DXCC, v ktorej sa klub nachádza, ALEBO v okruhu s polomerom 400 km od centra klubu.

C. Všeobecné klubové pravidlá

Národné organizácie (napr. JARL, REF alebo DARC) sa nemôžu zúčastniť klubovej súťaže.
Hodnotenie jedného operátora môžu prispieť len jednému klubu. Výsledky viacerých operátorov môžu byť pridelené viacerým klubom ako percentuálny podiel počtu členov klubu zúčastnených na prevádzke. V zápise do denníka musí byť uvedený celý názov klubu (a pridelenie klubov, ak ide o viacoperátorov).
Na to, aby bol klub uvedený vo výsledkoch, musia byť prijaté minimálne štyri súťažné denníky. Záznamy v kontrolnom denníku sa nezapočítavajú do klubového výsledku.
Slovo „bývať“ sa definuje ako: bývať trvalo alebo nepretržite alebo obývať miesto ako trvalý, trvalý a hlavný domov osoby na právne účely.

IX. Definície pojmov

A. Umiestnenie stanice: Oblasť, v ktorej sú umiestnené všetky vysielače, prijímače, zosilňovače a antény. Všetky vysielače, prijímače a zosilňovače musia byť v jednom kruhu s priemerom 500 metrov. Antény musia byť fyzicky prepojené VF prenosovými vedeniami s vysielačmi, prijímačmi a zosilňovačmi.

B. Pomoc pri hľadaní QSO: Použitie akejkoľvek technológie alebo iného zdroja, ktorý poskytuje operátorovi identifikáciu volacej značky alebo násobiča. Patrí sem okrem iného použitie dekodéra CW, DX clustera, webových stránok na vyhľadávanie DX (napr. DX Summit), lokálnej alebo vzdialenej technológie dekódovania volacích značiek a frekvencií (napr. CW Skimmer alebo Reverse Beacon Network) alebo prevádzkových dohôd, na ktorých sa zúčastňujú iné osoby.

Elecraft K3S transceiver
Elecraft K3S transceiver

X. Všeobecné pravidlá pre všetkých účastníkov pretekov

A. Účastníci musia pri vykonávaní akejkoľvek činnosti, ktorá by mohla ovplyvniť ich predložené skóre, dodržiavať limity zvolenej kategórie.

B. Pre každú zúčastnénú kategóriu sa musí použiť iný volací znak. Je dovolené použiť iba vlastný volací znak.

C. Na žiadnom pásme neprekračujte obmedzenie celkového výstupného výkonu zvolenej kategórie. Celkový výstupný výkon na ktoromkoľvek pásme v ktoromkoľvek čase sa meria na konečnom výstupe aktívneho zosilňovača (zosilňovačov).

D. Nie je povolené samospotovanie alebo žiadanie o spotovanie.

E. Celá prevádzka sa musí uskutočňovať z jedného miesta. Vzdialená prevádzka (remote station) je povolená, ak je fyzické umiestnenie všetkých vysielačov, prijímačov a antén na jednom mieste stanice. Stanica prevádzkovaná na diaľku musí dodržiavať všetky obmedzenia licencie stanice, licencie operátora a kategórie. Použitá volacia značka musí byť taká, akú vydal alebo povolil regulačný orgán v mieste umiestnenia stanice.

F. Vzdialené prijímače mimo umiestnenia stanice nie sú povolené.

G. Na jednom pásme je vždy povolený len jeden signál.

H. Striedanie CQ na dvoch alebo viacerých frekvenciách na pásme nie je povolené.

I. Všetky žiadosti o spojenia, odpovede na volania a príjem volacích značiek a súťažných kódov sa musí uskutočniť počas trvania pretekov s použitím módu a frekvencií pretekov.

J. Oprava zaznamenaných volacích značiek a vymieňaných kódov po skončení súťaže pomocou akejkoľvek databázy, nahrávok, e-mailu alebo iných metód potvrdzovania QSO nie je povolená.

K. Zaznamenané volacie značky musia byť rovnaké ako tie, ktoré si účastníci vymenili v éteri počas QSO.

L. Pre stanice ITU Regiónu 1: vysielanie v pásme 40 m nad 7200 KHz počas víkendu SSB (fonického) contestu nie je povolené.

M. Pre stanice ITU Regiónu 1: vysielanie pod 1810 KHz počas súťažného víkendu nie je povolené.

CR2X QSL lístok
CR2X QSL lístok

XI. Inštrukcie pre denník

Elektronické zasielanie denníkov je povinné pre všetkých účastníkov.

A. V denníku MUSÍ byť pri každom spojení uvedené: správny dátum a čas v UTC, frekvencia (alebo pásmo), volacia značka stanice, s ktorou sa pracovalo, vyslaný a prijatý kód. Denník bez všetkých požadovaných informácií môže byť preklasifikovaný na Checklog. Spojenia by sa mali zaznamenávať ihneď po ich uskutočnení. Stanice súťažiace o svetové, kontinentálne a americké ocenenia musia v denníku uvádzať presné frekvencie pre všetky spojenia.

B. Účastníci na jednom pásme sú povinní zahrnúť do denníka všetky spojenia uskutočnené počas súťažného obdobia, aj keď sú na iných pásmach. Na účely bodovania sa budú brať do úvahy len spojenia uskutočnené na pásme uvedenom v záhlaví Cabrilla. Denníky so spojeniami len na jednom pásme budú klasifikované kategória jedno pásmo.

C. Formát súboru CABRILLO je štandardom pre denníky. Podrobné pokyny na vyplnenie hlavičky súboru CABRILLO nájdete na stránke www.cqwpx.com/cabrillo.htm. Nesprávne vyplnenie záhlavia môže mať za následok zaradenie záznamu do nesprávnej kategórie alebo jeho preklasifikovanie na Checklog. Poznámka: Stanice v USA musia v záhlaví CABRILO uviesť umiestnenie stanice.

D. Nahrávanie na web je jedinou metódou odosielania súťažných denníkov. Nahrávanie na web je k dispozícii na adrese <www.cqwpx.com/logcheck/ >. Všetky prijaté súťažné denníky budú potvrdené e-mailom. Zoznam prijatých denníkov sa nachádza na adrese <www.cqwpx.com.>.

E. Pokyny pre elektronické denníky NON-CABRILLO: Ak nemôžete zaslať denník vo formáte CABRILLO, obráťte sa na riaditeľa súťaže, ktorý vám pomôže zaslať denník v inom formáte.

F. Potvrdenie odoslania súťažného denníka: Všetky prijaté denníky budú potvrdené e-mailom. Zoznam prijatých denníkov nájdete na adrese <www.cqwpx.com.>.

G. Stiahnutie denníka: Účastník môže stiahnuť prihlásený denník z akéhokoľvek dôvodu do 30 dní od uzávierky prihlasovania. Pokyny si vyžiadajte od riaditeľa súťaže.

FY5KE antény v roku 2019
FY5KE antény v roku 2019

XII. Termín na odoslanie súťažného denníka

A. Všetky denníky musia byť odoslané do piatich (5) dní po skončení súťaže: SSB denníky najneskôr do 2359 UTC 31. marca 2023, CW denníky najneskôr do 2359 UTC 2. júna 2023. Opätovné zaslanie denníka po uplynutí lehoty bude považované za oneskorený záznam.

B. O predĺženie lehoty možno požiadať e-mailom na adresu < director@cqwpx.com >. Žiadosť musí obsahovať oprávnený dôvod a musí byť doručená pred termínom uzávierky odoslania súťažných denníkov. Predĺženie sa udeľuje len na základe potvrdenia riaditeľa súťaže.

C. Denníky zaslané po uzávierke môžu byť uvedené vo výsledkoch, ale nemajú nárok na ocenenie.

XIII. Vyhodnotenie

Súťažná komisia CQ WPX je zodpovedná za kontrolu a vyhodnotenie súťažných denníkov. Od účastníkov sa očakáva, že budú dodržiavať pravidlá a osvedčené rádioamatérske postupy. Porušenie pravidiel súťaže alebo nešportové správanie môže viesť k disciplinárnemu konaniu zo strany výboru.

A. Nešportové správanie: Príklady nešportového správania zahŕňajú okrem iného:

DOHODOVANIE alebo POTVRDZOVANIE akýchkoľvek spojení počas súťaže pomocou AKÝCHKOĽVEK neamatérskych rádiových prostriedkov, ako sú telefóny, internet, instant messaging, chatové miestnosti, VoIP, sociálne médiá alebo webové stránky.

Vysielanie účastníka na frekvenciách mimo licenčných obmedzení.

Zmena časov v denníku, aby sa splnili pravidlá o zmene pásma alebo mimo času.

Nadmerné množstvo neoveriteľných QSO alebo neoveriteľných násobičov.

Signály s nadmernou šírkou pásma (napr. splatter, clicks) alebo harmonické na iných pásmach.

Prevádzkovanie staníc, ktoré nadväzujú viac ako 3 spojenia bez vyslania svojho volacieho znaku.

B. Disciplinárne opatrenia: V prípade porušenia pravidiel podlieha účastník diskvalifikácii podľa uváženia výboru.

DISKVALIFIKÁCIA: účastník bude uvedený na konci zverejnených výsledkov a nemá nárok na ocenenie.

Oznámenie o opatreniach výboru bude zaslané e-mailom na adresu uvedenú pri odoslaní denníka. Účastník má päť dní na to, aby sa proti rozhodnutiu odvolal k riaditeľovi súťaže. Po uplynutí tejto lehoty je rozhodnutie konečné.

Účastník môže z akéhokoľvek dôvodu stiahnuť predložený denník do 30 dní od uzávierky denníka. Pokyny si vyžiadajte od riaditeľa súťaže.

Výbor si vyhradzuje právo zmeniť kategóriu ktoréhokoľvek príspevku na základe preskúmania denníka alebo iných informácií.

C. Kontrola denníkov: Všetky súťažné denníky sa kontrolujú pomocou vlastného softvéru a ľudského úsudku.

Duplicitné spojenia sa odstránia bez dodatočného trestu.

Spojenia s nesprávne prijatým kódom sa odstraňujú bez dodatočného trestu.

Chyby volacích značiek alebo volacie značky, ktoré sa nenachádzajú v inom denníku, sa odstránia a dostanú penalizáciu vo výške dvojnásobku bodovej hodnoty QSO pre dané spojenie.

Spojenia, ktoré nespĺňajú pravidlá zmeny pásma pre kategórie MULTI sú odstránené bez dodatočného trestu.

Z68XX René
Z68XX René

XIV. Vyhlásenie

Odoslaním denníka CQ WPX Contestu a s ohľadom na úsilie výboru CQ WPX Contestu preskúmať a vyhodnotiť tento denník účastník bezpodmienečne a neodvolateľne súhlasí s tým, že: Súhlasí s tým, že: 1) si prečítal a pochopil pravidlá súťaže a súhlasí s ich dodržiavaním, 2) pracuje v súlade so všetkými pravidlami a predpismi, ktoré sa vzťahujú na rádioamatérske vysielanie v mieste, kde sa stanica nachádza, 3) súhlasí s tým, že záznam v denníku môže byť sprístupnený verejnosti, a 4) súhlasí s tým, že vydávanie diskvalifikácií a iné rozhodnutia výboru sú oficiálne a konečné. Ak účastník nie je ochotný alebo schopný súhlasiť so všetkými vyššie uvedenými podmienkami, nemal by záznam posielať alebo by ho mal poslať len ako Checklog.

Otázky týkajúce sa súťaže CQ WPX môžete posielať e-mailom riaditeľovi súťaže CQ WPX <director@cqwpx.com >.

0 0 hlasy
Hodnotenie článku
Nastaviť
Nastaviť upozornenia
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba
Zobraziť všetky komentáre
0
Budeme radi za vaše pripomienky, prosím, komentujte!x