Dobré noviny
Objaví sa len raz za život. Tajomnú Diablovu kométu teraz zazriete na Slovensku aj voľným okom
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Objaví sa len raz za život. Tajomnú Diablovu kométu teraz zazriete na Slovensku aj voľným okom

Nebeské teleso môžeme pozorovať len raz za život.
Nebeské teleso môžeme pozorovať len raz za život. — Foto: Youtube/ABC 7 Chicago / Instagram/astrocatinfo

Teleso dostalo prezývku pre svoj nezvyčajný vzhľad.

Slávnou sa stala vďaka svojmu špecifickému tvaru, ktorý nadobudla minulý rok. Vtedy začala Diablova kométa pravidelne vybuchovať a už na začiatku tohto procesu sa objavili jej známe rohy. Nádherne svietiaci a teraz aj nezvyčajne sfarbený úkaz môžete z územia Slovenska sledovať dokonca aj voľným okom, informoval iMeteo.

Rohy vyrástli pri výbuchoch

Milovníci astronómie sa teda môžu tešiť novému úkazu, ktorý v roku 1812 objavil francúzsky astronóm Jean Louis Pons a neskôr aj americký hvezdár William R. Brooks. Spočiatku si William myslel, že objavil nové teleso, avšak po rôznych kalkuláciách vedci zistili, že išlo o Ponsom objavenú kométu.

Kométe narástli erupciami rohy.
Kométe narástli erupciami rohy. Foto: Youtube/ABC 7 Chicago

Aj preto jej meno vzniklo z kombinácie mien Pons a Brooksa, no neskôr jej prischla ešte aj jedna prezývka. Kométa 12P/Pons-Brooks je kryovulkanická, čo znamená, že sa správa podobne ako pozemná sopka. Na rozdiel od nej však nevyvrhuje lávu, ale zmes plynov a ľadu. Čím bližšie bola k slnku, tým viac tlaku sa nahromadilo v jej jadre.

Ten sa uvoľnil tak, že sa na povrch predrala zmes chemických látok, z ktorých vznikli ľadové úlomky a tie pretrhli jadro. Nepravidelnosť jeho povrchu následne spôsobila, že sa kométa vychýlila a narástli jej rohy. Práve preto si vyslúžila svoju známu prezývku Diablova kométa.

Ako ju môžete pozorovať?

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?