Chytré okuliare (AR okuliare)

Inteligentné okuliare sa stávajú novou súčasťou vozidla. Ale na čo vlastne slúžia okuliare AR vo vozidle? Vodič môže pomocou inteligentných okuliarov vnímať prvky rozšírenej reality, či už ide o navigačné symboly, ovládacie prvky infotainmentu alebo prezeranie multimédií.

S nástupom elektromobility a nebývalým rozvojom čínskych automobiliek sa objavujú inovácie, ktoré ešte pred pár rokmi nikto v súvislosti s automobilizmom neočakával. Napríklad takzvané smart okuliare.

Čínsky výrobca elektromobilov Nio v spolupráci so spoločnosťou Nreal, ktorá sa špecializuje na technológie rozšírenej reality, uviedol na trh okuliare nazvané NIO Air AR Glasses. NIO Air Glasses sú okuliare pre rozšírenú realitu (AR), ktoré zákazníkom značky NIO poskytujú cenovo dostupný zážitok z rozšírenej reality priamo vo vnútri ich vozidiel. Samozrejme, okuliare pre rozšírenú realitu možno využívať aj na iné účely ako len vo vozidle, ale vzhľadom na zameranie týchto stránok budeme túto možnosť spomínať hlavne.

Rozšírená realita AR (Augmented Reality) je technológia, ktorá spája skutočný svet s digitálnymi prvkami prostredníctvom rôznych zariadení, ako sú smartfóny, tablety alebo špeciálne AR okuliare. Táto technológia umožňuje používateľom vnímať reálny svet okolo seba a v reálnom čase doň vkladať virtuálne objekty, informácie alebo interaktívne prvky. Tieto prvky sú však čisto digitálne a viditeľné iba cez špeciálne okuliare alebo napríklad displej telefónu.

Rozšírená realita AR (Augmented Reality) - ilustračný obrázok 

AR môže byť použitá v rôznych oblastiach, vrátane zábavy, vzdelávania, priemyslu, zdravotníctva a mnohých ďalších. Napríklad v zábavnom priemysle môže rozšírená realita (AR) umiestniť virtuálne postavy do reálneho prostredia. V priemysle sa AR využíva napríklad na školenie pracovníkov, opravy zariadení alebo na zlepšenie efektivity procesov.

Myšlienku využitia rozšírenej reality v automobile prvýkrát predstavil William Li, generálny riaditeľ čínskej spoločnosti Nio, v decembri 2021. Vtedy to ešte znelo ako príliš vzdialená budúcnosť, ale spoločnosť Nio túto myšlienku dotiahla do funkčnej komerčnej podoby. Čo ďalšie rozšírenie a využitie táto technológia nájde, ukáže čas.

Chytré okuliare (AR Glasses) - Nio 

Ako fungujú smart okuliare v automobile?

Okuliare pre rozšírenú realitu umožňujú posádke vozidla kombinovať reálny priestor s dosadeným digitálnym objektom. Inými slovami, človek prostredníctvom AR okuliarov vidí reálny priestor okolo seba, ktorý je rozšírený o digitálny objekt. Tým objektom môže byť virtuálny plátno premietajúce film, virtuálne navigačné šípky alebo rovnako virtuálne ovládacie prvky infotainmentu. Na ozvučenie celej tejto virtuálnej scény sa používa audio sústava vozidla. Ovládanie je možné hlasom alebo rôznymi gestami rúk.

Okuliare Nio Air sú navrhnuté špeciálne pre použitie v aute. Z toho dôvodu majú vyššiu jasnosť obrazovky, ochranu proti oslneniu, funkciu eliminujúcu trasenie počas jazdy vozidla a ponúkajú hodiny pohlcujúceho filmového zážitku. Nová služba od automobilky NIO je prepojená s rozsiahlou filmovou knižnicou a volá sa PanoCinema.

Používatelia môžu pri používaní okuliarov pre rozšírenú realitu ovládať okrem filmov aj rôzne funkcie vozidla. Ovládanie virtuálnych ovládacích prvkov je možné pomocou prsteňa nazvaného NIO Air Ring, alebo prostredníctvom hlasu službou NOMI, alebo za pomoci telefónu a špeciálnej mobilnej aplikácie.

Používanie virtuálnych okuliarov vo vozidle je stále neštandardné a nové. Do istej miery ho možno považovať za zbytočné, ale na druhej strane, ak budú ľudia nútení tráviť v aute čoraz viac času, napríklad pri nabíjaní vozidla alebo pri autonómnej jazde, má táto technológia veľkú budúcnosť!

Zdroj: