Využívanie práce z domu zmenšuje potrebu kancelárskych priestorov v Nemecku. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil mníchovský hospodársky inštitút Ifo. Štúdia predpokladá, že dopyt po kancelárskych priestoroch vo veľkých nemeckých mestách sa v dôsledku práce z domova do roku 2030 zníži o 12 percent.

„Pravidelná práca z domu sa stáva novým normálom pre zhruba 25 percent zamestnancov a 69 percent podnikov. To vedie k poklesu dopytu po kancelárskych priestoroch, najmä zo strany veľkých podnikov a odvetví, v ktorých je práca z domova bežnejšia,“ uviedol analytik Ifo Simon Krause. „Nový svet práce vedie k štrukturálnym zmenám na trhu s kancelárskymi priestormi,“ dodal.

Nemecké podniky podľa Ifo často využívajú takzvaný hybridný systém práce, ktorý kombinuje prácu v kancelárii s prácou z domova. „Mnoho firiem sa rozhodlo pre pevne stanovené dni pre prácu v kancelárii s cieľom podporiť osobnú spoluprácu. V ďalšie dni potom ich zamestnanci pracujú z domova. Budúcnosť patrí tejto forme práce, pretože ju do veľkej miery akceptujú zamestnanci i zamestnávatelia a zabezpečuje potrebnú produktivitu,“ uviedol Krause.

Nemecký trh s prenájmom kancelárskych priestorov podľa štúdie v minulom roku klesol na úrovne z čias vrcholu pandemickej krízy. „V súčasnosti tu nie sú žiadne známky rýchleho oživenia,“ uviedol Andreas Trumpp z poradenskej spoločnosti Colliers, ktorá sa na štúdii podieľala.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Investori chcú zvýšiť investície do komerčných nehnuteľností, ukazuje prieskum