Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška dnes v Martine navštívil Múzeum kultúry Rómov na Slovensku. To je špecializovanou zložkou Slovenského národného múzea v Martine. Prezentuje rómsku kultúru a informuje o jej špecifikách. Aktuálne sídli v areáli Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch.

„Táto časť Slovenského národného múzea v Martine veľmi realisticky zachytáva tradičnú kultúru rómskej menšiny. Veľmi oceňujem, že ju vďaka stálej expozícii môže bližšie spoznať aj široká verejnosť,“ povedal štátny tajomník Maruška. Zároveň nevylúčil, že v budúcnosti by sa mohla táto výstava rozšíriť do väčších priestorov múzea. „Hľadáme možnosti, aby sme situáciu vyriešili v dohľadnej dobe. Aj preto považujem takéto osobné návštevy našich inštitúcií v regiónoch za nevyhnutné,“ zdôraznil.

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku je pracoviskom s celoslovenskou pôsobnosťou. Na pôde Slovenského národného múzea – Etnografického múzea v Martine sa začalo formovať v roku 2002 ako Dokumentačné centrum rómskej kultúry na Slovensku. V roku 2004 sa transformovalo na dokumentačné a vedecko – výskumné múzejné pracovisko.

       

 

Posledná aktualizácia: 19. marca 2024 / Komunikácia Protokol

Zdieľať