Podtatranský kamzík kontra nitriansky Corgoň: Potvrdenie favorita alebo historický šok play-off?

Skrumáž pred nitrianskou svätyňou v zápase proti PopraduSkrumáž pred nitrianskou svätyňou v zápase proti Popradu Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

POPRAD/NITRA - Hokejisti HK Poprad nastúpia tretí rok za sebou v play-off slovenskej extraligy proti HK Nitra.

 "Kamzíkov" čaká celkovo štvrtá konfrontácia vo vyraďovacej časti s týmto súperom, no ani v jednej sérii nedokázali uspieť. V pozícii favorita sú práve hráči spod Tatier – tímy delilo po dlhodobej časti sedem priečok, ale len 18 bodov.

Premiérové ovládnutie základnej časti

Popradčania sa prvýkrát v klubovej histórii stali víťazmi základnej časti. Vďaka tomu začnú každú sériu play-off na domácom ľade, ktorý budú mať k dispozícii aj v prípadnom rozhodujúcom siedmom stretnutí. V polovici novembra pritom figurovali až na predposlednej 11. pozícii. Vedenie klubu však potom pristúpilo k zmene trénera a Čecha Aleša Tottera nahradil na striedačke Todd Bjorkstrand.

Práve americký kouč má výrazný podiel na tomto úspechu, keďže pod jeho vedením odohralo mužstvo 33 duelov s bilanciou 25 víťazstiev a osem prehier, celkovo získalo 73 bodov. Od príchodu Bjorkstranda sa stalo iba raz, že "kamzíci" neuspeli v troch zápasoch za sebou. Po zaváhaní Spišskej Novej Vsi išli 2. februára na čelo tabuľky a odvtedy už pred seba nepustili žiadneho súpera.

Zľava Tomáš Záborský (Poprad) Galéria fotiek (4) Tomáš Záborský v šanci pred Liborom Kašíkom v minuloročnom predkole Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Dosiahli štvrtý najvyšší počet strelených gólov (163). V štatistike inkasovaných boli však na druhej priečke (119) a v tomto ukazovateli sú len o dva góly horší ako obhajca titulu z Košíc. Rovnako ako Popradu, ani Nitre nevyšiel úvod základnej časti a po 7. kole bola na poslednom 12. mieste. Mužstvo trénera Antonína Stavjaňu však zlepšilo výsledky a dlho sa držalo medzi najlepšou šestkou.

Štvrtá konfrontácia a tretia za sebou

Hráči Nitry síce strelili najvyšší počet strelených gólov (172) v dlhodobej časti, ale v poslednom kole klesli z piatej priečky až na ôsmu a museli sa predstaviť v predkole o postup do štvrťfinále play-off. "Corgoni" zdolali deviaty tím Duklu Trenčín 3:2 na zápasy (5:2, 3:4, 2:3 (v), 5:4 (v), 5:1).

Pôjde o štvrtú konfrontáciu Popradu s Nitrou v histórii play-off slovenskej extraligy. Doterajšie tri sa skončili víťazstvom Nitranov - prvá vo štvrťfinále sezóny 2016/17 výsledkom 4:0 na zápasy. Druhú pred dvoma rokmi musel rozhodnúť až siedmy duel.

Zatiaľ posledná vzájomná séria sa hrala vlani počas kvalifikácii o postup do štvrťfinále, v ktorej Nitra uspela 3:0. Okrem 18-bodového rozdielu v tabuľke hovoria v prospech Popradu aj vzájomné zápasy. "Kamzíci" vyhrali v základnej časti tri stretnutia, pričom dokázali triumfovať v oboch dueloch na klzisku súpera.

Poprad pripravený na mladé a útočné mužstvo

Hokejisti HK Poprad vstúpia do štvrťfinále play-off Tipos extraligy s cieľom nadviazať na predvedenú hru a výsledky z druhej polovice základnej časti.

V nej triumfovali a prvýkrát sa tešili zo zisku Pohára Dušana Pašeka. Ich súper v boji o semifinále bude Nitra, ktorú chcú prvýkrát zdolať vo vyraďovacej časti. Podľa asistenta trénera Radoslava Suchého sa hráči musia sústrediť na svoju hru a prehrať súpera.

"Kamzíci" mali po úspešnom zavŕšení ZČ niekoľko dní voľna, ale postupne sa začali pripravovať na play-off. "V nedeľu sme sa dozvedeli súpera a už od pondelka sa pripravujeme komplexnejšie. Nitra má mladé útočné mužstvo, musíme sa jej vyrovnať v rýchlosti, bojovnosti a hrať našu fyzickú hru, ktorú od nás tréner vyžaduje. Samozrejme, využívať presilovky, hrať dobre v oslabeniach a ubrániť ich. Asi to bolo v podstate jedno proti komu budeme hrať, potrebujeme sa sústrediť na svoje výkony," uviedol kapitán a obranca Daniel Brejčák.

Aj Suchý priblížil svoj pohľad na súpera: "Nitra má kvalitu v útoku a dobré presilovky. Čiže nebyť vylučovaní, bude nejaká zásada, ktorej sa budeme držať. Musíme byť lepší ako oni. Zvíťazí tím, ktorý si pôjde za víťazstvami viac a ukáže srdce a charakter kolektívu. "

Zápasové tempo alebo dlhší odpočinok?

Poprad spoznal súpera po sérii predkola medzi Nitrou a Trenčínom. Pozíciu favorita nakoniec naplnili vyššie postavení Nitrania, keď zdolali súpera 3:2 na zápasy. "Kamzíci" si uvedomujú, že ich súper hral o päť duelov navyše, ale nevnímajú to ako výhodu. "Má to dve strany. Určite je lepšie hrať a byť v zápasovom tempe, ale možno budú trochu unavení. Musíme na nich nabehnúť zo začiatku," skonštatoval Suchý a doplnil ho aj Daniel Brejčák:

"Z nejakého fyzického hľadiska by to mala byť výhoda, ale niekedy to môže byť lepšie, lebo mužstvo je v tempe. My sme dlho stáli, čiže bude veľmi dôležitý prvý zápas a prvá tretina od nás, aby sme nezaspali a vybehli na nich."

Oslavujúci hokejisti Popradu Galéria fotiek (4) Tešiaci sa hokejisti Popradu Zdroj: TASR/Roman Hanc

Pôjde o štvrtú konfrontáciu Popradu s Nitrou v histórii play-off slovenskej extraligy. Doterajšie tri sa skončili víťazstvom Nitranov, naposledy minulý rok v boji o najlepšiu osmičku. "Samozrejme, určite sa netreba pozerať už na to, čo bolo v základnej časti a nie ešte rok alebo dva dozadu. My musíme hrať svoju hru. Verím tomu, že potom dokážeme zdolať Nitru a to je náš prvotný cieľ," skonštatoval 37-ročný skúsený obranca.

Brejčák dúfa, že možno tento rok je ten správny čas na úspech: "Verím tomu, ale je ďalších sedem mužstiev s rovnakým cieľom. Videli sme to už v predkole, čaká nás ťažký boj."

Z predposlednej priečky až na prvú

Od prvého zápasu, ktorý je na programe v stredu o 18.00 h, chcú "kamzíci" pokračovať v hre z druhej polovice základnej časti. Podľa Suchého sa nesústredili na nič výnimočné: "Myslím si, že sme sa tvrdou prácou dostali z predposlednej priečky na prvú a v tom sme to držali. Chlapci sú už zvyknutí na tréningy, že sú náročné a nepoľavili sme ani na chvíľu. Stále byť pripravení na každý tréning, zápas a ísť do toho na sto percent." Popradčania by mali nastúpiť v rovnakej zostave, v ktorej hrali proti Spišskej Novej Vsi. V sezóne im už nepomôžu dlhodobo zranení útočníci Jakub Urbánek a Peter Kundrik.

Na vyraďovaciu časť sa teší aj americký útočník Ryan Dmowski, ktorý bol najlepší strelec (30) a druhý najproduktívnejší hráč dlhodobej časti s 57 bodmi (30+27). "Som veľmi rád, že hráme proti Nitre. Je to silný tím a bude to pre nás dobré prvé kolo play-off. Určite príde veľa fanúšikov, ktorí vytvoria elektrizujúcu atmosféru. Verím, že to využijeme v náš prospech." Krídelník prvej formácie oslávil v pondelok 27 rokov a v stredajšom prvom stretnutí série ho prídu podporiť aj rodičia.

Nitra si verí, postavenie v tabuľke nerieši

Hokejisti Nitry sa vo štvrťfinále play-off Tipos extraligy chcú stať prvým tímom, ktorý z pozície ôsmeho vyradí víťaza základnej časti. "Corgoni" považujú päťzápasovú sériu s Trenčínom za výbornú prípravu na "kamzíkov" a asistent trénera Dušan Milo verí, že môžu ťažiť práve zo zápasovej praxe.

Nitra má za sebou vyrovnanú sériu proti trenčianskej Dukle, ktorá vyvrcholila rozhodujúcim duelom pod Zoborom. Mužstvo Antonína Stavjaňu sa dokázalo skonsolidovať po nevydarenom závere základnej časti, keď prišlo o miestenku v prvej šestke. Nitrania si tak na rozdiel od popradského tímu nedopriali niekoľko dní voľna, no zároveň môžu profitovať zo zápasového rytmu.

Obavy o fyzické sily nemá ani nitrianska striedačka. "My unavení nie sme, všetci sme v poriadku a nikto nie je zranený. Navyše sme rozohratí, čo bude naša výhoda. Dúfam, že sa nám podarí to potvrdiť už na ľade Popradu a zoberieme im nejaký zápas," uviedol pre TASR asistent trénera Dušan Milo.

Nadviazať na dobré veci z trenčianskej série

"Corgoni" v predkole potvrdili pozíciu najofenzívnejšieho tímu základnej časti. Dukle strelili spolu 20 gólov, no ich hru zdobili aj prvky play-off zápasov. Preukázali, že okrem útočnej hry dokážu pridať aj obetavosť, ktorá bude nevyhnutnou súčasťou pre ich úspech proti Popradu.

"Musíme predviesť tie veci, ktoré nás zdobili v sérii s Trenčínom, najmä v tom rozhodujúcom piatom zápase. Musíme hrať z pozornej obrany, nedať Popradu prečíslenia, keďže majú šikovných útočníkov. Vpredu sa musíme presadiť a dať nejaké góly," povedal Milo.

Zľava Marko Stacha (Nitra) Galéria fotiek (4) Súboj Marka Stachu a Mateja Giľáka (Dukla Trenčín) Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Medzi opory zadných radov patril proti Trenčínu obranca Marko Stacha. Okrem troch asistencií viedol medzi bekmi štatistiku v hodnotení plus/mínus (+4). Stacha verí, že jeho tím dokáže kompaktnou hrou nadviazať na stretnutia s Trenčínom:

"Nemyslím si, že budeme unavení, aj keď séria s Trenčínom bola ťažká. Podľa mňa nám to práve iba pomohlo a našli sme štýl hry, ktorý chceme hrať. Dôležité bude z nášho pohľadu to, ako budeme hrať a dodržiavať taktiku. Myslím si, že je to najmä o nás a keď budeme hrať to, na čo máme, tak vieme byť v tejto sérii úspešní."

Všetko je raz prvýkrát...

Obe mužstvá odohrali proti sebe dovedna tri série v play-off a vo všetkých sa radovali Nitrania, ktorí stopli Poprad práve dvakrát vo štvrťfinálovej fáze. Poslednou konfrontáciou je minuloročný boj o postup medzi najlepšiu osmičku, v ktorom Nitra zdolala Poprad 3:0 na zápasy.

Tentoraz je však pozícia favorita jasná a má ju víťaz základnej časti. "Každý rok je iný, to nemá vôbec na to vplyv. V tejto sezóne sme hrali s Popradom vyrovnané zápasy, takže si myslím, že nás čaká vyrovnaná séria a dobrý hokej pre divákov," dodal Milo.

Nitrania majú navyše extra motiváciu prelomiť dlhoročnú "kliatbu" súťaže. Nikdy v jej histórii sa totiž nepodarilo ôsmemu tímu základnej časti uspieť vo štvrťfinálovej sérii s jej víťazom. "O tomto som ani nepočul. Ako sa hovorí, všetko je raz prvýkrát. Verím, že my budeme prvý tím, ktorý to prelomí," dodal Stacha pre TASR.

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Popradu: 4:2 (v), 3:4 pp, 3:2, 5:2 (v)
Poprad - Nitra v play-off:
štvrťfinále 2016/2017: 0:4 na zápasy
štvrťfinále 2021/2022: 3:4 na zápasy
kvalifikácii o postup do štvrťfinále 2022/2023: 0:3 na zápasy

Kompletný program štvrťfinálovej série (na štyri víťazné zápasy):
1. zápas, streda 20. marca: Poprad - Nitra /18.00/
2. zápas, štvrtok 21. marca: Poprad - Nitra /18.00/
3. zápas, nedeľa 24. marca: Nitra - Poprad /17.00/
4. zápas, pondelok, 25. marca: Nitra - Poprad /18.00/
prípadný 5. zápas, streda 27. marca: Poprad - Nitra /18.00/
prípadný 6. zápas, piatok 29. marca: Nitra - Poprad /18.00/
prípadný 7. zápas, nedeľa 31. marca: Poprad - Nitra /18.00/

Viac o téme: HK Poprad HK Nitra Radoslav Suchý Dušan Milo Daniel Brejčák Andrew Calof Samuel Buček Marko Stacha Andrej Kukuča Robby Jackson Sahir Gill Tyler Coulter Brent Gates Ryan Dmowski
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy