Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Prekročíte rýchlosť, policajti vám vezmú auto. Začala platiť mimoriadne prísna legislatíva

POZOR: Prekročíte rýchlosť, policajti vám vezmú auto. Začala platiť mimoriadne prísna legislatíva

U susedov začala platiť veľmi prísna legislatíva. Ak hrubo prekročíte rýchlostný limit, môžete prísť nielen o vodičák, ale aj o auto.

4
Ilustračná foto © podkapotou.sk

Aby bolo na cestách čo najviac bezpečne, existujú pravidlá cestnej premávky, ktoré vodičom vytyčujú určité medze správania. Ak tieto medze prekročia, príde trest. Konkrétny charakter trestu sa odvíja od závažnosti prečinu. Alebo nie? V susednom Rakúsku začala platiť legislatíva, ktorej prísnosť nemá obdoby. Ako píše server AUTOVINY.sk, za prekročenie rýchlosti, ktorého sa z času na čas dopúšťa asi každý z nás, vám tu môžu nielen uložiť pokutu, ale aj zobrať auto.

Začiatkom tohto mesiaca, konkrétne 1. marca, vstúpila v Rakúsku do platnosti legislatíva, ktorá oprávňuje úrady k zhabaniu vozidla vodičovi, ktorý na vozovke prekročí maximálny rýchlostný limit. Samozrejme, auto vám nezoberú hneď, ak prekročíte vrchný strom len mierne. Ak si však zmýlite Rakúsko s Nemeckom, so svojím autom sa môžete rovno rozlúčiť.

Zabavenie vozidla hrozí v prípade, keď vodič prekročí maximálnu povolenú rýchlosť o viac ako 70 km/h. Pokiaľ ide o obce, pri tých stačí, ak vodič prekročí vrchnú hranicu o 60 km/h.

Ilustr. obr. | Zdroj: Pexels

Legislatíva prichádza v rámci 34. novely zákona o cestnej premávke (StVO). Taktiež hovorí, že keď dôjde k zabaveniu vozidla vodičovi, ktorý prekročil maximálnu rýchlosť o uvedené miery, môže byť toto vozidlo posunuté do dražby.

Prvá „obeť“

Nový zákon už platí a dokonca už má na konte svoju prvú obeť. Prvým potrestaným sa stal muž vo Viedni, ktorý cez obec uháňal vo svojom vozidle rýchlosťou až 114 km/h. Stalo sa tak 4. marca, čiže len tri dni po vstupe legislatívy do platnosti. Ťažko povedať, či o nej vedel, no neznalosť zákona neospravedlňuje.

Muža si odchytila policajná hliadka, ktorá mu na mieste dočasne vzala vodičské oprávnenie. Rovno však prišiel aj o svoj Volkswagen Scirocco. Osud zabaveného vozidla je teraz v rukách zodpovedných úradov. Ako sme však spomenuli vyššie, je dosť možné, že skončí v dražbe.

Tento vodič pritom neprekročil maximálnu povolenú rýchlosť prvýkrát. V minulosti sa mal takto previniť hneď dva razy. Aj to je zrejme dôvod, prečo sa polícia rozhodla rovno mu uložiť tak prísny trest.

telefonovanie za volantom
Ilustr. foto: Polícia SR – Bratislavský kraj / Facebook

O auto môžete prísť aj inde

Taktiež stojí za zmienku, že Rakúsko nie je jedinou krajinou, v ktorej vám môžu autority za nevhodné správanie na vozovke zabaviť auto. Čoskoro oň budú môcť vodiči prísť aj v Poľsku, kde sa úrady takto rozhodli trestať vodičov, ktorí sadnú za volant pod vplyvom alkoholu.

Ak opitý vodič sadne za volantom auta, ktoré nie je jeho, nebude mu zabavené fyzicky. Bude však musieť zaplatiť pokutu vo výške trhovej ceny daného vozidla. Táto poľská legislatíva vstúpi do platnosti už o pár dní.