Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Mário Maruška sa v nedeľu 17. marca 2024 zúčastnil na rozlúčke so zimou, ktorá sa konala v Banskej Bystrici v duchu tradícií. Nedeľa dva týždne pred Veľkou nocou sa totiž nazýva aj ako smrtná. Naši predkovia počas nej vynášali za spevu ľudových piesní slamenú figurínu symbolizujúcu bohyňu zimy – Morenu. Zapálenú ju hádzali do potokov alebo riek, aby tak zima, temnota a smrť v prúde vody odišla a mohla prísť jar, nádej a nový život.

„Som veľmi rád, že som mohol túto akciu, ktorá spojila niekoľko generácií, podporiť.  Máme skutočne krásnu kultúru a navyše šikovných a obetavých ľudí, ktorí majú o jej zachovávanie a rozvoj záujem. Práve takéto pozitívne akcie by si ale určite zaslúžili v budúcnosti aj viac mediálnej pozornosti,“ uviedol štátny tajomník Maruška.

Podujatie pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici spolu s folklórnym súborom Matičiarik . Sprievod začal pred miestnym Thurzovým domom a pokračoval až k potoku Bystrica, v ktorom skončila Morena.

   

 

Posledná aktualizácia: 19. marca 2024 / Komunikácia Protokol

Zdieľať