2024-03-19 09:00:00
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
Zdroj: Volkswagen

Nový Volkswagen Tiguan je plný prevratných noviniek!

Najpredávanejší model Volkswagenu prichádza na náš trh v novej generácii. Ponúka prelomové novinky a zároveň pestrú paletu motorizácii. Zároveň si ctí tradície.

Ešte iba nedávno predstavená nová generácia obľúbeného modelu Tiguan to nebude mať ľahké. Tento model si za krátky čas vybudovali skvelú reputáciu. Tiguan je dokonca najpredávanejší model značky Volkswagen a predáva sa na najširšom spektre trhov. Ako taký teda musí dokázať splniť tie najrôznejšie požiadavky. Táto vlastnosť mu zostala aj v dnešných, emisnými normami prísne regulovaných časoch. Poďakovať sa môže svojej vynovenej platforme MQB evo, z ktorej ťaží úplné maximum.

Zdroj: Volkswagen

Aj vďaka nej máte na výber aj medzi klasickými pohonnými jednotkami s motormi TSI aj TDI vo výkonovom spektre zatiaľ od 110 kW (150 k) až po skvelých 150 kW (204 k). Patria sem aj obľúbené motory 1.5 TSI, 2.0 TSI a 2.0 TDI, pričom benzínový dvojliter sa dodáva štandardne s pohonom 4Motion. Tiguan už v minulej generácii zaujal modelom eHybrid s plug-in hybridným pohonom. Ten dostal v najnovšej generácii niekoľko zásadných vylepšení: nový spaľovací motor 1.5 TSI evo2, novú riadiacu elektroniku a najmä novú, takmer dvakrát väčšiu trakčnú batériu. Vďaka nej je teraz schopný po nabití prejsť až približne 100 kilometrov len na elektrický pohon, pričom skvelou novinkou je nielen výkonnejšia palubná nabíjačka (11 kW), ale aj schopnosť nabíjania jednosmerným prúdom s výkonom až 50 kW. To je pri plug-in hybridoch nezvyčajné a znamená to, že auto nabijete z 10 na 80 % za skvelých 25 minút.

Zdroj: Volkswagen

Kabát s novým dizajnovým jazykom v skutočnosti nie je oveľa väčší než doteraz, avšak je o 15 % viac aerodynamický. Rozmerovo sa nový Tiguan zmenil iba minimálne, ale vnútri ponúka ešte viac priestoru pre posádku. Prilepšil si aj batožinový priestor, ktorý narástol o 37 litrov na celkových 652 litrov. Novému interiéru dominuje veľká 15-palcová centrálna obrazovka s kompletne prepracovaným, zjednodušeným menu. Stredová konzola sa vyčistila od ovládača prevodovky. Ten sa nachádza pod volantom. Zostalo tak viac miesta na odkladacie priestory a konfigurovateľný otočný ovládač. Posádka má k dispozícii vysokovýkonné USB-C zásuvky na rýchle nabíjanie svojich zariadení. Samozrejmosťou je aj bezdrôtová konektivita, pri ktorej poteší aj vyšší výkon indukčnej nabíjačky.

Zdroj: Volkswagen

Nový Volkswagen Tiguan si polepšil aj na poli technológií. Ponúka ešte viac asistenčných systémov. Popri tých, ktoré strážia vodiča v premávke či umožňujú čiastočne autonómnu jazdu je novinkou napríklad systém Park Assist Plus s pamäťou parkovacieho manévra, ktorý dokáže dokonale obrátene zreprodukovať posledných 50 metrov vašej jazdy. Ideálne, ak potrebujete vycúvať z komplikovaného vjazdu do dvora.

Zdroj: Volkswagen

Nový je aj príplatkový adaptívny podvozok DCC Pro, ktorý dokáže po novom nezávisle regulovať silu pri stlačení a pri roztiahnutí tlmiča, čím prepožičiava autu ešte širší záber charakteristík. Vyšší komfort a zároveň lepšie dynamické jazdné vlastnosti. Tiguan sa môže pýšiť ešte jednou technickou novinkou, ktorú ponúka okrem neho už iba vlajková loď Touareg: svetlometmi IQ. Light HD matrix s až 38 400 segmentmi.

Pre viac informácií zo sveta značky Volkswagen kliknite na www.volkswagenblog.sk.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR VW

Komentáre k článku


Stream naživo