Najlepšie hračky do auta pre jednoročné dieťa

Predtým ako sme začali zdolávať tisíce kilometrov naprieč Európou v karavane sme trochu stresovali. Ako naše jednoročné dieťa prežije dlhé hodiny v aute? Už mu nestačí veci len ožužlávať. Ako zabaviť dieťa v aute? Vydrží sa tak dlho hrať, keď mu nechceme dávať tablet? 

Najlepšie hračky do auta pre jednoročné dieťa

OBSAH:

Pri cestovaní s deťmi je najefektívnejšie keď dieťa počas presunov spí. Mnoho rodičov preto volí cestovanie v noci. V našom prípade však išlo o dlhodobé cestovanie a nie jednodňový presun. Preto sme sa pripravili na to, že dieťa bude treba v aute zabaviť.

Vedeli sme, že žiadna hračka nie je najlepšia. Že žiadna hračka nie je pre každé dieťa, a nie každá musí fungovať. A prekvapilo nás, ako rýchlo sa záujem o hračku s pribúdajúcim vekom diametrálne mení. Preto tieto tipy na hračky do auta berte len ako inšpiráciu. Toto boli najlepšie hráčky pre naše dieťa, s ktorými sa vedelo pohrať v aute keď malo jeden rok. Avšak nikdy sme so sebou nebrali všetky.

Vhodné hračky do auta pre jednoročné dieťa

Magnetická tabuľka

Síce jednoročné dieťa ešte nedokáže kresliť, dokáže udržať v ruke ceruzku a niečo čmárať. To niečo ho zabaví. Pri kreslení sa môže striedať rodič s dieťaťom. Môže pomenovávať nakreslené predmety a dieťa môže pochopiť, že aj kreslenie je komunikačný nástroj.

Pre syna sa nám na kreslenie osvedčili viac tie malé magnetické odznaky (ľúbia sa stratiť). Avšak existujú aj menšie magnetické tabuľky, ktoré sú do auta vhodnejšie, alebo elektrické tabuľky na kreslenie.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Magnetická tabuľka ako jedna z možností, ako si kresliť v aute počas cesty na dovolenku

Labyrint s korálkami

Táto hračka naše dieťa spočiatku nezabavila, pretože sme zvolili príliš nemotorný labyrint pre detské ručičky. Zato veľkosťou bola veľmi vhodná ako hračku do auta. Neskôr, keď mal už rok a dve mesiace sa s ňou dokázal pohrať dlhšie.

Dieťa už dokáže udržať v ruke korálky, točiť ich a prevliekať. Trénuje tak kliešťový úchop. Nedokáže ich ešte spočítať ale vidí, že na jednom stĺpiku je viac korálok ako na druhom. Výhodou je, že táto hračka je v jednom kuse a jednotlivé diely sa nemôžu postrácať. Preto je ideálnou hračkou do auta aj na cesty.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Labyrint s korálkami poslúži aj pri trénovaní jemnej motoriky

Drevený 2D labyrint

Hračka od ktorej sme veľa očakávali. Nakoniec sme sa s ňou hrali my a naše dieťa sa pozeralo. Existuje viacero verzií drevených labyrintov. Mne sme si vybrali ten so zvieratkami, dúfajúc, že dieťa si bude trénovať kliešťový úchop.

Bolo nám jasné, že v jednom roku ešte nedokáže správne priradiť hlavu zvieratká k telu, ale mysleli sme si, že dokáže aspoň blúdiť s hlavičkami v labyrinte. Výhodou je, že táto hračka je jednodielna, takže dieliky sa nedokážu vytratiť. Nevýhodou, že zaberá dosť veľa miesta a naše dieťa ju rado o všetko plieskalo. V konečnom dôsledku sme sa s touto hračkou chvíľu zahrali, keď sme napodobňovali zvuky zvierat, ale dokáže ju nahradiť akákoľvek knižka.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Neúspešná hračka do auta, ktorá čaká kým príde jej čas

Pukačka – Pop It

Geniálna vec a pritom taká hovadina. Táto hračka-nehračka strašne letela pre pár rokmi. Medzitým sa z obchodov vytratila a bolo pre nás náročné niečo také zohnať.

Naše dieťa pri tejto hračke muselo používať dve ruky. Čo bolo super, lebo u neho veľmi silno dominovala pravá ruka. Jednou rukou hračku držalo, druhou pukalo kopčeky. Hľadalo tie, ktoré ešte môže puknúť. Naučilo sa ísť aspoň trochu v poradí a nevynechávať.

Najlepšie hračky do auta
Táto hračka bola najúspešnejšia vo veku 12 mesiacov ale o mesiac na to sa na ňu ani nepozrel…

Niečo na ožužlávanie

Bábätká milujú žužlanie. Je to ich spôsob spoznávania. My sme mali na túto príležitosť gumenú zubnú kefku od Curaproxu. Hlavne keď bol menší, vydržal sa s ňou hrať aj 10 minút 🙂

Najlepšie hračky do auta pre deti
S pribúdajúcimi mesiacmi záujem o žužlanie predmetov upadá

Ľahká lopta

Na cestovanie sme si so sebou brávali nafukovaciu loptu – overball. Vďaka nej bývalo v aute za jazdy mnoho kriku. Najmä preto že, ľahká lopta sa nepredvídateľne odráža a aj keď udrie dieťa, je to skôr na smiech 🙂

Miesto lopty sa dá použiť aj balón, ale kvôli možnosti prasknutia ho považujem za nevhodný.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Overball spôsobuje množstvo kriku na palube auta 🙂

Knižky

Knižky sa nám ukázali ako najvhodnejšie na zabavenie dieťaťa pri dlhých cestách v aute. Rodič musí byť aktívny a veľa rozprávať, vymýšľať si, ukazovať, napodobňovať zvuky, robiť pri tom somariny a grimasy… to dieťa naozaj ocení 🙂

Osobne odporúčam mať viacero detských knižiek z tvrdého papiera. Ideálne tie, ktoré sú pohyblivé, dá sa pri nich viac navymýšľať. Pre jednoročné dieťa ešte veľmi jednoduché. Vhodné témy sú ako vždy zvieratá, dopravné prostriedky, farby, ľudské telo.

Najlepšie hračky do auta pre deti sú knižky
Pán Dôležitý si sem-tam číta aj sám, ale väčšinou si čítame spoločne 🙂

Interaktívne hračky

Osobne interaktívne hračky neznášam. Retardované melódie a epileptické svetielka podľa mňa v detskej izbe ani nemajú čo robiť, lebo dieťa je pri nich fyzicky aj mentálne pasívne. Ale pri cestovaní autom nám už viackrát pomohli zachrániť situáciu. Aspoň kým sme došli po najbližšie odpočívadlo.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Interaktívne hračky vedia zachrániť situáciu v aute

Točiace sa hračky

Najväčšia výhoda točiacich sa hračiek je, že sa dokážu točiť donekonečna. Dieťa si pri nich trénuje jemnú motoriku a väčšinou sa s ňou dokáže pohrať aj samo a nepotrebuje pri tom rodiča 😉

Najlepšie hračky do auta pre deti
Pre chlapcov sú vhodné autíčka. Pre dievčatká sa nájde aj iná alternatíva 😉

Padajúci dážď

S touto hračkou sa veľa robiť nedá. Hrká s ňou a sledujte padajúce guličky. Typ hračky, ktorý sme si vybrali my, nebol najšťastnejší. Pretože guličky prepadli veľmi rýchlo a “nebolo sa na čo pozerať.” Radila by som zvoliť taký padajúci dážď, kde guličky musia prekonať viacero prekážok a neprepadnú na spodok za jednu sekundu 😉

Najlepšie hračky do auta pre deti
Tento konkrétny výber hračky do auta nebol najlepší 🙁

Bublifuk

Používať bublifuk v aute asi nie je veľmi šťastné, ale v karavane sa to dá. Minimálne deti rozhýbe počas prestávky na odpočívadle 😉

Najlepšie hračky do auta pre deti
Bublifuk je len pre tých, čo sa vedia zmieriť so špinavým interiérom 😀

Hrkálka

Hrkálku sme si vyrobili doma, celkom lacno. Do tuby od šumivých tabliet som dala trochu strukovín. Dobre sa drží v detskej rúčke. Nie je to žiaden extra tip na hračku do auta, ale z nejakého nepochopiteľného dôvodu to na nášho syna fungovalo veľmi dobre, napriek tomu, že s ňou nevedel hrkať.

Rovnako rád v rukách držiaval aj iné predmety podobného tvaru – lopatku, kefu na vlasy, varechu,… a k spokojnosti mu to (niekedy) stačilo 🙂

Najlepšie hračky do auta pre deti
Hrkálka ala tuba od šumákov

Ústna hrmonika

Ústna harmonika je niečo úplne iné ako doposiaľ spomenuté hračky do auta. Dieťa vždy poteší, keď sa mu podarí z drevenej doštičky dostať zvuk. Pri sedení v aute má na trénovanie dostatok času. Rodič si pri utieraní slín síce neoddýchne, no výhodou je, že hračka je jednodielna 😉

Najlepšie hračky do auta pre deti
Ústna harmonika je super tip na hračku do auta 😉

Zvonkohra

Zvonkohra bola neskutočný pomocník už keď sme mali malinké bábätko. Vtedy ho dokázala uspať. Vo veku jedného roku sa ju snaží naťahovať a tupo sleduje ako sa skracuje šnúrka. Melódia samozrejme tiež poteší, ale po istej dobe rodiča už môže drbnúť 😀

Najlepšie hračky do auta pre deti
Milovaná a nenávidená hračka do auta. Avšak pri maličkom bábätku nesmierne pomohla 😉

Zámočky

Tieto zámočky nás v Škandinávii skutočne zachránili. Keď už mal všetky hračky okukané a polozničené, objavili sme vo švédskom supermarkete tieto zámočky a ja som sa opäť na chvíľu mohla za jazdy pozerať von oknom 🙂 Môže tu plieskať okienkami, trénovať jemnú motoriku a manipulovať s veľkým objektom.

Najlepšie hračky do auta pre deti
Plieskanie okienkami je tá najväčšia zábava 🙂

Jedlo

Jedlo dokáže zabaviť deti najdlhšie. Aspoň to naše. Ideálne je nájsť pre ne niečo málo kalorické, čo si dokáže ľahko udržať v rúčke. Treba prijať fakt, že autosedačka bude tak či tak špinavá. V lete aj prepotená, prípade pocikaná alebo kaknutá. Takže omrvinky sú naozaj nič, a hlavne, vždy lepšie ako grcka.

My sme sa po 3. grcaní začali držať hesla: Zachyť čo najviac zvratkov vlastným telom!

Najlepšie hračky do auta pre jednoročné dieťa
Verím, že oceníte fotografov cit pre moment 😀

Ďalšie super hračky, ktoré v skutočnosti nie sú hračkami:

Dieťa sa najradšej hrá s vecami, ktoré nie sú na to určené. Stačí sa rozhliadnuť okolo seba a pouvažovať s čím sa dieťa môže zabaviť bez toho aby sa zranilo.

  • zips, hrebeň, gumička do vlasov, okuliare, káble, fľaša,…
  • bavlnená plienka a hra na schovávačku
  • vlastné telo a učenie sa nových slov, porovnávanie častí tela (veľká/malá ruka, krátke/dlhé vlasy)
  • niečo čo sa dá ťahať za nitky – deka so strapatým zakončením, nitky z oblečenia alebo cverna
  • kuchynské náradie, najmä naparovacia sieťka (ale to fakt len preto, že sme išli karavanom)

S čím treba počítať pri cestovaní v aute s deťmi:

  • pri dlhých cestách a po niekoľkých dňoch bude dieťa protestovať a možno aj plakať
  • rodič musí byť tiež aktívny. Dieťa v jednom roku sa ešte nedokáže dlhodobo hrať samo. Treba sa do toho vžiť a to MÚ spraviť ako poriadna krava 😀
  • všetko čo sa dá robiť s hračkami aj nehračkami závisí od kreativity rodiča
  • interaktívne hračky sú pre rodiča utrpenie, ale dokážu zachrániť situáciu (aspoň po najbližšie odpočívadlo)
  • ak dieťa hračka nezaujíma alebo ho práve nezaujme, skúste sa s ňou chvíľu pohrať vy, aby sa pozeral čo a ako sa s ňou dá robiť.
  • nie vždy sa dieťa chce hrať s hračkami. Niekedy chce len tupo sedieť a pomaly prejsť do spánku.
Najlepšie hračky do auta pre deti
Paličky, šišky, žalude, kamene, gaštany,… vonku si deti nájdu hračky z prírodných materiálov 😉

Prečo MY hovoríme NIE tabletu?

Prečo nechceme dávať dieťaťu tablet? Existuje mnoho výskumov dokazujúcich, že pozeranie TV deťom neprospieva. Nám stačila naša vlastná skúsenosť.

Manžel sťahoval 5 ročnej neterke do tabletu rozprávky na cestu do Chorvátska. Dal sťahovať najvyhľadávanejšie na Torentoch. Najsťahovanejšia animovaná rozprávka je Sausage párty a my sme ju nepoznali. Naše 5 ročná neterka to videla… 😳

 

Držím palce na vašich cestách s deťmi. Dávajú nový rozmer cestovaniu, ale aj životu a každý jeden deň dokáže byť vďaka nim výnimočný ❤️ Tak si to užite ako sa len dá 😉

Cestovanie s deťmi, ako na cestu v aute s bábatkom, Najlepšie hračky do auta
Akosi nemám fotku svojho dieťaťa s tabletom. Tak aspoň ako kuká do blba, namiesto toho, aby kukal na hory zo Solčavskej panoramatickej cesty 😀

Leave a Reply