Minulý víkend sa vrátila zo sústredenia vo švajčiarskom Ticine výprava reprezentantov v alpinizme. Fantozziho mrak, ktorý nás sledoval počas prvého týždňa a okrem výdatných dažďov priniesol aj sneh, nás našťastie na posledné dni sústredenia opustil a zažili sme aj niekoľko naozaj vydarených dní s ukážkovým počasím.

Podarilo sa nám nazbierať naozaj peknú zbierku bouldrov – nad 8A sme ich dokopy vyliezli 19 vrátane niekoľko flashov – ich prehľad nájdete nižšie. A predstavte si, čo by to bolo, keby sme vypísali aj tie ľahšie! Viaceré bouldre v obtiažnostiach 7C a 7C+ padali na flash a to aj v prípade chalanov, ktorí v Ticine či dokonca na bouldrovom výjazde boli po prvý raz. To je super správa a dôkaz o tom, že úroveň nám stúpa a reprezentanti prichádzajú na sústredenie dobre silovo vybavení. Pobyt na takomto sústredení tak výborne pomáha pretaviť natrénovanú silu na skalný výkon a zároveň zlepšiť taktiku, nabrať lezecké metre a prípadne skúsiť aj niečo ťažšie. Najmä o nových taktických skúsenostiach, napr. čo sa týka kože, oddychov či výberu bouldrov, by vedeli niektorí účastníci rozprávať…

Filip Buček, Filip Matejička, Marko Sedlačko, Martin Matúšek a Eliáš Kysela, členovia mládežníckej repre, predviedli naozaj parádne výkony vrátane prelezov za 8A+ a Eliáš dokonca aj za 8B prelezom bouldru Boogalagga v Chironicu. Nabrali kopu nových skúseností, vyskúšali si nové prostredie (okrem Maňa, ktorý už v Ticine bol) a mali príležitosť zdieľať skúsenosti a navzájom sa trošku hecnúť. Svojimi prelezmi si pekne otvorili brány do ďalších výkonov.

Nezaháľal ani Peter Kuric, ktorý sekal bouldre medzi 8A a 8B ako na bežiacom páse. Jeho najťažší boulder Boogalagga 8B dokonca preliezol do 30 minút! V takýchto obtiažnostiach ide o naozaj hodnotný výkon. Do treticu Boogalaggu pridal aj Mišo Mikušínec, ktorý sa väčšinu výjazdu venoval svojmu dlhodobému projektu Forgotten gem 8C, ktorý s ním skúšal aj Eliáš. Obaja spravili progres, no na prelez to bohužiaľ zatiaľ nebolo.

Čo-to sa zadarilo aj skúsenejšej časti osádky. Pišta Bednár si pripísal niekoľko ďalších 8A do už širokej zbierky a aj Frank’s seduto 8A+, Dávid Závacký preliezol Souvenir 8A a Aďo Capko Jungle book SD 8A.

Ticino je výbornou prípravou nielen pre skalných bouldristov, no aj pre lanových lezcov a bouldrová sila sa zíde aj pri ťažkých cestách v stredných horách. Sme radi, že sme mohli opäť po roku absolvovať takúto parádnu dvojtýždňovku vďaka podpore SHS JAMES a nabrané skúsenosti určite zúročíme v ďalších našich plánoch a výzvach!

📸Katarína Šostáková, naša dvorná fotografka, ktorej vďačíme za ozaj parádne zábery!

Zoznam vylezených bouldrov and 8A:

CHIRONICO

✅ Boogalagga 8B – Peter Kuric, Michal Mikušínec, Eliáš Kysela

✅ Freak brothers 8A+ – Peter Kuric

✅ Mérite le détour 8A/A+ – Peter Kuric, Tomáš Buček, Eliáš Kysela, Marko Sedlačko

✅ Miss Schweiz 8A – Peter Kuric (Flash), Tomáš Buček, Eliáš Kysela, Marko Sedlačko

✅ The alphane moon 8A – Peter Kuric, Eliáš Kysela, Martin Matúšek

✅ Souvernir 8A – Filip Buček, Marko Sedlačko, Dávid Závacký

✅ Walker on Earth 8A – Štefan Bednár, Tomáš Buček, Peter Kuric, Eliáš Kysela

✅ J’Accuse 8A – Peter Kuric

CRESCIANO

✅ Extreme ironing 8A+ – Peter Kuric

✅ Frank’s seduto 8A+ – Štefan Bednár

✅ Franks Wild Years 8A – Filip Buček, Peter Kuric

✅ Jungle Book SD 8A – Štefan Bednár, Andrej Capko

BRIONE

✅ Blue lagoon 8A – Filip Buček

✅ Carciofo 8A – Peter Kuric

✅ Fake pamplemousse – Marko Sedlačko

✅ Brionesque 8A – Peter Kuric

MURGTAL

✅ Netsuke 8A+ – Filip Buček, Eliáš Kysela, Peter Kuric, Marko Sedlačko

✅ Taurus 8A – Peter Kuric (Flash), Filip Matejička, Marko Sedlačko

✅ Fred’s shield (varianty za 8A a 8A+) – Peter Kuric (Flash), Marko Sedlačko

text: Andrej Capko