Denník N

Morálku zniesol z nebies a priblížil nás k iným živočíchom. Zomrel primatológ Frans de Waal

Frans de Waal nás učí, aby sme boli pokornejší a k prírode pristupovali s väčšou úctou. Napokon, sme len jej súčasťou. Dielo de Waala je trvalou pripomienkou, že neplatí výhradne „človek človeku vlkom“ a v našej povahe je aj veľa láskavosti, altruizmu a spolupráce. Inak by sme vôbec neprežili.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Asi odjakživa ľudia pátrajú po znakoch, ktoré nás majú odlišovať od zvyšku prírody.

Používanie nástrojov alebo kultúra mali ukazovať, že nie sme „z rovnakého cesta“ ako iné živočíšne druhy. My sme predsa páni tvorstva a príroda nám má slúžiť.

Lenže všetky takéto snahy jedna po druhej zlyhali.

A tak sa filozofi či teológovia zamerali na morálku – vraj je vlastná iba ľuďom a čím je človek väčší svätec, tým menej má „zvieracích“ inštinktov.

Podľa holandského primatológa Fransa de Waala išlo o omyl. „Altruizmus nie je obmedzený na náš druh,“ napísal v jednej zo svojich kníh. Podľa neho existuje medzi ľuďmi a ostatnými živočíšnymi druhmi kontinuita a „veľmi sa od seba nelíšime“.

Stretnutie v Grazi

Hľadanie podobností medzi správaním ľudí a ďalších živočíchov bolo „highlightom“ jeho vedeckej kariéry. Píšem v minulom čase, lebo minulý štvrtok Frans de Waal zomrel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie