Nová expozícia v Bunkri Schulerloch: Vojenské dejiny v Spišskej Novej Vsi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bunker schulerloch snv_03.jpg

Košický samosprávny kraj (KSK) spolu s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) opäť prichádzajú s atraktívnou a netradičnou turistickou novinkou. Tento raz si prídu na svoje milovníci vojenskej histórie na Spiši, ktorí budú mať možnosť navštíviť zrekonštruovaný vojenský kryt „Schulerloch ÚŽ 6“.

Čo sú prefabrikované úkryty ÚŽ-6?

Boli to jediné čisto vojenské pevnostné objekty budované v Československu v období po 2. svetovej vojne. Pochádzajú zo 60. – 80. rokov 20. storočia. Skladajú sa zo železobetónových prefabrikátov a boli vyvinuté na začiatku 60. rokov 20. storočia. Pôvodne sa budovali na nových líniách poľného opevnenia pri hraniciach s Nemeckou spolkovou republikovou. unkre ÚŽ-6 sa používali v rámci Teritoriálnej radiačnej hlásiacej siete. Tvorili dosť pravidelnú sieť, ktorá sa skladala z trojuholníkov so stranou dĺžky zhruba 20 km.

ÚŽ-6 boli umiestňované aj v rámci priestorov sústredenia – v týchto priestoroch sa mali sústreďovať vojenské jednotky pred ich nasadením, aby neboli ohrozené zbraňami hromadného ničenia. Bunkre ÚŽ-6 sa využívali aj pri cvičeniach. Ich ďalším využitím bolo ich použitie ako úkryty pre obsluhu rádiotechnických zariadení, letísk a protilietadlových raketových batérii.

Expozícia s prvkami historického zdravotníckeho vybavenia

Spišská Nová Ves premenila opustený vojenský bunker typu ÚŽ-6 v prímestskej oblasti Schulerloch na fascinujúce múzeum. Tento malý svet vojenskej histórie poskytuje návštevníkom jedinečný pohľad do minulosti.

„Som potešený, že do turistickej ponuky na Spiši pribudol ďalší nezvyčajný zážitok. Ponúka unikátne dobrodružstvo a zároveň je dôležitou pripomienkou míľnikov dejín, ktoré formovali náš región. Obnovený vojenský bunker Schulerloch ÚŽ 6 nám dáva možnosť objaviť históriu prostredníctvom autentických artefaktov a zároveň ponúka vzdelávací zážitok pre jednotlivcov, rodiny s deťmi, ale aj pre školy a odbornú verejnosť. Hovorí sa, že lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, preto pozývam na návštevu vojenského bunkra na Spiši všetkých východniarov, ktorým nie je ľahostajná naša história a túžia zažívať nové veci,“ , vyzdvihol myšlienku projektu predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Bunker schulerloch snv_13.jpg
Foto: http://www.kosiceregion.com/

Autentické vojenské artefakty z obdobia 60. – 80. rokov 20. storočia, spolu so starým zdravotníckym vybavením, tvoria expozíciu, ktorá návštevníka vtiahne do minulých čias pôsobenia Vojenského útvaru 3521 v Spišskej Novej Vsi.

Primátor mesta Spišská Nová Ves, Ing. Pavol Bečarik, uviedol, že vojenský bunker predstavuje jeden z mála dobre zachovaných vojenských úkrytov v regióne Spiš. Uviedol, že objekt je prístupný nielen individuálnym návštevníkom, ale je vhodný aj pre školské výlety s cieľom kombinovať zážitkové vzdelávanie s pohybom v prírode. Ďalej spomenul, že vďaka finančnej podpore došlo k úprave vonkajšieho areálu, kde boli pridané lavičky a dvojjazyčné informačné tabule v slovenskom a anglickom jazyku. Bečarik zdôraznil, že mnohí ľudia ešte nemali možnosť navštíviť podobný objekt a verí, že iniciatíva mesta poskytne atraktívny zážitok pre návštevníkov rôznych vekových kategórií.

Návštevníci môžu mať bezplatný vstup

Vstup do bunkra bude bezplatný a dvere bude možné otvoriť dvoma spôsobmi. Pomocou čipu, ktorý je možné zapožičať si v Turistickom informačnom centre v Spišskej Novej Vsi, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie AirKey. Na návštevu je potrebné sa objednať vopred telefonicky alebo prostredníctvom formulára na webovej stránke Turistického informačného centra mesta Spišská Nová Ves. Rezervácia termínu bude platná až po prijatí SMS správy s linkom na stiahnutie mobilnej aplikácie AirKey, pomocou ktorej si návštevník otvorí dvere bunkra. Ak si turisti naplánujú návštevu bunkra v čase, kedy je Turistické informačné centrum zatvorené, je možné vytvoriť rezerváciu niekoľko dní dopredu.

Bunker schulerloch snv_20.jpg
Foto: http://www.kosiceregion.com/

Vojenské bunkre, ako jedny z netradičných miest na mape Košického kraja, zohrávajú významnú úlohu pri lákaní návštevníkov vyhľadávajúcich nezvyčajné zážitky. Myslí si to aj výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus, Lenka Vargová Jurková: „Ich existencia vzbudzuje v ľuďoch zvedavosť a otvára priestor pre fantáziu. Sú jedným zo symbolov minulosti, ktoré nás spájajú s historickými udalosťami. Mladšie generácie, na rozdiel od tých starších, poznajú bunkre hlavne z filmových diel a rozprávania starých rodičov. V dnešnej dobe, keď sa svet neustále mení a historické udalosti sa zdajú byť vzdialené, je dôležité, aby sme si pripomínali príbehy a miesta spojené s vojnovými konfliktmi. Je povzbudivé, že v našom regióne máme viacero interiérových aj exteriérových múzeí, ktoré odkazujú na tému vojenských konfliktov a ich dôsledkov. Miesta ako Skároš, Dargov či Slanská huta sú dôležitými zastávkami na ceste spoznávania histórie nášho kraja. Je to príležitosť nielen na uchovávanie dedičstva, ale aj na vzdelávanie a osvetu, aby sme rozumeli minulosti a mohli sa poučiť z udalostí, ktoré ovplyvnili svet, v ktorom žijeme dnes.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať