Denník N

Udrite ju tyčou, tá krava to potrebuje. Študentky opísali prax v českých veľkochovoch

Foto - Lukáš Vincour
Foto – Lukáš Vincour

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Študentka královohradeckej Strednej odbornej školy veterinárnej Lucie absolvovala vlani povinnú prax v poľnohospodárskom družstve v Pardubickom kraji, ktoré sa v živočíšnej výrobe zameriava na chov dobytka. Počas praxe zažila podľa svojich slov veľa negatívnych skúseností.

„Kravy mali napríklad zranenú nohu, nechceli ísť von a zamestnanci ich bili železnou tyčou. Ony by pritom došli, ale svojím tempom. Lenže personál ich tam chcel rýchlo, tak ich udreli toľkokrát, pokým sa nerozhýbali,“ opisuje Lucie.

Pracovníci družstva podľa nej investujú do liečby chorých či zranených zvierat len v prípade, že sa im to finančne vyplatí. „Pokým krava dojí, tak dojí. Keď nedojí, ide na bitúnok,“ tvrdí.

Zlý zdravotný stav kráv v niektorých družstvách potvrdzuje aj Štěpánka Malá, ktorá na veterinárnej škole v Hradci Králové zmaturovala v roku 2021 a na praxiach vo veľkoobchodoch bola v rokoch 2018 až 2020.

„Majú choré, často aj zlomené nohy a zapálené kopytá. Keď kravu pri dojení bolí vemeno, udrieť ju – najlepšie do nejakej zapálenej nohy železnou tyčou – nebol pre zamestnancov žiadny problém. Aj poháňanie do dojárne vyzeralo tak, že nám povedali: ‚Tu si vezmite tyč a normálne ju udrite po prdeli, tá krava to potrebuje‘,“ opisuje svoju skúsenosť z mliečnej farmy v Královohradeckom kraji.

„Keď krava mala mastitídu (ochorenie mliečnej žľazy – pozn. red.), tiekla jej krv z vemena a bučala od bolesti. Nesprávali sa citlivo, nedali jej žiadne anestetiká, aby jej aspoň trochu pomohli. Len aby to vychádzalo čo najlepšie ekonomicky,“ súhlasí Štěpánka Malá s Luciou.

Všetky súčasné študentky, ktoré v tomto texte vystupujú, si pre obavy z postihov v škole nepriali zverejniť svoje skutočné meno. Redakcia identitu študentiek pozná.

Ďalšia súčasná študentka královohradeckej strednej školy Eliška, ktorá mala prax v roku 2022 na tej istej mliečnej farme, upozorňuje na zaobchádzanie s narodenými teľatami.

„Bolo to pre mňa psychicky ťažké. Sú tam kravy vo vysokom štádiu gravidity a jalovice, teľatá sa tam rodia vo veľkom a bežne ich po pôrode odtiahnu od kravy. Pani na nás kričala, keď sme nemali srdce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie