Niektoré mešity v Istanbule majú športových inštruktorov, muži po modlitbách cvičia

2024-03-16 16:00:00 |   |    | 

Po popoludňajšej modlitbe v niekoľkých mešitách v Istanbule niektorí účastníci obracajú zrak od imáma k športovému inštruktorovi a začínajú cvičiť. Ide o nový projekt, ktorý funguje od januára v jedenástich mešitách istanbulskej štvrti Bagcilar, jednej z najhustejšie obývaných.



Asi tri desiatky účastníkov obedňajšej a popoludňajšej modlitby zostávajú o niečo dlhšie každý deň, aby si zacvičili, povedal inštruktor Fatih Yamanoglu. Podľa neho ide často o starších mužov vo veku cez 60 aj 70 rokov, ktorí necvičili už mnoho rokov.

Radosť robí táto novinka aj miestnemu imámovi Bülentovi Çinarovi, ktorý je potešený, že jeho mešita je viac než len miestom modlitieb. A hodiny telocviku navyše priťahujú aj veriacich, ktorí sa obvykle modlia v susedných štvrtiach. Podľa imáma by bolo fajn, keby sa takto cvičilo v ďalších z celkom asi 90-tisíc mešít v Turecku.

Çinar tiež povedal, že je pripravený aj na ženskú športovú inštruktorku, aby sa táto iniciatíva mohla rozšíriť aj na ženských veriacich. To plánuje aj starosta štvrte Bagcilar. Ženy sa v Turecku modlia viac doma ako v mešite, uviedla AFP.

Cvičenie v mešitách označila za dobrý nápad aj Serap Inalová z katedry fyzioterapie a rehabilitácie na istanbulskej univerzite. "Aj keď odporučila by som robiť tieto cvičenia skôr vonku," dodala.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / AFP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa