StoryEditor

Ako sa v zime vyhnúť boľavým kĺbom?

15.03.2024, 00:00

Problémy pohybového aparátu trápia stále viac ľudí. Bolesť kĺbov a svalov však nepredstavuje dôvod, aby sme sa vyhýbali pohybu. Práve pravidelná fyzická aktivita je pre naše telo veľmi prínosná. Aký šport je najvhodnejší a ako sa o kĺby starať, aby neboleli? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku.

Prečo kĺby bolia?

Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je vek. Ako naše telo starne, starnú aj naše kosti a kĺby. Prvé problémy s kĺbmi sa väčšinou objavujú okolo 50. roku života. V mladom veku je chrupavka, ktorá chráni kĺby, jemná a hladká. Postupom času však dochádza k jej vysychaniu a degenerácii, čo obmedzuje pohyblivosť kĺbov a tie začínajú bolieť a opúchať. Za bolesťou kĺbov stále častejšie stojí aj jednostranná alebo nadmerná záťaž, nedostatok pohybu, obezita, ale aj zápal v tele alebo dedičnosť.

Optimálna váha

Okrem veku je práve nadváha ďalšou z častých príčin, prečo nás kĺby pobolievajú. Preto je vhodné prejsť na redukčný jedálniček a zhodiť pár nadbytočných kíl. Konzumujte viac ovocia a zeleniny, rýb, celozrnných výrobkov a naopak sa vyhnite priemyselne spracovaným potravinám a tučným či vyprážaným jedlám. Pozor tiež na nadmerné solenie a pitie sladkých nápojov, ktoré v sebe skrývajú nevídané množstvo cukru. Pre zdravý pohybový aparát je dôležitý príjem vápnika a vitamínov C, D a E. Vápnik nájdeme v mlieku a mliečnych produktoch, maku, lieskových orieškoch, sóji alebo v kôpri a pažítke. Najviac vitamínu C sa nachádza v citrusových plodoch. Na vitamín D sú bohaté tučné ryby (tuniak, makrela, losos) a vaječný žĺtok a vitamín E doplníte cez konzumáciu rastlinných olejov a orechov.

Nebojte sa pohybu

Väčšina ľudí, ktorú pobolievajú kĺby sa pohybu zámerne vyhýba, čo je veľká chyba. Aby sme predišli bolestiam pohybového aparátu a strate celkovej mobility, je nutné sa každý deň venovať nejakej fyzickej aktivite. Lekári neodporúčajú športy ako napr. beh, futbal, basketbal, pri ktorých dochádza k otrasom, ktoré našim kĺbom môžu viac ublížiť. Vhodným pohybom sú naopak jóga alebo plávanie, ale aj silový tréning, pri ktorom precvičíte celé telo. Najlepšou voľbou je však samotná chôdza, ktorá je nášmu telu najprirodzenejšia. Denne by sme mali prejsť minimálne 8–10 tisíc krokov. A taká prechádzka je dobrá nielen pre naše telo, ale aj pre dušu a myseľ.

Na čo si dať pozor

Pred každým športom a aktivitou je dôležité sa zahriať, aby sme predišli zraneniu. Skôr ako začnete plávať, skúste sa ponaťahovať. Pred zdvíhaním váh vo fitness centre si dajte pár minút na páse, aby ste zahriali svaly a pripravili kĺby na tréning. Pokiaľ vyrazíte v zime na prechádzku, vhodne sa oblečte, aby vaše kĺby neprechladli. Nakúpte si kvalitné funkčné prádlo a oblečenie, ktoré je tenké, ale skvele udržuje teplo a odvádza vlhkosť. Vždy je lepšie mať na sebe viac tenších vrstiev, ktoré v prípade potreby môžete odložiť ako na sebe mať len jeden huňatý sveter. Skvelým pomocníkom vám budú aj trekingové palice, ktoré pomáhajú pri chôdzi tak, že pri stúpaní do kopca znižujú vynaloženú energiu a pri zostupe dole zase šetria vaše kĺby.

image
Simply

Kúpite výhodne na zlekarne.sk 

Výživa pre kĺby

Ako prevenciu pred bolesťou kĺbov a pre udržanie zdravého pohybového aparátu je vhodné užívať kĺbovú výživu vo forme výživových doplnok. Tie v sebe obsahujú dôležité vitamíny, minerály a účinné látky, ktoré nie sme schopní prijať iba zo stravy. Lekárnici odporúčajú výživový doplnok Priessnitz® Kĺbová výživa FORTE+ kolagény. V zložení nájdete hneď dva typy kolagénu. Okrem kolagénu typu I a II je tento prípravok obohatený aj o glukozamín, ktorý pomáha udržiavať hladkosť a pružnosť kĺbových chrupaviek a o vitamíny C, K a D. Nemenej dôležitou látkou v kĺbovej výžive je aj extrakt z boswéllie. Táto jedinečná rastlina prispieva k podpore hybnosti a pružnosti kĺbov a priaznivo pôsobí aj pri zvýšenej záťaži kĺbov, svalov a kostí.

Natieranie krémami – pomoc pre boľavé kĺby a svaly

Pokiaľ sa bolesť kĺbov predsa len objaví, rýchlu úľavu vám poskytne chladivé mazanie, ktoré by malo obsahovať hlavne boswélliu, ktorá má protizápalové účinky a slúži ako prevencia artritídy, osteoporózy a ďalších ochorení pohybového aparátu. V mastičkách a géloch by nemal chýbať ani gáfor, ktorý prekrvuje pokožku a pôsobí priamo na stuhnuté a bolestivé miesta a ďalej aj rozmarínový olej používaný najmä na masáže kĺbov a svalov. Ten je pre svoje blahodarne účinky využívaný už celé stáročia. To všetko obsahuje Priessnitz® gél na kĺby DE LUXE. Ihneď po aplikácii pocítite rýchlu úľavu od bolesti kĺbov, a to vďaka významnému obsahu boswéllie, gáfru, rozmarínu a Transmitteru. Transmitter pomáha dostať účinné látky na postihnuté miesto do hlbších vrstiev pokožky a tým zvyšuje účinnosť gélu. Príjemný chladivý efekt gélu zaisťuje prítomnosť mentolu v zložení.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:16