Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Je Škoda Superb dostupná len v elektrifikovaných verziách?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

V najlepšej forme: Audi A3 a nová A3 allstreet

14.3.2024
Rozsiahla modernizácia úspešného modelu:
Vozidlo, s ktorým Audi v roku 1996 založilo prémiovú kompaktnú triedu, model A3, je športovejšie, pohodlnejšie, a digitálnejšie ako kedykoľvek predtým, a to vďaka progresívnejšiemu dizajnu, výrazne rozšírenej štandardnej výbave, novým materiálom a možnostiam. Aplikácie, ktoré možno používať priamo v MMI, voliteľné podpisy denného svietenia a možnosť pridať do vozidla Functions on Demand v ľubovoľnom čase umožňujú vysokú mieru personalizácie. A3 allstreet, výrazný crossover z rodiny A3, je novinkou na trhu. So svojím charakteristickým terénnym vzhľadom, o tri centimetre vyššou svetlou výškou v porovnaní s A3 Sportback a vyvýšenou pozíciou sedadiel ponúka vozidlo zážitok z jazdy ako SUV v kombinácii s vysokou funkčnosťou.
 
 
Športovejší ako kedykoľvek predtým: exteriér Audi A3
 
Dynamickejší, progresívnejší, emocionálnejší: To je charakter modelu A3 Sportback a Limuzína po modernizácii modelu. Šesťuholníkový bezrámový Singleframe sa vyznačuje novou štruktúrou a je citeľne plochejší a širší. Je dominantou prednej časti a okrem veľkých hranatých bočných vstupov vzduchu jasne symbolizuje športový charakter kompaktných modelov. Nápadný predný spojler spája oba nasávacie otvory a Audi A3 sa vďaka nemu zdá byť nižšie. Rovnako to platí aj pre zadnú časť, ktorá je vďaka novému nárazníku a výraznému difúzoru mimoriadne športová. Čiastočne inšpirované modelmi RS, sú progresívne dizajnové prvky obzvlášť účinné, v kombinácii s exteriérom S line. Nové výrazné metalické laky District zelená a Progressive červená podčiarkujú dynamický vzhľad. Medzi nové možnosti patrí matná povrchová úprava po prvýkrát k dispozícii vo farbe Daytona šedá.
 
Terénny vzhľad a zvýšená svetlá výška: nové Audi A3 allstreet
 

 
"Audi A3 allstreet sa už na prvý dojem odlišuje od ostatných modelov radu A3," hovorí Stephan Fahr-Becker, vedúci tímu exteriérového dizajnu v AUDI AG. "Ako crossover v prémiovej kompaktnej triedy má úplne jedinečný vzhľad. Cieľom bolo použiť špecifické dizajnové prvky na zdôraznenie vyššej svetlej výšky vozidla ešte zreteľnejšie," vysvetľuje
Fahr-Becker.
To sa okrem iného dosiahlo vertikálnym zvýraznením matného čierneho rámu Singleframe. Veľká osemuholníková maska chladiča so štruktúrou medového plástu je umiestnená vyššie ako na modeli A3 Sportback, čím sa crossover viac približuje modelom Q. Tri mriežky v prednej a zadnej časti, ktoré sú pre allstreet jedinečné, umocňujú terénny charakter.
Vpredu sú mriežky integrované do výraznej hrany spojlera, ktorá pripomína ochrannú platňu, a vzadu do difúzora, ktorý je súčasťou robustne riešeného zadného nárazníka.
Tmavé bočné lišty a lišty v spodnej časti dverí zvýrazňujú mohutný vzhľad vozidla a vizualizujú jeho vyššiu svetlú výšku. Odpruženie modelu A3 allstreet je zvýšené o 15 mm vyššou svetlou výškou ako štandardné odpruženie modelu A3 Sportback. Špecifické pružiny/ tlmiče ponúkajú vynikajúcu rovnováhu medzi vysokým jazdným komfortom a športovým, precíznym zážitkom z jazdy. Spolu s väčším priemerom kolies to vedie k zvýšeniu svetlej výšky o 30 mm. Široké lemy podbehov podčiarkujú 17-palcové kolesá, ktoré sú o jeden palec väčšie ako tie, ktoré sa štandardne dodávajú v modeli A3 Sportback. Pre oba modely sú k dispozícii 18 a 19-palcové kolesá ako voliteľná výbava.
Vďaka mierne zvýšenej pozícii sedadla ponúka A3 allstreet väčšie pohodlie pri nastupovaní a vystupovaní z vozidla a lepší rozhľad na cestu. Rovnako ako pri modeli A3 Sportback, má batožinový priestor objem 380 litrov a až 1 200 litrov po sklopení zadných sedadiel. Model je štandardne vybavený strešnými lyžinami. Medzi voliteľnú výbavu patria elektrické otváranie a zatváranie piatych dverí, odnímateľné ťažné zariadenie a balík úložných prvkov. Ten umožňuje zákazníkovi uložiť drobné predmety do sietí pripevnených na operadlách predných sedadiel alebo do priehradky na strane vodiča. Sieť v kufri zabraňuje posunu väčších predmetov batožiny počas jazdy.
 
Možnosť voľby: až štyri voliteľné podpisy denného svietenia
 
V modeloch radu A3 je teraz prvýkrát možné vybrať a prepínať medzi až štyrmi rôznymi digitálnymi svetelnými podpismi denného svietenia v MMI. "Naši zákazníci tak majú k dispozícii vyšší stupeň prispôsobenia. Môžu kedykoľvek zmeniť vzhľad svojho modelu. Podpisy
rôznym spôsobom interpretujú istotu a agilitu," hovorí Cesar Muntada, vedúci oddelenia Design Light Experience v spoločnosti AUDI AG. "Platí to aj pre coming home/leaving home ktoré boli navrhnuté individuálne pre každý podpis." LED a Matrix LED svetlomety vytvárajú digitálne denné svetlá pomocou 24 pixelových prvkov v troch radoch na hornom okraji krytu. Vďaka svojmu klinovitému, plochému tvaru a širokej svetelnej grafike svetlomety zdôrazňujú športový charakter modelov A3.
Výrazne zaostrené: interiér
K pôsobivejšiemu exteriéru sa značne upravil aj interiér. Je tu pomerne veľa inovácií - od dizajnu radiacej páky a výduchov vzduchu až po dekoratívne látkové obklady a nové osvetlenie interiéru. Všetky tieto prvky sú precízne a detailne prepracované, čím zdôrazňujú progresívny a technický vzhľad vozidla. Výrazne sa rozšírila štandardná výbava. Okrem trojramenného koženého volantu s multifunkčným ovládaním plus je súčasťou štandardnej výbavy aj balík klimatizácie, ambientného osvetlenia a predná stredová lakťová opierka.
Nový dizajn lamiel s chrómovou povrchovou úpravou umožňuje, aby vetracie otvory voliteľného balíka klimatizácie pôsobili tenšie a zdôrazňujú šírku kokpitu. Stredová konzola bola prepracovaná a dostala novú povrchovú úpravu. Vnútorné kľučky dverí sú vybavené aj novou efektnou povrchovou úpravou. Okrem praktických držiakov na poháre je stredová konzola vybavená štandardne s lakťovou opierkou, ktorá sa dá nastaviť na dĺžku a uhol. Kompaktná radiaca páka, ktorá poskytuje pohodlné ovládanie funkcií prevodovky S tronic, má tiež nový vzhľad. Vďaka svojmu plochejšiemu dizajnu dokonale zapadá do stredovej konzoly.
Štandardné osvetlenie interiéru dopĺňajú akcenty vo dverách a v priestore pre nohy. Prídavné svetelné prvky a ambientné osvetlenie palubnej dosky a prahov dverí sú k dispozícii ako voliteľná výbava. S modernizáciou modelu A3 sa ambientné osvetlenie rozprestiera okolo stredovej konzoly a držiakov na poháre, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy. Jedným z nových dizajnových prvkov je, že vnútro predných dverí je podsvietené. Látkový panel bol 300-krát laserom vyrezaný, aby mohol byť tento prvok použitý. Päť segmentov je osvetlených svetelným zdrojom v paneli dverí. Ich rôzne veľkosti vytvárajú dynamický tok svetla, ktorý sa zobrazuje aj pri zamykaní a odomykaní vozidla. Osvetlený látkový panel spája funkčnosť s emocionálnym dizajnovým zážitkom. 30 rôznych farebných profilov je možné vybrať prostredníctvom MMI, čo umožňuje vysokú mieru prispôsobenia. Veľké reproduktory pre nový zvukový systém Sonos sú umiestnené v spodnej časti dverí, čo umožňuje pohlcujúci zážitok z počúvania vďaka 3D zvuku.
A3 má teraz dva ozdobné látkové obklady: technickú textúrovanú látku, ktorá je tiež vyrobená zo 100 % recyklovaného polyesteru, a mikrovlákno Dinamica. Okrem dekoračného obloženia slúži Dinamica ako poťah sedadiel a v niektorých interiérových balíkoch zdobí aj výplne dverí. Dinamica vyzerá a pôsobí ako semiš, ale je čiastočne vyrobená z recyklovaného polyesteru.
 
Vysoké prepojenie: integrácia aplikácií a Functions on Demand
 
A3 a A3 allstreet sú digitálne prepojené vďaka mnohým službám connect, Functions on Demand a obchodu s aplikáciami. Súčasťou štandardnej výbavy je digitálne rádio DAB+ a 10,1-palcový dotykový displej spolu s Audi virtual cockpit a indukčnou nabíjačkou pre smartphone. Okrem dvoch nabíjacích portov USB-C v stredovej konzole vpredu sú k dispozícii aj dva ďalšie porty vzadu ako súčasťou štandardnej výbavy.
K voliteľnej výbave patrí navigácia MMI plus, kompletné portfólio connect a prístup do obchodu s aplikáciami, ktorý umožňuje vodičovi používať širokú škálu aplikácií prostredníctvom displeja vozidla. Vďaka zabudovanému obchodu môžu zákazníci priamo a intuitívne pristupovať k populárnym aplikáciám tretích strán na dotykovom displeji MMI prostredníctvom dátového prepojenia vo vozidle. Vybrané aplikácie sa nainštalujú do informačno-zábavného systému bez toho, aby používateľ musel prechádzať cez smartfón.
Functions on Demand zabezpečujú vysokú mieru flexibility. Až päť individuálnych funkcií je možné pridať prostredníctvom online aplikácie myAudi, a to aj po tom, čo bolo vozidlo zakúpené. Okrem navigácie MMI plus vrátane služieb Audi connect sú modely A3 a A3 allstreet možné rozšíriť o smartphone interface, ktoré integruje systémy iOS a Android do systému MMI prostredníctvom Apple CarPlay alebo Android Auto. Ďalšie funkcie zahŕňajú adaptívny tempomat, asistent diaľkových svetiel a možnosť rozšírenia štandardnej klimatizácie o dvojzónovú komfortnú klimatizáciu. Všetky funkcie je možné rezervovať na jeden mesiac, šesť mesiacov, jeden rok, tri roky alebo natrvalo, v závislosti od individuálnych potrieb zákazníka. Ak sa napríklad plánuje dlhšia dovolenka s vozidlom A3 alebo A3 allstreet, navigácia a adaptívny tempomat sú užitočným doplnkom pokojného cestovania na dlhých úsekoch diaľnice a presné navigovanie v neznámych oblastiach.
 
Inteligentné pomôcky: asistenčné systémy na jazdu v meste a dlhé trasy
 
Modely A3 a A3 allstreet sú už štandardne vybavené vysokou úrovňou bezpečnosti. Audi pre sense front, asistent pre predchádzanie kolízii, odbočovanie a varovanie pred vybočením z jazdného pruhu, ktoré pomáhajú predchádzať nehodám s ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Adaptívny tempomat bol doplnený o funkciu asistovanej zmeny jazdného pruhu ktorá zvyšuje komfort jazdy. Systém zvláda zrýchľovanie, brzdenie a udržiavanie rýchlosti do 210 km/h a pomáha aj pri zmene jazdného pruhu pri rýchlostiach nad 90 km/h na diaľniciach. Aktivuje sa prostredníctvom MMI, systém využíva údaje zo zadného radaru, aby ukázal, či a v ktorom smere je možné zmeniť jazdný pruh prostredníctvom bielych šípok na prístrojovej doske a head-up displeji. Ak vodič iniciuje zmenu jazdného pruhu zapnutím smerovky, systém aktívne pomáha pri zmene jazdného pruhu.
V mestskej premávke asistuje vodičovi pri parkovaní a cúvaní parkovací balík Park Assist plus. Upozorňuje na zmenu jazdného pruhu, na opustenie vozidla a rear cross-traffic assist využívajú zadné radary na monitorovanie premávky za vozidlom a vedľa neho, pre ešte väčšiu bezpečnosť a komfort.
 
Objednávky otvorené v marci: motory a ceny
 
V Európe budú modely A3 spočiatku k dispozícii v dvoch motorových verziách s dvoma prevodovkami. 35 TFSI s 1,5-litrovým benzínovým motorom má výkon 110 kW (150 k) a ponúka sa ako pri uvedení na trh v automatickej verzii so sedemstupňovou prevodovkou S tronic a mild hybridnou technológiou. Neskôr bude k dispozícii aj so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Model 35 TDI je dieselový model so 110 kW (150 k) a sedemstupňovou prevodovkou S tronic. Ďalšie benzínové a naftové verzie A3 Sportback a A3
Sedan budú nasledovať v druhom štvrťroku. Plug-in hybridný model do ponuky pribudne koncom roka.
Všetky modely A3 schádzajú z výrobnej linky Audi v Ingolstadte a budú k dispozícii od marca. Cena modelu Sportback s 35 TFSI S tronic sa začína na 31 890 eurách. Príplatok za sedan je 800 eur. A3 allstreet s 35 TFSI a 110 kW (150 k) začína na cene 33 460 eur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén