7 výhod pravidelnej fyzickej aktivity

0
389
Zdroj: Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/three-women-s-doing-exercises-863977/

Od lepšej nálady po lepší sex.. 

Zdravotné výhody pravidelného cvičenia a fyzickej aktivity je ťažké ignorovať. Cvičenie prospieva každému, bez ohľadu na jeho vek, pohlavie alebo fyzické schopnosti.

Potrebujete viac presvedčenia, aby ste sa začali hýbať? Pozrite sa na týchto sedem spôsobov, ako môže cvičenie viesť k šťastnejšiemu a zdravšiemu JA.

1. Pomáha chudnúť

Cvičenie môže pomôcť zabrániť nadmernému prírastku hmotnosti alebo vám dokáže pomôcť udržať si svoju váhu. Keď vykonávate fyzickú aktivitu, spaľujete kalórie. Čím intenzívnejšia je aktivita, tým viac kalórií spálite.

Pravidelné cvičenie v posilňovni je skvelé, ale ak na to čas nemáte, akákoľvek aktivita je lepšia ako žiadna. Ak chcete získať výhody cvičenia, buďte aktívnejší počas dňa. Choďte napríklad po schodoch namiesto výťahu alebo zrýchlite svoje domáce práce. Pravidelnosť je kľúčová.

2. Cvičenie bojuje proti zdravotným stavom a chorobám

Máte obavy z ochorenia srdca? Dúfate, že zabránite vysokému krvnému tlaku? Bez ohľadu na to, aká je vaša aktuálna hmotnosť, aktívna aktivita zvyšuje cholesterol s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL), „dobrý“ cholesterol, a znižuje nezdravé triglyceridy. Cvičenie vám teda dokáže pomôcťznížiť riziko srdcových a krvných ciev, nazývaných kardiovaskulárne choroby.

Pravidelné cvičenie pomáha predchádzať alebo zvládať mnohé zdravotné problémy a obavy, vrátane:

  • Mŕtvica
  • Metabolický syndróm
  • Vysoký krvný tlak
  • Diabetes 2. typu
  • Depresia.
  • Úzkosť
  • Mnoho druhov rakoviny
  • Artritída

Môže tiež pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie.

3. Zlepšuje náladu

Potrebujete emocionálne povzbudenie? Alebo potrebujete znížiť stres po náročnom dni? Pomôcť môže cvičenie v posilňovni alebo rýchla chôdza.

Fyzická aktivita stimuluje množstvo chemických látok v mozgu, vďaka ktorým sa budete cítiť šťastnejší, uvoľnenejší a menej úzkostliví.

Môžete sa tiež cítiť lepšie vo svojom tele čo môže zvýšiť vašu sebadôveru a zlepšiť vaše sebavedomie.

4. Cvičenie zvyšuje energiu

Ste unavení z nakupovania potravín alebo domácich prác? Pravidelná fyzická aktivita môže zlepšiť vašu svalovú silu a zvýšiť vašu vytrvalosť.

Cvičenie posiela kyslík a živiny do vašich tkanív a pomáha vášmu kardiovaskulárnemu systému pracovať efektívnejšie. A keď sa zlepší zdravie vášho srdca a pľúc, budete mať viac energie na zvládnutie každodenných povinností.

5. Podporuje lepší spánok

Máte problém so zaspávaním? Pravidelná fyzická aktivita vám môže pomôcť rýchlejšie a lepšie zaspať a prehĺbiť spánok. Len necvičte príliš blízko pred spaním, inak môžete byť príliš nabití energiou, aby ste šli spať. Odporúča sa minimálne 2h pred spaním necvičiť.

6. Cvičenie vráti iskru do vášho sexuálneho života

Cítite sa príliš unavení alebo príliš neforemní na to, aby ste si užili fyzickú intimitu? Pravidelná fyzická aktivita môže zlepšiť hladinu energie a dať vám väčšiu dôveru vo váš fyzický vzhľad, čo môže podporiť váš sexuálny život.

Ale je toho ešte viac. Pravidelná fyzická aktivita môže zvýšiť vzrušenie žien. A u mužov, ktorí pravidelne cvičia, je menšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy s erektilnou dysfunkciou ako u mužov, ktorí necvičia.

7. Môže byť zábavné a spoločenské

Cvičenie a fyzická aktivita môžu byť zábavné. Dajú vám príležitosť oddýchnuť si, užívať si vonku alebo jednoducho robiť činnosti, ktoré vás robia šťastnými. Fyzická aktivita vám tiež môže pomôcť spojiť sa s rodinou alebo priateľmi v zábavnom spoločenskom prostredí.

Choďte na kurz tanca, vydajte sa na turistické chodníky alebo sa pripojte k futbalovému tímu. Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás baví, a jednoducho si ju užívajte.

Zdroj článku.

Čítajte tiež: