Maldivy – ostrovný raj (nielen) pre potápačov

Maldivy, súostrovie v Indickom oceáne, sú synonymom pre dokonalý únik pred realitou. Ich tyrkysové vody a bohaté podmorské ekosystémy ponúkajú niečo pre každého – od začiatočníkov až po skúsených potápačov. Korálové útesy sú domovom tisícov druhov rýb, morských korytnačiek, žralokov a mnohých ďalších morských živočíchov. Výnimočnosťou Maldív je možnosť potápania sa v noci, pri ktorom môžete zažiť úplne iný, veľmi tajomný podvodný svet osvetlený len vašou čelovou baterkou. Tak čo, trúfnete si?

Egypt – brána k podmorským pokladom Červeného mora

Egypt, krajina bohatá na históriu a kultúru, skrývajúca pod hladinou Červeného mora poklady, ktoré fascinujú potápačov z celého sveta. Červené more je známe svojou vysokou salinitou a teplou vodou, čo je ideálne pre rozmanitý podmorský život a zdravé korálové útesy. Jednou z najpopulárnejších potápačských lokalít je Thistlegorm, britská vojenská loď, ktorá bola potopená počas 2. svetovej vojny. Toto „múzeum“ na dne mora ponúka pohľad na históriu zachovanú v čase. Nájdete tu aj celý lodný náklad v podobe motocyklov, nákladných automobilov, a dokonca aj parný vlak.

Ras Mohammed National Park, na južnom cípe Sinajského polostrova, je ďalšou destináciou, ktorú si nemožno nechať ujsť. Tento chránený morský park je domovom niektorých z najpestrejších korálových útesov na svete, kde sa stretávajú sýte farby a nevídaná biodiverzita. Potápači môžu očakávať stretnutia s veľkými rybami, žralokmi a obrovskými húfmi farebných tropických rýb.

Egypt ponúka množstvo lokalít s pomerne plytkými vodami a jasnou viditeľnosťou, čo umožňuje ľahký prístup k nádherným korálovým útesom a mnohým morským živočíchom. Vďaka svojej dostupnosti, keďže letenky do Egypta stoja iba pár eur, a rozmanitosti je Egypt ideálnym miestom pre rodinné dovolenky zamerané na potápanie alebo pre tých, ktorí sa chcú na chvíľu ponoriť do iného sveta aspoň s pomocou šnorchla.

Chorvátsko – európska morská perla

Chorvátsko, známe svojim pobrežím Jadranu, ponúka potápačom nádherné scenérie nad i pod hladinou mora. Od potopených rímskych ruín po útesy bohaté na morský život, Chorvátsko svojim návštevníkom ponúka pestrú paletu potápačských zážitkov. Lokality ako Kornati alebo ostrov Vis sú neoddeliteľnou súčasťou potápačskej mapy Európy. Vďaka priezračne čistým vodám a bohatej histórii je potápanie v Chorvátsku nielen dobrodružstvom, ale aj lekciou z histórie.

Objav morský svet od pár desiatok eur

Ilustračné foto
Zdroj: Envato

Cestovanie do týchto podmorských rajov sa stalo jednoduchším a prístupnejším vďaka možnostiam leteckej dopravy z Prahy, kam sa môžete pohodlne dostať letom z Košíc. Letenky Praha – Košice dnes stoja vďaka portálom, ako je napríklad eSky.sk, iba pár eur. Následne vám tento portál tiež pomôže ľahko nájsť a porovnať lacné letenky aj do vzdialenejších destinácií ako sú Maldivy, Egypt, alebo Chorvátsko.

eSky.sk ponúka nielen širokú paletu leteniek od rôznych leteckých spoločností na jednom mieste, ale zároveň umožňuje rezervovať ubytovanie a vstupenky na miestne atrakcie. Takto si môžete svoju dovolenku naplánovať pohodlne a efektívne, bez potreby navštíviť viacero webov. Navyše, eSky.sk často ponúka exkluzívne akcie a zľavy, vďaka čomu sa cestovanie stáva ešte výhodnejším. S touto platformou môžete cestovať inteligentne, ušetriť čas i peniaze, a sústrediť sa tak na to najdôležitejšie – užívanie si vašich morských dobrodružstiev.

Každá z týchto destinácií ponúka unikátne zážitky a dokazuje, že podmorský svet je rovnako fascinujúci, ak nie viac, ako ten na súši. Ponorenie sa do týchto vôd umožňuje nielen stretnutie s neopísateľnou krásou a biodiverzitou, ale aj okamihy úplného pokoja a izolácie od zvyšku sveta. Morské dobrodružstvá nás učia rešpektovať a chrániť naše oceány, ktoré sú domovom týchto podmorských divov. Preto, keď sa nabudúce rozhodnete pre dovolenku, možno namiesto tradičného oddychu na pláži, dajte šancu dobrodružstvu a objavte kúzlo skryté pod hladinou.