Prejsť na obsah

Na Sídlisku KVP otvorili spoločný chodník pre cyklistov a chodcov

Fanúšikovia aktívneho pohybu môžu využívať zrekonštruovaný takmer kilometer dlhý spoločný cyklistický chodník a chodník pre chodcov na Sídlisku KVP popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda a Kremnická ulica.

Stavebné práce za 322 701 eur dokončila košická spoločnosť Astex v auguste minulého roka. Stavba bola financovaná prevažne z eurofondov, 5-percentná spoluúčasť mesta predstavovala 16 135 eur. Kolaudácia sa uskutočnila začiatkom februára.

Existujúci chodník pre chodcov sa stavebne upravil, aby sa v úvodných 100 metroch oddelili chodci a cyklisti. Nová spoločná komunikácia pre chodcov a cyklistov začína za priechodom pre chodcov cez vetvu spájajúcu Triedu KVP a Moskovskú triedu a končí pri priechode pre chodcov za križovatkou Triedy KVP s Kremnickou ulicou.

Na trase pribudli aj odpadkové koše a lavičky a na začiatku úseku sa osadil cyklosčítač, ktorý poskytuje dáta o počte cyklistov, chodcov v oboch smeroch v reálnom čase.

„Na cyklistických komunikáciách máme z minulosti obrovský investičný dlh. Teší ma, že sa nám ho postupnými krokmi darí znižovať, a to najmä vďaka využívaniu eurofondov. Chceme, aby sa z Košíc stalo mesto pre cyklistov, a aby sa sieť cyklotrás postupne a čo najrýchlejšie rozširovala a Košičania mali kvalitné podmienky pre využívanie ekologickej formy dopravy,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Nové spoločné chodníky sú hotové už aj v ďalších lokalitách

V januári tohto roka sa dokončila výstavba nového spoločného chodníka pre chodcov a cyklistov v rekreačnej lokalite Anička. Tento 420-metrový úsek od rázcestia pri bistre pri Detskom areáli smerom k tenisovým kurtom dostal nový asfaltový koberec. V rámci projektu sa vybudovala aj spevnená plocha pri minerálnom prameni Gajdovka so stojanmi pre odparkovanie 14 bicyklov.

Stavebné práce, ktoré mala na starosti spoločnosť Strabag, stáli mestský rozpočet 89 297 eur. Mesto pri tomto projekte už podalo žiadosť o refundáciu nákladov z eurofondového Plánu obnovy a odolnosti.

V uplynulom roku bola ešte dokončená kompletná rekonštrukcia spoločného chodníka pre cyklistov a chodcov na Južnej triede v celkovej dĺžke 3,8 km. Spoločné chodníky pre chodcov a cyklistov boli vybudované aj na ulici Hlinkova od Tesca smerom na sídlisko Dargovských hrdinov a popri novej cesty medzi Perešom a Lorinčíkom. V roku 2023 sa dokončil aj cyklochodník na Popradskej ulici v úseku od Ipeľskej ulice po Zberný dvor spoločnosti Kosit.

Pripravujú sa aj ďalšie cyklotrasy

Cyklisti v meste môžu v súčasnosti využívať vyše 37 km cyklochodníkov a spoločných chodníkov pre cyklistov a chodcov. Po dokončení a skolaudovaní k nim pribudne aj cyklochodník popri zrekonštruovanej Slaneckej ceste v mestskej časti Nad jazerom v dĺžke takmer 2,2 kilometra. Košičania a návštevníci mesta môžu jazdiť aj na vyše 156 kilometroch trás v Mestských lesoch a po 25 kilometroch cyklo a flowtrailov, ktoré vybudovalo združenie KE-CY v spolupráci s finančnou podporou mesta.

Ďalšie plánované cyklotrasy sú v rôznom stupni projekčnej prípravy. Pracuje sa na napr. projektoch výstavby cyklochodníka na Alejovej ulici, v úseku Moskovská - Toryská - Štúrova (obojsmerne), Trieda Jana Pavla II. – Popradská, či prepojení Barce a Šebastoviec alebo cyklocestičke na Keldišovej ulici v Krásnej. V pláne je aj dostavba cyklochodníka na Alpinku, kde sa momentálne rieši vysporiadanie pozemkov.

Okrem toho sa hľadajú externé zdroje aj na dokončenie cyklochodníka Triede KVP v smere od Moskovskej na Triedu Jána Pavla II.Mesto už podalo žiadosť o príspevok mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti na projekt spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov Gemerská – Rastislavova ulica, pre ktorý je vypracovaná projektová dokumentácia a vydané právoplatné stavebné povolenie.