Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný príbeh tínedžera v F1. 18-ročný chalan naskočil do Ferrari a ohúril aj legendu

Fanúšikovia formuly 1, a najmä tí britskí, žijú neuveriteľným príbehom tínedžera, ktorý sa z večera do rána stal hviezdou.

11.03.2024 19:10
Oliver Bearman Foto:
Oliver Bearman sa veľkej výzvy nezľakol a pri debute v F1 si prišiel po prvé majstrovské body.
debata

V kráľovnej motoršportu sa nečakaného debutu vo Ferrari dočkal ešte len 18-ročný Oliver Bearman, ktorý ohúril fanúšikov, expertov a aj legendárneho sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona.

Keď sa v piatok ráno pozrel Bearman na telefón, možno si myslel, že a mu to sníva. V saudskoarabskej Džidde dostal úplne nečakane povolávací rozkaz do Ferrari, jedného z najslávnejších tímov formuly 1.

„Ráno som sa zobudil s myšlienkami na moje preteky vo formule 2, kde som mal štartovať z 10. miesta. Rozmýšľal som, ako z toho vyťažiť maximum a potom som zistil, že pôjdem formulu 1,“ povedal pre youtubový kanál F1 Bearman.

APTOPIX Saudi Arabia F1 GP Auto Racing Čítajte viac To je pohľad! Zdesenie a hrdosť v jednom, jasali komentátori. Reakcia otca tínedžera z Ferrari hovorí za všetko

Britský pretekár narýchlo nahradil Španiela Carlosa Sainza, ktorý musel podstúpiť operáciu slepého čreva. Napriek minimálnym skúsenostiam zažiaril a vo víkendovej veľkej cene sa súbojov na trati nebál. Debut snov sa navyše udial pred očami jeho otca.

Nakoniec z toho bolo siedme miesto a šesť majstrovských bodov pri premiére medzi najlepšími pilotmi na svete. „Po psychickej stránke to bol naozaj náročný závod. Predovšetkým v závere, keď som mal za sebou dvoch rýchlych jazdcov na menej ojazdených pneumatikách,“ priblížil Bearman.

Saudi Arabia F1 GP Auto Racing Čítajte viac Nezastaviteľný Verstappen, po Bahrajne vyhral aj v Saudskej Arábii. Za Ferrari jazdil 18-ročný mladík

Jedným z nich bol sedemnásobný majster sveta Hamilton, ktorý hneď po pretekoch pribehol ku krajanovi s gratuláciou. Chválou nešetril ani kolega z Ferrari Charles Leclerc. „Každý si všimol jeho obrovského talentu. Je len otázkou času, než sa stane plnohodnotným pilotom F1,“ uviedol Leclerc.

18-ročný mladík sa v Saudskej Arábii zapísal do histórie ako najmladší britský pilot formuly 1 a vôbec najmladší pretekár stajne Ferrari. Stal sa tiež prvým Britom v monoposte talianskeho tímu od roku 1990, keď pre Ferrari jazdil Nigel Mansell.

Partnerky pilotov F1 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Už dnes sa prvým tréningom na VC Bahrajnu...
debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ferrari #Oliver Bearman