V roku 2023 sa za prvé tri kvartály na Slovensku začalo stavať 12 517 bytov. To je o pätinu menej ako vlani a o 26 percent menej ako predvlani. Bytová výstavba sa spomaľuje už šesť štvrťrokov, pričom pokles sa týka rodinných aj bytových domov.

„Zaznamenali sme pokles developerských projektov medziročne o 34 percent,“ uvádza k tomu vedúci predaja z portálu nehnutelnosti.sk Michal Pružinský. Pokles priznávajú aj sami developeri. „Realitný development je beh na dlhú trať a musí počítať s cyklickým vývojom, nie je to nič nové v našom biznise,“ podotýka hovorca spoločnosti J&T
Real Estate Daniel Suchý.

Od druhej polovice roka 2022, keď priemerné ceny nehnuteľností stúpli na rekordných 2 714 eur za štvorcový meter, chladne aj dopyt na realitnom trhu. „Spolu s obmedzením možností financovania v kombinácii s neistotou vývoja trhu klesol celkový dopyt od jesene 2022, ktorý sa týkal primárneho aj sekundárneho trhu,“ doplnil M. Pružinský. Podľa údajov Národnej banky Slovenska za január 2024 sa priemerné úrokové sadzby pri nových hypotékach pohybujú od 3,76 (pri fixácii nad päť rokov) do 4,68 percenta (pri fixácii do jedného roka). „Okrem ochladenia dopytu sa pod nižší predaj podpísala situácia na strane ponuky súvisiacej s neúmerne dlhými úradnými procesmi potrebnými na povolenie výstavby,“ pripája ďalšiu príčinu D. Suchý s tým, že tempo predaja považuje vzhľadom na súhru okolností za uspokojivé.

Pätnásť voľných na jeden predaný

Previs ponuky nad dopytom pri novostavbách je najviditeľnejší v Bratislave. Podľa analýzy spoločnosti Bencont Investmets tam bolo na konci roka 2023 celkovo 3 240 voľných nových bytov, teda najviac za päť rokov. V poslednom štvrťroku minulého roka sa ich však predalo iba 213. Inými slovami, keby slabý predaj pokračoval, všetky aktuálne ponúkané byty v bratislavských novostavbách by sa predali až za necelé štyri roky.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa