StoryEditor

Hemoroidy? Už nie sú TABU

08.03.2024, 00:00

Bolestivá komplikácia pri sedení, bodavý pocit pri stolici či dokonca krvácanie z konečníka? Presne tieto symptómy môžu napovedať, že hemoroidy dostihli aj vás.

Hanba stranou!

Rovnako tak ako kŕčové žily alebo strie nevystavujeme širokému okoliu, tak aj tento problém zametáme striktne pod koberček! Hanbíme sa zaň a niekedy prepadáme panike. Komplikácia so „zlatou žilou“ je pre mnoho ľudí hocikedy nepriznateľným problémom!

Hemoroidy? Čo sú zač a kde sa vzali?

Zjednodušene sú hemoroidy zväčšené žily v konečníku vznikajúce na posledných dvoch až troch centimetroch hrubého čreva. Práve tam sa nachádzajú bohaté pletence žíl. Tieto žilové zväzky sa v malom rozsahu vyskytujú aj u zdravých osôb, ale za normálnej situácie nespôsobujú problémy.

Hemoroidy vznikajú predovšetkým pri zvýšenom tlaku na žilové steny. Jednotlivé žily sa neskôr začnú zväčšovať. V tejto chvíli dochádza k svrbeniu, bolestivému pnutiu a často aj ku krvácaniu.

Kedy sa objavujú?

Často sa môžu objaviť v tehotenstve, po komplikovanom pôrode či pri neprimeranej fyzickej záťaži. Zlatá žila nie je problémom iba pre ľudí vyššieho veku, ale často postihuje aj mladú generáciu.

Vhodná strava a tekutiny – prvý predpoklad úspechu

Čo je dobré doplniť do svojho jedálnička pri problémoch s hemoroidmi a čo naopak úplne vypustiť? Širokým oblúkom sa vyhnite jedlám spôsobujúcim nadúvanie a tiež alkoholu. Zamerajte sa naopak na konzumáciu potravín s vyšším obsahom vlákniny. Vhodné je tiež zvýšiť príjem probiotík a piť dostatočné množstvo tekutín, aby vaša stolica bola mäkká a nedráždila črevnú stenu.

Pohyb – druhý predpoklad úspechu

Každodenný pohyb je základ! Nepodceňujte pravidelnú primeranú fyzickú aktivitu, ktorá podporí pravidelné vyprázdňovanie. Skúsiť môžete prechádzky, relaxačné cvičenia, alebo ak sa cítite, pokojne aj krátky beh. Úplne nevhodná aktivita pri problémoch s hemoroidmi je jazda na bicykli.

image
Simply

Kúpite výhodne na zlekarne.sk 

Cesta do lekárne – tretí predpoklad úspechu

Už pri prvých náznakoch svrbenia či nepríjemného pocitu v oblasti konečníka si môžete v lekárni zaobstarať niektorý z preparátov určených na hemoroidy. Môžete siahnuť po tabletách, čapíkoch či mastiach. Veľmi kladné hodnotenie žne najpredávanejší gél na hemoroidy v kategórii zdravotníckych pomôcok – Hemostop® Gél Max z radu Da Vinci Academia. Vďaka kombinácii dubovej kôry, boswélie, Aloe vera a ďalších deviatich bylín pôsobí už pri prvotných problémoch spojených s hemoroidmi (svrbenie, štípanie a pálenie konečníka). Vďaka Aloe vera má gél upokojujúci účinok pri podráždení a svrbení v oblasti konečníka. Boswellia je využívaná predovšetkým pre svoje protizápalové účinky a extrakt z dubovej kôry sa osvedčil svojimi sťahujúcimi vlastnosťami. Prípravok je tiež vhodný a bezpečný pre tehotné a dojčiace ženy.

Natrite to zlatej žile jednoducho!

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:15