Zatočte s ovisnutou kožou na rukách! Tento cvik zvládnete robiť v pohodlí domova

Zatočte s ovisnutou kožou na rukách! Tento cvik zvládnete robiť v pohodlí domova
Zatočte s ovisnutou kožou na rukách! Tento cvik zvládnete robiť v pohodlí domova Foto: ilustračné, GettyImages

Kým to ide, tak ich zakrývame dlhými rukávmi a v lete radšej robíme, že ich nevidíme. Reč je o vnútornej strane paží, ktorá väčšinou po štyridsiatke začne ochabovať.

Samozrejme sa dá tento estetický problém ako všetko riešiť pomocou plastickej chirurgie, ale dobrou správou je, že ide o malú oblasť, ktorú môžete samy ľahko spevniť a vytvarovať. Dôležité je to neodkladať a začať čo najskôr.

Prečo majú ruky tendenciu ochabovať?

Je to spôsobené čiastočne vekom, ale svoju rolu hrá aj genetika. Fitness trénerka Efthalia Tsimkas vysvetľuje, že ochabnutie celého tela a konkrétne paží je bežným problémom v dôsledku prirodzeného starnutia, nedostatku pohybu a úbytku svalovej hmoty. Z pokožky navyše mizne kolagén, ktorý jej dodáva pružnosť a pevnosť. Podľa trénera Daniela Martinéza si ochabnuté paže väčšinou všimneme až neskoro a nemáme takú šancu vybudovať si svalovú hmotu ako v mladosti. Jeho rada preto znie: Začnite čo najskôr, čím viac času uplynie, tým ťažšiu stratu pevnosti prirodzene napraviť.

Cvik pre spevnené paže

Medzi najúčinnejšie cviky na posilnenie vnútornej strany paží patria kľuky, doska a tzv. horolezec, pretože vďaka týmto cvikom pracujeme so svalmi celého tela a aktivujeme kardiovaskulárny systém. Keby mala trénerka Efthalia Tsimkas vybrať iba jediný cvik, boli by to kľuky. Sú podľa nej veľmi efektívne a majú skvelé výsledky. Aj keď sú spájané hlavne s prácou na pažiach a hrudníku, zapájajú aj ramená a celú hornú časť tela. Aby bolo cvičenie naozaj účinné, musíte však klasický klik urobiť správne. Čo to znamená?

Dôležitá je technika

Ruky by ste mali mať v šírke ramien, dlane položené v osi vášho tela, priblížiť hrudník k podlahe s rovným chrbtom s hlavou v predĺžení chrbtice, tak aby hrudník s panvicou zostal v jednej rovine. Lakte musia smerovať dozadu a nepresahovať líniu ramien. Pokiaľ je to pre vás ťažké, odporúča trénerka oprieť kolená o podlahu alebo zväčšiť vzdialenosť medzi chodidlami. To vám umožní prispôsobiť cvičenie vašej úrovni zdatnosti. Pri cvičení by ste nemali zadržiavať dych, ale naopak správne dýchať. Nadýchnuť sa teda pri pohybe dole a vydýchnuť pri pohybe nahor. V ideálnom prípade by ste mali cvik 10 až 15-krát zopakovať a vykonávať ho každý deň alebo aspoň trikrát týždenne.

Zdroj: www.marianne.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom