Podľa feng shui sú hodiny symbolom uplývajúceho času a ubiehajúceho života ako celku. Kam vešať a kam nevešať hodiny?

Podľa feng shui sú hodiny symbolom uplývajúceho času a ubiehajúceho života ako celku. Kam vešať a kam nevešať hodiny?
Podľa feng shui sú hodiny symbolom uplývajúceho času a ubiehajúceho života ako celku. Kam vešať a kam nevešať hodiny? Foto: ilustračné, GettyImages

Prudký rytmus moderného sveta vyžaduje, aby mal človek život presne naplánovaný od rána do večera. Je ťažké predstaviť si život bez hodín, týchto verných pomocníkov pri kontrole času.

Hodiny nájdeme všade – doma, v zamestnaní, visia na stenách v obchodoch, u lekára, sú na stĺpoch po uliciach, máme ich v telefóne, počítači a niekedy sú aj súčasťou kuchynských robotov a iných prístrojov v domácnosti. Podľa feng shui sú hodiny symbolom uplývajúceho času a ubiehajúceho života ako celku. Klasické nástenné hodiny veľmi silne ovplyvňujú ľudský život. Pripravili sme pre vás prehľad niektorých odporúčaní a rád, ako správne vyberať hodiny a ktoré miesto je na ich zavesenie vhodné.

Miesta vhodné na umiestnenie hodín v byte

Na to, k akému živlu priradiť hodiny, neexistuje jednotný názor. Je preto najlepšie zamerať sa na materiál, z ktorého sú hodiny vyrobené, a tento materiál uviesť do vzťahu s jedným z piatich živlov. Zoznámime vás so zónami bytu, ktoré sa najviac hodia na umiestnenie mechanických hodín. Prečo práve mechanických? Pretože ciferník elektronických hodín nemá na ľudský život žiadny zvláštny vplyv.

  • Pokiaľ hodiny zavesíte na juhovýchodnú stranu, budú zabezpečovať prísun finančných prostriedkov do rodiny. Ak sa stále stretávate s finančnými problémami, potom s pomocou tohto umiestnenia hodín sa vyrieši v najbližšej dobe. Na juhovýchod a východ bytu vyberajte hodiny drevené, okrúhleho tvaru, najradšej zeleného, čierneho, šedého alebo orgovánového farebného odtieňa.
    Pokiaľ trpíte nedostatkom profesionálneho uznania alebo by ste sa chceli presláviť, vyberte pre zavesenie nástenných hodín južnú stranu. Zvoľte pravouhlé alebo trojuholníkové hodiny zelenej alebo červenej farby. Čím drahšie a zvláštnejšie budú, tým lepšie. Výborne na túto oblasť pôsobia hodiny ručne vyrábané.
    V juhozápadnej časti bytu sa budú vhodne vynímať hodiny štvorcového alebo trojuholníkového tvaru, najlepšie z porcelánu alebo keramickej. Hľadajte béžový, ružový, žltý alebo oranžový farebný odtieň. V tomto prípade si zaistíte milostné dobrodružstvá.
    Severná časť vášho bytu zodpovedá za profesionálne úspechy a kariéru. Pokiaľ by ste práve túto životnú oblasť potrebovali tak trochu postrčiť, zaveste na severný múr okrúhle kovové hodiny prísnych farebných odtieňov – čiernej, šedej alebo modrej.
    Severovýchodná strana priaznivo ovplyvňuje získavanie nových znalostí. Hodiny zavesené na severovýchodnom múre podporujú cestovanie a tiež príchod životných pomocníkov. Vyberajte ich podľa rovnakých parametrov, aké sú uvedené pri predchádzajúcom odseku.
    Ak hodiny zavesíte na západnú stranu svojho bydliska, ovplyvníte oblasť takú dôležitú, akou je rozvoj a výchova detí. Pokiaľ plánujete dieťa, je práve toto umiestnenie hodín tomuto zámeru priaznivé. Podporuje tiež rozvoj tvorivých schopností. Na tieto účely najlepšie poslúžia hodiny bielej alebo striebristej farby a štvorcového, oválneho alebo okrúhleho tvaru.

Miesta nevhodné na zavesenie hodín

Hodiny sa majú stať vašimi pomocníkmi, a preto ich umiestnenie zohráva zásadnú úlohu. V byte sú však aj miesta, kam sa zavesenie hodín rozhodne neodporúča.

  • Určite nevešajte hodiny pri vchode do bytu, kde by každému hneď padli do očí. Hrozí to nepríjemnosťami – všade budete mať ustavičné oneskorenie.
    Spálňa má byť spojená s tichom a pokojom. Popoháňať čas odpočinku a narúšať čas intímnej blízkosti tikaním hodín nie je práve najlepší nápad. V spálni sa teda týchto zdrojov hluku zbavte. Ak sa bez budíka skrátka nezaobídete a hodiny v mobile vám nevyhovujú, zvoľte čo najmenší kompaktný variant.
    Do detskej izby vyberajte zásadne a vždy iba hodiny okrúhleho tvaru a väčšej veľkosti. Iné varianty nie sú vhodné, pretože dieťa nenaučí vnímať, ako rýchlo beží čas. S veľkými okrúhlymi hodinami sa dieťa ľahšie učí zodpovednosti a nutnosti dodržiavať časový rozvrh.
    Rozbité hodiny, ktoré nejdú, sa snažte dať čo najskôr do poriadku. Ak sú neopraviteľné, zbavte sa ich, pretože podporujú ustrnutie energie a navyše negatívne pôsobia na funkciu iných talizmanov sučiek shui. Ak sú to snáď hodiny cenné, starožitné, ktorých sa nechcete zbavovať, nemajte ich v obytných miestnostiach, ale dajte ich napríklad do garáže.

Hodiny ako darček

Darovať hodiny priateľovi alebo milovanému partnerovi je často významné gesto, pretože väčšinou ide o dosť drahú vec. Je to však skutočne dobrý dar? Tu feng shui nedáva jednoznačnú odpoveď, avšak Číňania pokladajú tento dar za urážlivý.

Čím starší je človek, ktorému ste hodiny darovali, tým silnejšie vníma taký dar ako ponižujúci. A dôvod je prostý. Hodiny symbolizujú plynúci čas, ktorý je protikladom dlhého veku. Keď teda niekomu darujete hodiny, je to doslova ako by ste mu nepriali žiť dlho a šťastne.

Čo si naopak máte počať, ak ste sa príjemcom tohto rozporuplného daru stali vy sami? Ako máte eliminovať všetku jeho negatívnu energiu? Najprv musíte čo najsrdečnejšie poďakovať tomu, kto vám hodiny daroval a potom mu výmenou darovať pár mincí.

Pokiaľ hodinami ako darčekom obdarovali rodičia svoje dieťa, všetok negatívny podtext daru sa vytráca.

Presýpacie hodiny podľa feng shui

Tí, ktorí sa držia zásad a pravidiel východného učenia, prikladajú veľký význam hodinám presýpacím. Piesok, ktorým sú tieto hodiny naplnené, ako by bol doslova nabitý životnou energiou, pretože je v ustavičnom pohybe. To sa veľmi pozitívne odráža na osobách v blízkosti hodín. Presýpacie hodiny dokážu bez prestania premieňať energiu miesta, na ktorom sa nachádzajú tak, že bude stále pozitívne.

Najlepšie je zaobstarať si presýpacie hodiny drevené, pretože drevo je teplý a živý materiál. Piesok ako symbol živlu Zeme bude v spojení s drevom bez prestania aktívne pôsobiť na atmosféru bydliska v pozitívnom smere.

Kam je najvhodnejšie postaviť presýpacie hodiny? Umiestnite ich tam, kde pociťujete spomalenie energetického toku. Pokiaľ sú vaše vzťahy s partnerom rozhárané, postavte hodiny do spálne, ak by ste radi uspeli v profesionálnej oblasti, dajte si ich do pracovne. Samozrejme v tomto ohľade najlepšie umiestnenie by bolo priamo na vašom písacom stole na pracovisku.

Okrem vyššie popísaných prínosov hodín musíme ešte pripomenúť, že priaznivo pôsobia na disciplínu a poriadok členov domácnosti, pomáhajú strážiť si čas a zbohdarma ho neutrácať.

Zdroj: astroplus.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom