Ako správne pestovať rodiaci banánovník aj v byte v kvetináči – starostlivosť, choroby

Erik Havlík Téma
5. marca 2024 0

Chcete si dopriať vlastnoručne vypestované banány? Tak to pokojne môžete dokázať aj doma v kvetináči. Je pravda, že väčšina banánovníkov pestovaných v našich zemepisných šírkach je iba na okrasu, ale pokiaľ mu zabezpečíte vhodné podmienky, tak zarodiť vie aj u nás. Prečítajte si ako na jeho pestovanie – banánovník v byte, v kvetináči, akú starostlivosť si vyžaduje a množstvo ďalších dôležitých informácií.

Banány a banánovníky

Na úvod si o tejto zaujímavej rastline povedzme niekoľko základných informácií. Banánovník je tropická rastlina, ktorá patrí do čeľade Musaceae (banánovníkovité). Je známy pre svoje sladké, škrobnaté plody – banány, ktoré sú jednými z najpopulárnejších ovocí na svete.

Táto rastlina pochádza z Juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do mnohých tropických oblastí po celom svete, najmä v Latinskej Amerike a Karibiku (kde prvé banánové sady založili už v roku 1502 portugalskí kolonisti), Afrike a južnej Ázii. Banánovníky rastú najlepšie v teplom, vlhkom prostredí s dostatkom zrážok a chránené pred silným vetrom. Sú to vysoké, trávovité rastliny, ktoré môžu pokojne dorastať až do výšky 7 metrov, a majú dlhé, široké listy, ktoré môžu byť až 3 metre dlhé a 60 cm široké.

Banánovníky na farme

Banánovník nie je strom

Banánovník je teda bylina, nie strom, pretože jeho „kmeň“ je v skutočnosti stĺpec zahustených listových pošiev, alias „pseudostem“ či nepravá stonka. Plody banánovníka rastú v zhlukoch zvaných „hrušky“ na veľkých kvetoch, ktoré sa vyvinú z hĺbky rastliny.

Existuje mnoho odrôd banánov, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou a chuťou, od sladkých žltých až po škrobnaté zelené plantainy, ktoré sa musia pred konzumáciou tepelne upraviť.

Význam

Banány sú dôležitou súčasťou stravy pre milióny ľudí po celom svete a tiež významnou obchodnou plodinou (pre zaujímavosť uvediem, že najväčšími exportérmi banánov sú Ekvádor, Kostarika, Kolumbia a Filipíny). V mnohých tropických krajinách slúžia ako základná potravina a zdroj príjmu pre malých farmárov. Vzhľadom na svoju výživovú hodnotu, obsah vitamínov, minerálov a rýchlo uvoľňujúcej sa energie, banány hrajú kľúčovú rolu v potravinovej bezpečnosti a ekonomike mnohých rozvojových krajín. Ich globálna produkcia a distribúcia sú však spojené s výzvami, ako sú choroby rastlín, zmena klímy a potreba udržateľných pestovateľských praktík.

Usmiaty africký farmár s kopou čerstvo natrhaných banánov pri pestovaní

 

Druhy banánovníkov

  • Musa acuminata: Tento druh predstavuje väčšinu jedlých banánov a je známy pre svoje malé až stredne veľké sladké plody s tenkou žltou šupkou. Je to primárny zdroj komerčne pestovaných banánov, vrátane populárnych odrôd ako Cavendish a ďalších.
  • Musa balbisiana: Tento druh je menej známy ako Musa acuminata, ale je dôležitý pre svoje odolné genetické vlastnosti. Plody sú obvykle väčšie, s hrubšou zelenou až žltou šupkou a škrobnatou chuťou, čo ich robí vhodnými skôr na varenie než na priamu konzumáciu.
  • Musa × paradisiaca: Ide o hybridný druh, ktorý vznikol krížením Musa acuminata a Musa balbisiana. Tento druh zahŕňa plantainy, ktoré sú dôležité v mnohých tropických diétach po celom svete. Plantainy sú väčšie a škrobnatejšie než typické „dezertné“ banány a sú zvyčajne konzumované varené.
  • Musa sikkimensis: Tento druh, známy ako „darjeelingový banán“, pochádza z horských oblastí Indie. Má červenkasté až tmavohnedé šupky a je odolný voči chladnejšiemu počasiu, čo umožňuje jeho pestovanie v miernejších klimatických podmienkach.
  • Musa ornata: Tento okrasný druh banánovníka je pestovaný pre svoje atraktívne kvety a nie je určený na konzumáciu. S jeho žiarivými fialovými alebo ružovými kvetmi je populárny medzi záhradkármi pre dekoratívne využitie v tropických a subtropických záhradách.

Tieto druhy banánovníkov predstavujú len malý výber z bohatej diverzity rodiny Musaceae, ktorá zahŕňa stovky odrôd, od tých na konzum až po okrasné. Každý z nich má svoje špecifické využitie, či už v potravinárstve, poľnohospodárstve alebo záhradníctve, a spoločne prispievajú k obrovskej biologickej a kultúrnej rozmanitosti banánovníkov na celom svete.

Kvitnúci okrasný banánovník Musa ornata

Kvitnúci okrasný banánovník Musa ornata

 

Ako pestovať banánovník

Chcete vedieť ako správne pestovať banánovník? Vo svojom prirodzenom prostredí – trópoch prosperuje vtedy, keď má veľmi teplé a vlhké prostredie a je chránený pred silným vetrom, ktorý dokáže celkom ľahko poškodiť jeho veľké listy. Pôda by mala byť bohatá na živiny – veľmi dôležitý je napríklad draslík, ktorý podporuje rast a vývoj plodov, takisto pravidelne zavlažovaná, no zase nie premokrená.

Ako pestovať banánovník v kvetináči

U nás si banánovník len tak vonku na záhradu nevysadíte. Takže čo treba vedieť pri pestovaní banánovníka v kvetináči? V prvom rade zvoľte dostatočne veľký kontajner, aby mali korene dostatočný priestor na svoj rast. Použite kvalitnú, dobre priepustnú zem s vysokým obsahom organického materiálu. Kvetináč potom umiestnite na slnečné miesto, kde bude rastlina dostávať veľa priameho svetla. Pravidelná zálievka je kľúčová, pretože pôda v kvetináčoch samozrejme dosť rýchlo vysychá.

Zabezpečte, aby bola pôda vždy mierne vlhká, ale vyvarujte sa preliatiu. Rovnako dôležité je pravidelné hnojenie, najlepšie použitím hnojiva s vysokým obsahom draslíka, ktoré podporí rast a zdravie rastliny. Banánovník v kvetináči môže potrebovať častejšie presádzanie alebo delenie, keďže jeho rast je obmedzený veľkosťou kontajnera.

Základné predpoklady pestovania v domácich podmienkach

Pestovanie banánovníka v domácich podmienkach si vyžaduje venovať zvýšenú pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom, aby rastlina mohla úspešne rásť a nakoniec priniesť plody. Tu sú konkrétne podmienky a zásady, ktoré treba dodržiavať:

Teplota

Banánovníky prosperujú pri teplote medzi 20 °C a 35 °C. Nízke teploty alebo mrazy môžu rastlinu poškodiť alebo zahubiť. V prípade, že teplota klesne pod 15 °C, rastliny by sa mali presunúť dovnútra. Vyvarujte sa však umiestneniu rastliny na miesta s prievanom či v blízkosti klimatizácie alebo vykurovacích zariadení, ktoré by mohli spôsobiť extrémne teplotné výkyvy.

Vlhkosť

Vyžadujú vysokú vlhkosť, ideálne okolo 50% a viac. V domácich podmienkach preto bude potrebné zvýšiť vlhkosť použitím zvlhčovača vzduchu alebo pravidelným postrekovaním listov vodou.

Pôdne podmienky

Pôda by mala byť bohatá na organickú hmotu, dobre odvodnená, s pH v rozmedzí 5,5 až 6,5. Banánovníky sú náročné na živiny, preto je potrebné pravidelné hnojenie s hnojivami bohatými na draslík a dusík.

Svetlo

Rastliny potrebujú veľa svetla, minimálne 6 hodín priameho slnečného svetla denne. Ak pestujete banánovník vnútri, umiestnite ho blízko okna, kde bude mať dostatok svetla, alebo použite špeciálne umelé osvetlenie na rastliny.

Zalievanie

Zem by mala byť udržiavaná vlhká, ale nie zamokrená. Zálievka by mala byť pravidelnejšia počas teplejších mesiacov a menej častá, keď je rastlina v chladnejšom prostredí alebo počas obdobia menej intenzívneho rastu.

Plodenie v domácich podmienkach

Aby banánovník priniesol plody, je potrebné, aby mal dostatok svetla, tepla a živín. Väčšina banánovníkov potrebuje aspoň 10-15 mesiacov bez mrazov, aby vyprodukovali kvety a následne plody. V domácich podmienkach môže byť toto náročnejšie dosiahnuť, ale nie je to nemožné, najmä ak sú splnené optimálne podmienky rastu.

Údržba a starostlivosť

Pravidelne odstraňujte odumreté alebo poškodené listy a sledujte prítomnosť škodcov. Rastliny by mali byť tiež pravidelne presádzané do väčších kvetináčov len takto zabezpečíte, že koreňový systém bude mať dostatok miesta na rast a prístup k novým živinám. Vzhľadom na výšku, ktorú môže banánovník dosiahnuť, bolo by dobré ho podoprieť, aby sa zabránilo jeho prevráteniu, najmä ak rastie v obmedzenom priestore.

 

Jednotlivé fázy rastu banánovníka

Proces rastu banánovníka možno rozdeliť do niekoľkých fáz. Každá fáza má svoje charakteristické vlastnosti a časové ohraničenie. Tieto fázy a ich trvanie sú však ovplyvnené ďalšími faktormi ako sú odroda, podmienky pestovania a klíma.

  1. Germinácia: Po zasadení semien alebo výsadbe odrezku (rizómu) začína fáza klíčenia. U banánovníkov, ktoré sú zvyčajne rozmnožované vegetatívne, táto fáza trvá niekoľko týždňov až mesiacov, v závislosti od teploty a vlhkosti.
  2. Rast listov: Po vyklíčení sa rastlina začína rozvíjať, vyrastajú nové listy. Táto fáza môže trvať od niekoľkých mesiacov do jedného roka. Rastlina rýchlo rastie, ak má dostatok svetla, vody a živín.
  3. Vývoj stonky: Po vytvorení pevného základu listov sa začne formovať hlavná stonka. Táto fáza môže trvať 6 až 8 mesiacov. Stonka rastie vo vnútri „pseudo-kmeňa“, ktorý je, ako som už spomínal, vlastne zahustený zväzok listov.
  4. Kvitnutie: Po dosiahnutí dostatočnej výšky a zrelosti rastlina produkuje kvetný stvol, ktorý sa objavuje medzi listami a vyrastá smerom nahor. Od začiatku kvitnutia do doby, keď sa objavia prvé kvety, to môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. V tropických podmienkach to býva približne 9 až 12 mesiacov po výsadbe.
  5. Formovanie plodov: Po odkvitnutí sa kvety transformujú na plody. Táto fáza od kvitnutia po zrenie plodov trvá približne 3 až 8 mesiacov, v závislosti od podmienok a odrody.
  6. Zrenie plodov: Keď sú plody plne vyvinuté, začínajú dozrievať. Dozrievanie môže trvať niekoľko týždňov, pričom plody menia farbu zo zelenej na žltú (alebo na inú charakteristickú farbu odrody).
  7. Po zbere: Po zbere plodov môže rastlina pokračovať v produkcii nových výhonkov z rizómu. Tento cyklus umožňuje rastlinám produkovať plody každý rok alebo aj častejšie, v závislosti od podmienok.

Je ale veľmi dôležité podotknúť, že tieto časové rámce sú naozaj len orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od mnohých faktorov vrátane geografickej polohy, miestnych klimatických podmienok a starostlivosti o rastlinu.

 

Choroby a škodcovia banánovníka v domácich podmienkach

Pri pestovaní banánovníka v domácich podmienkach môžete naraziť na niektoré špecifické choroby a škodcov, ktoré môžu ohroziť zdravie a vývoj rastliny. Tu je niekoľko bežných problémov a ako im predchádzať (alebo aj riešiť):

Choroby

  • Hniloba koreňov: Je spôsobená nadmerným zavlažovaním alebo zlou drenážou, vedie k hnilobe koreňového systému. Predchádzajte tomu zabezpečením dobrej drenáže v kvetináči a zavlažujte len vtedy, keď je horná vrstva pôdy suchá.
  • Plesňové choroby: Vysoká vlhkosť a nedostatočné vetranie môžu viesť k rozvoju plesní na listoch. Udržujte dobrú cirkuláciu vzduchu okolo rastliny a zamedzujte prehusteniu.

Škodcovia

  • Roztočce: Títo malí škodcovia sa živia rastlinnými šťavami a na listoch zanechávajú charakteristické bielkasté alebo žltkasté škvrny. Na ich odstránenie použite mäkkú handričku namočenú v mydlovej vode alebo aplikujte špecifický insekticíd.
  • Vošky: Vošky sú malý hmyz, ktorý sa živí rastlinnými šťavami a aj takto môže šíriť rôzne nežiadúce vírusové choroby. Odstráňte ich umytím rastliny vodou alebo použitím insekticídu určeného pre domáce použitie.
  • Štítničky a puklice: Títo škodcovia vytvárajú na listoch a stonkách ochranný štít, pod ktorým sa živia. Ich odstránenie vyžaduje mechanické odstránenie alebo použitie alkoholu na vatovom tampóne.

Prevencia a ochrana

  • Pravidelná kontrola: Pravidelne kontrolujte svoj banánovník na prítomnosť škodcov a známky chorôb. Čím skôr zistíte problém, tým ľahšie ho bude riešiť.
  • Optimálne podmienky: Udržujte optimálne podmienky pre rast banánovníka, vrátane dostatočného svetla, teploty a vlhkosti, čo pomôže rastline lepšie odolávať chorobám a škodcom.
  • Čistota prostredia: Udržiavajte čistotu okolo rastliny a pravidelne odstraňujte odumreté listy a rastlinný odpad, ktoré môžu prilákať škodcov alebo byť zdrojom infekcie.
  • Správne zavlažovanie: Zavlažujte rastlinu správne, aby ste predišli nadmernému zamokreniu pôdy a možnej hnilobe koreňov.

 

Existuje aj vonkajší banánovník

V podstate môžete každý druh banánovníka v sparnom lete vyložiť do záhrady – ale nesmiete pri tom zabudnúť na pravidelné a bohaté zalievanie. Na jeseň však už musí byť vo vnútri. Existujú ale aj výnimky a s trochou starostlivosti si potom môžete takýto banánovník pestovať na záhrade aj v našich podmienkach celoročne. Najčastejšie sa jedná o japonskú odrodu „Musa Basjoo“. Ten pri dobrej starostlivosti môže narásť až 4 metre a do vašej záhrady dokáže priniesť závan ozajstnej exotiky.

Je potrebné ho vysadiť na teplé a pred vetrom chránené miesto, pravidelne prihnojovať – na jar hnojivami s vyšším obsahom dusíka pre podporu rýchlejšieho rastu. Od leta zase hnojivami s obsahom draslíka, ktorý pomôže k lepšiemu vyzrievaniu pletív a odolnosti voči mrazom. Na zimu ho treba poriadne zakryť (hrubá vrstva papiera alebo netkanej textílie) a hrubšie nastlať aj koreňovú časť – takto opatrený banánovník prežije aj vyššie mrazy – akurát mu opadajú listy.

Banánovník Musa basjoo

Banánovník Musa basjoo

 

Kde ho kúpiť (banánovník predaj a cena)

Banánovník najrôznejších odrôd kúpite v podstate už v každom lepšom záhradníctve, ktoré má často aj svoj vlastný eshop. Videl som ho predávať aj po bazároch – tu ale pozor čo kupujete, nie vždy tu totiž natrafíte na solídneho predajcu. Banánovníky sú aj v ponuke hobby centier, ktoré majú vlastné garden oddelenia. Napríklad banánovník OBI. Tiež som pár druhov banánovníkov videl predávať na Kaufland online trhovisku.

A čo cena? Závisí od veľkosti a odrody. Menšie banánovníky do 20-25 cm stoja tak do 10-15€. Vyskúšať môžete vypestovať banánovník aj zo semien (sú odrody, ktoré ich majú, nie ako tie zo supermarketu), cena je orientačne 5 € za 5 semien. Ak máte niekoho, kto už banánovník zdarne pestuje, skúste si od neho vypýtať jeden výhon. Väčšina banánovníkov sa totiž úspešne rozmnožuje vegetatívne.

Banánovník v eshope

 

Rozmnožovanie banánovníkov

Nie je to nič zložité. Zo starej koreňovej sústavy banánovníka vždy vyrastajú nové odnože. Jednu takú opatrne odoberte (pokojne si pri koreňoch pomôžte aj nožom). Tú rovno zasadíte do črepníka primeranej veľkosti. Pravidelne zalievať (nie premokriť) a po zakorenení pokračujete v starostlivosti presne tak ako som spomínal už vyššie.

 

💡 TIP DoDomácnosti: Ako na pestovanie exotického ovocia v domácich podmienkach

Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Erik Havlík

Editor a Redaktor magazínu dodomacnosti.sk. Keďže ma toho veľa zaujíma, viem aj toho dosť preniesť do svojich článkov, ktoré sa snažím pripravovať tak, aby ste z nich mali ozajstný pôžitok – to znamená, aby ste si ich v prvom rade užili, dozvedeli sa niečo nové a keďže sa venujem aj našim porovnávacím testom, vedeli na čo sa pri výbere jednotlivých produktov zamerať. A to tak, aby ste určite neškodovali :-)

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.