Dobré noviny
VIDEO: Viete, prečo si letušky sedia na rukách? Špeciálna pozícia má jednoduché vysvetlenie
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

VIDEO: Viete, prečo si letušky sedia na rukách? Špeciálna pozícia má jednoduché vysvetlenie

Ilustračný obrázok / Letušky sediace s rukami pod stehnami.
Ilustračný obrázok / Letušky sediace s rukami pod stehnami. — Foto: Freepik,TikTok/_hennylim_

Pripravujú sa na všetky možné situácie.

Ak ste niekedy cestovali lietadlom, možno ste si všimli, že letušky sedia pri vzlete a pristávaní inak. Táto pozícia sa síce líši podľa krajiny či leteckej spoločnosti, no jej základ zostáva rovnaký. Na začiatku a konci letu totiž majú ruky pod stehnami a sedia si na dlaniach. Prečo je to tak?

Ide o bezpečnosť

Polohu sedenia si nevymysleli sami a nie sú v nej preto, že by si chceli ukryť ruky. Je za tým iná a závažnejšia príčina. Niekedy môžeme zbadať aj letušky, ktoré majú ruky nie pod stehnami, ale v lone. Rôzne varianty tejto pozície majú jediný cieľ - aby boli v prípade ohrozenia v čo najväčšom bezpečí.

Foto: unsplash.com/Kenny Eliason

Letuška Henny Joyce Limová na sociálnych sieťach prezradila, prečo takéto opatrenie dodržiavajú. „Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo posádka sedí na svojich rukách počas vzlietania a klesania?“ pýta sa. „Volá sa to bezpečnostná pozícia,“ opisuje Henny. Ďalej vysvetľuje, že takto letušky sedia z jediného dôvodu.

Prvoradá je ochrana

Polohou sedenia sa posádka pripravuje na prípadnú núdzovú situáciu. Umožňuje jej vyhnúť sa vážnym zraneniam. „Táto pozícia zahŕňa zapnutie si pásu, sedenie vzpriamene a sedenie na rukách s dlaňami otočenými nahor, zastrčenými palcami, uvoľnenými rukami a položením celých chodidiel na podlahu,“ vysvetľuje letuška. Týmto spôsobom sa telo udržiava v strnulej póze. „Ak by došlo k nejakému nárazu alebo krízovej situácii, telo sa menej poškodí,“ dodáva.

@_hennylim_ Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Keďže je telo znehybnené, znižuje sa aj šanca zranenia. „Počas tohto času si zároveň opakujeme, čo všetko nás pripravuje na krízovú situáciu počas každého stúpania či klesania. Musíme si byť vedomé, kde sa nachádzajú núdzové zariadenia, poznať príkazy a rôzne vizuálne stopy mimo lietadla,“ uzavrela Limpová.

Už ste čítali?