Autá

Repas DPF filtra: Plnohodnotný výkon auta bez škodlivých emisií

"Narastajúci počet vozidiel poháňaných lacnejším dieselovými palivom vytvára v spoločnosti potrebu eliminovať vplyv škodlivých emisií a látok, ktoré sa pri jeho spaľovaní vytvárajú a dostávajú do ovzdušia a častí vozidla."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. februára 2024 12:19
Ilustračné foto Foto: Rasulov/Shutterstock.com
Environmentálnu bezpečnosť a otázku výkonu rieši špeciálne zariadenie v podobe DPF filtra, ktorý je v autách inštalovaný priamo od výroby, časom sa však opotrebuje a znečistí, čím sa jeho výkon zníži.

Emisie výfukových plynov z dieselových motorov obsahujú častice a látky, ktoré môžu byť škodlivé pre životné prostredie a zdravie ľudí. Dusíkové oxidy, častice uhlíka a ďalšie nečistoty prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia a môžu mať vážne následky na kvalitu ovzdušia a zdravie ľudí. Pokiaľ však nemá auto v poriadku na čistenie určený špeciálny dpf filter, vozidlo je nebezpečné nielen pre naše prostredie a zdravie, ale aj samotný stroj.

Čo je DPF filter?
Nebezpečné dieselové častice filtrujú na to určené univerzálne DPF filtre, ktoré sú hlavnými súčasťami moderných výfukových systémov. DPF je skratka pre Diesel Particulate Filter, čo znamená, že jeho hlavnou úlohou je zachytávať a zadržiavať mikroskopické častice, ktoré vznikajú spaľovaním dieselového paliva.

Hlavnými prvkami filtračného zariadenia je kremíkový plášť s množstvom malých kanálikov, ktoré slúžia na zachytávanie nebezpečných sadzí. Samotný plášť je umiestnený v špeciálnom puzdre s pevnými skrutkami uchytením v spodnej časti vozidla, pričom aj samotné skrutky sú navrhnuté tak, aby dokázali odolávať vysokým teplotám a tlakom výfukových plynov. Po čase používania, tiež, keď nezaberá pasívna ani aktívna regenerácia filtra, je najvyšší čas na jeho repas.

Ako sa vykonáva repas DPF filtra a prečo je lepším riešením ako výmena?
Odborný repas DPF filtra je proces obnovy a čistenia existujúceho filtra, čo môže byť v mnohých prípadoch výhodnejšie ako jeho výmena. Pri repase sa filter odmontuje, podrobí dôkladnému čisteniu a regenerácii s pomocou metrologicky overených strojov a zariadení, pričom proces je nielen ekonomicky efektívnejší, ale aj šetrnejší k životnému prostrediu.

Jedným z dôvodov, prečo je repas DPF filtra lepším riešením, je minimalizácia odpadu. Výmena DPF filtra znamená, že starý filter končí na skládke, čo prispieva k narastajúcemu problému odpadu. Repas umožňuje využitie existujúceho filtra, čo je nielen šetrné k životnému prostrediu, ale aj vašej peňaženke.

Ďalšou výhodou repasu je, že môže zachovať pôvodnú kvalitu a účinnosť DPF filtra. Pri výmene je nový filter potrebné nainštalovať a nakonfigurovať, čo môže viesť k potenciálnym problémom s kompatibilitou a účinnosťou. Renovácia naopak zabezpečuje, že existujúci filter ostane zachovaný s minimálnymi zmenami, čo zaisťuje optimálnu funkčnosť.

V závere môžeme konštatovať, že repas DPF filtra je ekologicky a ekonomicky výhodným riešením. S jeho pomocou môžete dosiahnuť plnohodnotný výkon vozidla bez negatívnych vplyvov na životné prostredie, a to v súlade s aktuálnymi trendmi environmentálnej udržateľnosti a dôležitých emisných noriem.

Komentáre