V Trnave si pripomenuli piate výročie úmrtia kňaza Jozefa Gábriša

TRNAVA 23. februára 2024 - Na sviatok Katedry sv. Petra, si kňazi, spolužiaci a rodinní priatelia pripomenuli piate výročie úmrtia Jozefa Gábriša.

Spomienková svätá omša sa konala v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, v mariánskej Kaplnke Trnavskej Panny Márie, ktorej bol zosnulý veľkým ctiteľom. Hlavným celebrantom bol celoživotný priateľ a spolužiak z gymnaziálnych čias, dekan Štefan Kováč. Spolu s ním koncelebrovali ďalší kňazi Jozef Lehotský, Peter Valent, Peter Čieško a Mons. Dušan Argaláš. Prítomným sa v homílii prihovoril kňaz Peter Valent, ktorý vyzdvihol kvality zosnulého priateľa. Poukázal na jeho dobré srdce, zodpovedný prístup k práci a hlavne to, že vždy miloval Krista a jeho Cirkev a pre neho pracoval do posledných minút svojho života. Počas svojho života sa riadil heslom „Instaurare Omnia in Christo“ - všetko obnoviť v Kristovi. Zároveň mal vždy na pamäti „Sentire cum ecclesia“ - cítiť s Cirkvou. Pripomenul prítomným, aby nikdy nezabudli na tohto človeka, nosili ho vo svojich srdciach a pamätali na neho v modlitbách. Svätá omša bola v latinskom jazyku. Po záverečnom požehnaní prítomní zaspievali mariánsku pieseň Ó Mária Bolestivá.
 
Jozef Gábriš sa narodil 7. januára 1957 v Zlatých Moravciach a detstvo prežil v Tesárskych Mlyňanoch. Po ukončení formácie a štúdia v Kňazskom seminári sv. Cyrila a Metoda bol 14. júna 1981 v Bratislave vysvätený za kňaza. Kňazskú vysviacku prijal z rúk svojho strýka, trnavského apoštolského administrátora, arcibiskupa ad personam Mons. Júliusa Gábriša. Po vysviacke nastúpil na prvé kaplánske miesto do Malaciek (1981 - 1983). V roku 1983 sa stal kaplánom v Pezinku. V tom istom roku bol už ustanovený za farského administrátora v Borskom Svätom Jure, kde zotrval 7 rokov svojho kňazského života. Z Borského Svätého Jura bol v roku 1990 preložený do Mojzesova, zároveň spravoval aj Úľany nad Žitavou (1990 - 2003). V rokoch 2003 - 2005 pôsobil ako farár v Dudinciach a dekan Hontianskeho dekanátu. Do Nového Mesta nad Váhom nastúpil v roku 2005 najskôr ako farský administrátor. V novembri 2005 bol menovaný za dekana Novomestského dekanátu. A v januári 2005 na sviatok Zjavenia Pána bol menovaný za farára v Novom Meste nad Váhom. V úrade novomestského farára dekana zotrval do roku 2009.
 
V rokoch 2009 - 2010 pôsobil ako farár v Leopoldove. V rokoch 2010 - 2012 pôsobil na Arcibiskupskom úrade v Trnave ako riaditeľ a zároveň bol rektorom katedrálneho Chrámu sv. Jána Krstiteľa. V tom istom roku sa stal rektorom filiálneho Kostola sv. Štefana, kráľa v Trakoviciach. Po tom, ako bola táto obec neďaleko Hlohovca na Nový rok 2015 povýšená na farnosť, za jej prvého farára bol menovaný práve Jozef Gábriš. V Trakoviciach pôsobil až do svojej náhlej smrti v sobotu 23. februára 2019 vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Zádušnú svätú omšu v Trakoviciach celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch a v homílii sa prihovoril Gábrišov spolužiak, vtedajší košický eparcha, vladyka Milan Chautur. Svätú omšu a pohrebné obrady v jeho rodisku v Tesárskych Mlyňanoch viedol emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol. Telesné pozostatky Dr. Jozefa Gábriša boli podľa jeho výslovného želania uložené vedľa jeho strýka a svätiteľa arcibiskupa Mons. Júliusa Gábriša.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave si pripomenuli piate výročie úmrtia kňaza Jozefa Gábriša

Spomienková svätá omša sa konala v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, v mariánskej Kaplnke Trnavskej Panny Márie, ktorej bol zosnulý veľkým ctiteľom. (Foto: Michal Hnát)

NOVINKY