Najkrajšie mestá Turecka - poklady ukryté medzi Európu a Áziou

Najkrajšie mestá Turecka - poklady ukryté medzi Európu a Áziou
  • 24.02.2024
  • Michaela Kožáková

Turecko - čo vás napadne pri tejto krajine? Perfektná all inclusive dovolenka, výhodné nákupy, nekonečné pláže, temperamentní Turci, orientálna architektúra, pulzujúca Alanya, záruka skvelého počasia, turecká káva. Táto krajina ležiaca na dvoch kontinentoch je domovom krásnych pobrežných oblastí, preslávených historických pamiatok, rušných letovísk a eklektických miest.

To, že Turecko je obľúbenou dovolenkovou destináciou nielen medzi Slovákmi, nie je žiadnym tajomstvom, no menej známa je rozmanitosť, ktorú ponúkajú jeho mestá. Moderné miliónové mestá s rýchlym spôsobom života a širokou škálou aktivít, ktoré poskytujú nezabudnuteľnú chuť Turecka, sa striedajú s malými, ale malebnými mestečkami, kde história dýcha na každom kroku. Na tyrkysovom pobreží zase mestá predstavujú kombináciu kultúrneho dedičstva s pozoruhodnou krásou pobrežia a Stredomorie sa hemží množstvom hotelov a rezortov, ktoré ponúkajú nezabudnuteľnú dovolenku.

Ak ste v Turecku na dovolenke už boli a vychutnali ste si niekoľko dní na Tureckej riviére s chladným nápojom v ruke, ešte to neznamená, že ste spoznali všetko, čo táto krajina ponúka. Poďte sa s nami pozrieť na zopár najkrajších miest Turecka, ktoré vás dostanú svojou neopakovateľnou atmosférou. 

Neprehliadni: Modré zóny - poznáme ich 9 tipov na dhovekosť! Takto sa dožijete 100 rokov v dobrej kondícii.

Najnavštevovanejšie mestá za rok 2023

Cestovanie sa opäť vrátilo do svojej predpandemickej slávy. V novembri 2023 Svetová organizácia cestovného ruchu OSN poznamenala, že medzinárodné cestovanie je na dobrej ceste dosiahnuť 90 % úrovne pred pandémiou, pričom približne 975 miliónov ľudí odchádza do zahraničia počas celého roka. Mnohí z týchto medzinárodných cestujúcich túžia len po jednom - dovolenka v Turecku.

V decembri Euromonitor International vydal správu, Top 100 City Destinations Index 2023, ktorá podrobne uvádza 10 najlepších miest na svete z hľadiska medzinárodných príchodov. Dve zo štyroch najnavštevovanejších miest na Zemi sú prekvapivo v Turecku – Istanbul a Antalya. 

Istanbul je na čele rebríčka v počte medzinárodných príletov v roku 2023 s medziročným rastom o 26 %, nasleduje Londýn na druhom mieste a Dubaj na treťom. Na štvrtom mieste sa umiestnila turecká Antalya, následne Paríž, Hong Kong, Bangkok, New York, Cancún a na desiatom mieste Mekka. 

Istanbul predstavuje celosvetovú metropolu s úchvatnou históriou, zatiaľ čo Antalya je už dlho obľúbenou turistickou destináciou najmä pre Nemcov, Rusov a Britov, ktorí tvoria veľkú väčšinu jej medzinárodných príchodov, ale aj skvelým miestom pre príjemný dôchodok.

Najkrajšie mestá v Turecku

Zdroj: INSTAGRAM/ tati81612

Najkrajšie miesta Turecka - Istanbul

Nielen všetci fanúšikovia tureckých telenoviel, vášniví cestovatelia či milovníci histórie určite aspoň raz v živote by toto nádherné mesto chceli navštíviť. Istanbul s počtom obyvateľov takmer 16 miliónov je mestom, ktoré nikdy nespí. Najväčšie mesto Turecka, kde sa stretávajú dva kontinenty, rozpolené smaragdovými vodami Bosporského prielivu, je charakteristické splynutím odlišných kultúr.

Istanbul, pulzujúce mesto plné histórie, bolo počas takmer troch tisícročí domovom troch rôznych impérií a dnes si stále zachováva niektoré pozostatky týchto výrazne odlišných kultúr. Osmanské a byzantské vplyvy dominujú najmä v štvrti Sultanahmet, ktorá je domovom mnohých pamiatok mesta, ktoré jednoducho musíte vidieť. Medzi ne patrí predovšetkým Modrá mešita s týčiacimi sa minaretmi a Hagia Sofia, mešita, ktorá bola pôvodne postavená ako kostol. Palác Topkapi a bazilika Cisterna sú ďalšími hlavnými atrakciami. Preskúmať sa oplatia aj ďalšie oblasti, ako sú Balat a Fener. Vôňu korenia a pravej tureckej kávy si môžete vychutnať v jednej z najväčších a najstarších komplexov krytých tržníc na svete s názvom Veľký bazár. 

Najkrajšie mestá v Turecku

Zdroj: INSTAGRAM/wb_mega

Göreme, Kappadokia

Göreme sa nachádza v regióne Stredná Anatólia v Turecku a je historickým centrom turistickej oblasti Kappadokie, kde nájdete jedinečné skalné útvary známe ako „rozprávkové komíny“, jaskynné obydlia a historické jaskynné kostoly.

Toto malé mestečko v Kappadokii s iba 2000 obyvateľmi bolo v roku 1985 ocenené štatútom svetového dedičstva UNESCO. Pri prechádzke mestom môžete natrafiť na mnoho miestnych reštaurácií, v ktorých sa podávajú autentické regionálne jedlá, ako aj na úžasné hotely s izbami vybudovanými z prírodných geologických útvarov.

Určite nevynechajte netypické Göreme múzeum, ktoré predstavuje komplex jaskynných kostolov zdobených freskami. A ak sa naozaj chcete pokochať panoramatickým výhľadom na Kappadokiu, zarezervujte si let teplovzdušným balónom pri východe slnka.

Najkrajšie turecké mestá - Antalya

Zdroj: INSTAGRAM/the.ilhans

Najkrajšie letoviská v Turecku - Antalya

Medzi najkrajšie mestá Turecka jednoznačne patrí obľúbené letné stredisko Antalya, ktorá väčšinu rokov súťaží s Istanbulom o titul „najnavštevovanejšieho tureckého mesta“. Antalya, hlavné mesto nekonečného južného pobrežia, vyniká čarovným centrom, nádherným prístavom a desiatkami krásnych okolitých pláží.

Niektoré z najlepších neďalekých pláží zahŕňajú Cirali, Konyaalti a Patara. Väčšina dovolenkárov sa rozhodne zostať v jednom z rôznych prímorských letovísk, avšak objavovanie samotnej Antalye by ste mali určite zahrnúť do svojho itinerára.

Antalya a jej očarujúce Staré Mesto, známe ako Kaleici, pozostáva z labyrintových ulíc, v ktorých sa nachádza rad mešít, starobylé hradby, kamenné budovy a parky, ktoré svedčia o vplyve osmanskej kultúry a architektúry. Tieto úzke uličky sa vinú do rovnako idylického prístavu, kde množstvo kaviarní a reštaurácií víta všetkých návštevníkov počas dňa i noci.

Pozri aj: Neodolateľná ponuka! Tieto európske miesta ti zaplatia za presťahovanie

Najkrajšie turecké mestá Bodrum

Zdroj: INSTAGRAM/

Dovolenka v Turecku - Bodrum

Bodrum je známy najmä ako ideálne miesto pre letnú dovolenku. Nachádza sa medzi zvlnenými zelenými kopcami a má závideniahodnú pobrežnú polohu, nedotknuté pláže ako Yahsi a Aspat, množstvo turistických miest a bohatý rušný nočný život.

Rad rezortov, od oslnivých špičkových až po cenovo dostupnejšie, uspokojí i tých najnáročnejších návštevníkov, či už hľadáte párty v prístave alebo chcete preskúmať históriu regiónu. Halicarnassus obsahujúce mauzóleum, staroveké ruiny, rímske divadlo a 700-ročný hrad Bodrum - to je len zlomok toho, čo toto mesto ponúka pre všetkých milovníkov histórie.

Ako každé pobrežné turistické mesto, aj v Bodrume je toho oveľa viac, čo môžete vidieť a robiť. Potápanie je obľúbenou aktivitou v neďalekom zálive Gökova, zatiaľ čo výlety loďou okolo polostrova alebo rieky Dalyan sú dobrým spôsobom, ako stráviť popoludnie. Ak vás objavovanie historických krás tohto mesta unaví, nechajte sa zlákať ochutnávkou vína v Karnas.

Najkrajšie mestá Turecka

Zdroj: INSTAGRAM/travellingtodream

Trabzon

Medzi najkrajšie turecké mestá patrí aj Trabzon postavený na pobreží Čierneho mora na severovýchode krajiny, ktorý je často nazývaný aj ako Čiernomorská perla. Toto zachované staroveké mesto je známe tým, že má svoj vlastný chrám Hagia Sophia, ktorý je dnes múzeom zdobeným krásnymi stropnými freskami. Jednou z najkrajších a najúžasnejších pamiatok Trabzonu je kláštor Sümela. Kláštor je postavený na strane útesu a je impozantným architektonickým počinom.

Mesto má úžasný výhľad na Čierne more, ale okolie je ešte nádhernejšie. Len kúsok od Trabzonu sa nachádza Uzungöl, jedno z najkrajších jazier v Turecku. Je obklopené sviežimi zelenými horami, vďaka čomu je obľúbenou destináciou pre milovníkov prírody, ktorí majú radi outdoorové aktivity, ako je turistika, rybolov a piknik.

Zaujme Ťa: Máš pár miliónov navyše? Tieto európske ostrovy sú na predaj

Najkrajšie mestá Turecka

Zdroj: INSTAGRAM/betusun_bloguu

Medzi najkrajšie a najlepšie miesta Turecka patrí aj:

  • Pamukkale
  • Mersin
  • Muğla
  • Hlavné mesto Ankara
  • Mardin
  • Bursa
  • Staroveká Trója (pahorok Hissarlik pri Çanakkale)
  • Staroveký Pergamon 
  • Eskişehir
  • Van
  • Konya
  • Adana
  • Staroveké Efez
  • Edirne
- Anketa

UŽ STE NAVŠTÍVILI NIEKTORÉ Z DOVOLENKOVÝCH LETOVÍSK TURECKA?

Odpovedal 1 človek  

Áno, Turecko je moja srdcovka a každý rok tam chodíme
0%
Boli sme na Tureckej riviére
100%
Navštívili sme Istanbul
0%
Ešte sme v Turecku neboli
0%
Turecko ma vôbec neláka
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Janka Komadova 26.02.24 21:38

karma
-1.00

Analálya je tam krásne bola som

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 20.03.24 17:41

ĽS
karma
105.00

Toto leto sa chystám do Turecka, konkrétne Antalya. Už sa teším.

  • 0
Odpovedať

Martin Matta 21.03.24 10:01

MM
karma
-1.00

wau krása

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní