Škandinávska gastronómia z potravín, na ktorej nezbankrotuješ (Dánsko, Švédsko, Nórsko)

Ku klasickým škandinávskym špecialitám sa dá dostať vo vychýrených turistických destináciách ako Kodaň, Bergen, Štokholm či Geiranger,… Avšak naše putovanie Škandináviou smerovalo najmä do prírody. Do malých neturistických dediniek kde majú nanajvýš pizzeriu alebo ázijské bistro. Škandinávske jedlá sme teda hľadali v potravinách a ochutnávanie lokálnej gastronómie sa pre nás tak stalo cenovo dostupné 😉

Čo ochutnať v Škandiávií, v Dánsku, v Nórsku, vo Švédsku

Obsah:

Hotové jedlá z potravín

Je priam fascinujúce čo všetko sa dá kúpiť v škandinávskych potravinách. Najmä v tých nórskych. Hotové jedlá, nie instantné, nie v konzervách. Ale prevažne vákuovo zabalené, pripravené priamo na konzumáciu. Stačí ich ohriať. Polievky, palacinky, dokonca upečený losos a aj zemiaková kaša v sáčku!

My sme našťastie mali možnosť variť si v karavane, ale mnohé z týchto jedál sa dajú pripraviť aj v prírode, na horáku a v ešuse. Aj keď asi nebudú vyzerať tak dobre 😛

Ceny jedla v Škandinávii

Ceny potravín v Škandinávii sú výrazne vyššie, pričom najvyššie sú v Nórsku. Všeobecne by sa dalo povedať, že sú 1,5x až 2,5x vyššie, ale veľmi to závisí od položky.

Cenám jedla, ale aj ďalších položiek týkajúcich sa cestovania po Dánsku, Nórsku a Švédsku som sa podrobne venovala v článku: Koľko nás stáli 2 mesiace cestovania po Škandinávii karavanom – Dánsko, Švédsko, Nórsko 😉

Čo ochutnať v Škandiávií, v Dánsku, v Nórsku, vo Švédsku
Len pre predstavu, nákupný košík a účtenka v Nórsku

Čo ochutnať v Škandinávii?

Knäckebrot (Švédsko)

Škandinávske sucháre s typicky obdĺžnikovým tvarom. Aj keď knäckebrot je v dnešných časom chlebom každej zo škandinávskych krajín, jeho pôvod je v strednom Švédsku. Knäckebroty sa tradične piekli len dvakrát do roka a to po zbere úrody a znova na jar, keď opäť začala tiecť zamrznutá voda.

Dnes ich v regáloch obchodov nájdete v hociktorom dni v roku a v takých množstvách, až si z nich nebudete vedieť vybrať.

Čo ochutnať vo Švédsku
Knäckebrot s dánskou pečeňovou paštétou 🙂

Hnedý syr Brunost (Nórsko)

Tradičný nórsky syr Brunost je chuťovo absolútne odlišný oproti iným syrom aké sme kedy ochutnali. Sladko slaný hnedý syr Brunost má nádych karamelu. Jeho typický hnedastá farba a nasladlá chuť vzniká pri dlhom varení karamelizáciou mliečneho cukru. Vyrába sa z kozieho mlieka (na obale označenie geitost) ale aj kombináciou kravského a kozieho mlieka.

Tento syr je veľmi netradičný aj svojou hutnosťou. Neskutočne zle sa krája. Dá sa kúpiť ako pol kilová alebo kilová kocka. Neskôr sme volili verziu už nakrájaného syru na plátky.

Tento syr je skutočnou raritou a pri návšteve Nórska alebo iných krajín Škandinávie ho určite treba ochutnať 😉

Čo ochutnať v Nórsku
Naše chabé pokusy o nakrájanie nórskeho syru Brunost

Švédske mäsové guličky Köttbullar (Švédsko, Dánsko)

Varianty mäsových guličiek sú známe po celom svete v rôznych podobách (kofta, bakso fašírky,…) avšak švédskym mäsovým guličkám köttbullar sa len tak niečo nevyrovná. Mäsové guličky Köttbullar, slangovo prezývané aj IKEA guličky sú jednoznačnou klasikou ktorú v Škandinávii takmer určite ochutnáš 😉

Vo Švédsku sa pripravujú z hovädzieho mäsa, ale v Dánsku sú v obľube najmä bravčové, ktoré chutia tak trochu ako fašírka. V IKEI samozrejme dostanete originál a dá sa tu najesť skutočne lacno 😉

Čo ochutnať vo Švédsku
Švédske mäsové guličky Köttbullar sme ochutnali v prvej IKEI na svete 🙂

Ryby a morské plody (Dánsko, Švédsko, Nórsko)

Keďže škandinávske krajiny sú obklopené moriami, je úplne pochopiteľné, že ryby a morské plody majú v škandinávskej gastronómií patričné zastúpenie. My osobne morské plody veľmi nemusíme, takže sme ostali len pri rybách.

Samozrejmosťou je losos, ktorého sme si v karavane robili minimálne 5x. Výhodou je, že je veľmi rýchlo pripraviteľný, vždy nádherne vykostený, naporcovaný a na počudovanie aj lacný (400g balenie okolo 7€). V nórskej kuchyni pripravujú lososa najčastejšie marinovaného. Takto pripraveného lososa nazývajú Gravlax.

Sleď je tiež častou pochúťkou a to najmä v Dánsku, kde sa nakladá v sladkokyslom náleve. Neodmysliteľnou súčasťou nórskej kuchyne sú aj krevety na množstvo spôsobov. Ako nátierka, alebo len na rýchle ošmahnutie na panvici. Avšak veľmi obľúbené bývajú na krevetovom sendviči 😉

Čo ochutnať v Škandiávií, v Dánsku, v Nórsku, vo Švédsku
Ryby sú neodmysliteľnou súčasťou škandinávskej kuchyne

Smörgåskaviar (Švédsko)

Sendvičový kaviár je nátierka z rybacích ikier, ale v skutočnosti nie je tak úplne kaviárom, pretože sa vyrába z tresčích ikier. Na pultoch regálov škandinávskych supermarketov existuje mnoho druhov tejto pochúťky. My sme ochutnali švédsky Kalles a pri ňom sme aj ostali 🙂

Čo ochutnať v Škandiávií, v Dánsku, v Nórsku, vo Švédsku
Švédsky sendvičový kaviár Kalles sa kedysi predával aj v IKEI

Leverpostej (Dánsko)

Leverpostej alebo pečeňová pasta je veľmi obľúbenou nátierkou v dánskej gastronómii. Jej hlavnými zložkami sú bravčová pečeň, cibuľa a masť. Od ostatných paštét sa odlišuje tým, že je zapekaná. Obľubovali sme ju na chlieb, knäckebrot ale aj na nórske lokše Lomper.

Dánska pečená pečeňová pomazánka sa dá kúpiť vo všetkých krajinách Škandinávie, až na to, že na západnom pobreží Švédska sme ju vôbec nevedeli zohnať v žiadnom z obchodných reťazcov.

Čo ochutnať v Dánsku
Ochutnali sme viacero dánskych pečeňových paštét a táto značka nám prišla najchutnejšia. Skutočne odporúčam pri návšteve Dánska ochutnať 😉

Lomper (Nórsko)

Nórske placky Lomper sú v podstate naše lokše, len s väčším obsahom zemiakov. Vznikli v časoch, keď bol počas napoleonských vojen blokovaný dovoz obilia do Nórska. Múka bola nedostatkový tovar a do placiek sa začalo primiešavať viac varených zemiakov. Kvôli väčšiemu obsahu zemiakov boli omnoho mäkšie a tak zostali v obľube aj keď sa blokády skončili 🙂

Placky Lomper sú veľmi lacné. Jedno balenie s 10 ks stálo len 14 NOK, čo je asi 1,20 € (značka Buer). A vystačili nám na obed alebo večeru. S dánskou pečeňovou pastou to bolo ako luxusné pečeňové lokše 😉 Navyše expresne rýchlo pripravené, pretože ich stačí len ohriať a natrieť. Žiaľ, inde ako v Nórsku sme ich už nenašli.

Jedlo, Čo ochutnať v Nórsku
Balenie našich obľúbených nórskych lokší lomper (zdroj)

Škoricová buchta Kanelbullar (Švédsko)

Ak hľadáte niečo na zahryznutie ku kávičke, kanelbullar je vo Švédsku číslo jedna. Ich jednoduchší variant vyzerá tak trochu ako klasické škoricové slimáky. Avšak keď sa pečú v pôvodnom tvare ako uzlíky, estetickosť ich vzhľadu dodáva tomuto koláču úplne iný význam 🙂

Vyrábajú sa z cesta, do ktorého sa pridáva maslo aby bolo mäkšie. Škorica môže byť pomletá na jemno ale aj na hrubo a pod zubami doslova škrípe škoricové drievko. Na vrchu bývajú posypané veľkými zrnkami cukru.

Na Slovensku sa dá kúpiť aj v IKEI ako v bistre tak aj ako mrazený polotovar. Ale pri návšteve Švédska ich treba taktiež určite ochutnať 😉

Čo ochutnať vo Švédsku
Švédska škoricová buchta kanelbullar

Kvikk Lunsj (Nórsko)

Kvikk Lunsj je typická nórska čokoláda pozostávajúca zo štyroch tyčiniek, ktorá by sa dala nazvať aj predražený KitKat. Je symbolom dobrého snacku na turistiku, ktorú Nóri vnímajú rovnako ako Slováci Horálku. Čokoládka Kvikk Lunsj je vhodná aj ako suvenír pre tých menších 😉

Čo ochutnať v Nórsku
Nórska čokoládka Kvikk Lunsj je symbolom dobrého snacku na hory

Isbjørn (Nórsko)

Pivo značky Isbjørn pochádza z najsevernejšie položeného pivovaru na svete. Isbjørn sa varí z čistej arktickej vody, ktorá dodáva pivu špecifickú chuť, ktorá odráža drsné arktické podnebie. Chuťovo je naozaj o trošku inšie ako naše pivá. Avšak nie som pivný guru a neviem to popísať, takže budeš musieť ochutnať sám, aby si pochopil 😉 Jedna plechovka stojí okolo 2,50€.

Ake pivo ochutnať v Nórsku
Pivo Isbjørn sme z Nórska priniesli na ochutnávku aj našej rodine a priateľom 😉

One thought to “Škandinávska gastronómia z potravín, na ktorej nezbankrotuješ (Dánsko, Švédsko, Nórsko)”

Leave a Reply