Jiří Franek oslavuje 80 rokov

Richard Karnok 2

Mnohých ľudí, ktorých som v minulosti v motocyklovom športe obdivoval, som postupom času spoznal osobne a dnes sú mojimi kamarátmi. Pretekári, ale aj ďalší ľudia z prostredia motocyklového športu. Jednou z najväčších osobností, ktorých som pri tejto športovej disciplíne spoznal, je ostravský žurnalista Jiří Franek, ktorý sa 16. 2. 2024 dožíva 80 rokov.

Spomínam si na Jirkove články v našich časopisoch, ale takisto vo štvrtkových vydaniach denníka Šport v 80. rokoch. Keď som neskôr začal písať do časopisu Motomagazín a použil som tam Jirkovu fotku, prišiel som za ním na pretekoch s tým, že mu nesiem honorár za jeho zverejnenú fotografiu. Jirka sa veľmi potešil a povedal, že si to veľmi váži, pretože sa jeho fotky objavujú všelikde a často, ale honorár z nich nemá. Navyše mu to prišlo vhod, pretože cestou na preteky zaplatil pokutu za rýchlosť a o podobnú čiastku tak prišiel. V tom čase som už poznal jeho fantastickú knihu mapujúcu históriu federálneho šampionátu pod názvom Mistrovství Československa silničních motocyklů 1954-1992. Tá kniha bola pre mňa zdrojom množstva informácií, tiež som ju poznal dokonale a neskôr Jirka vydal aj jej pokračovania. Spolu sú nakoniec knihy štyri.

Dodnes zarytý odporca internetu, ktorý bol na svojich prvých pretekoch v roku 1954 a vďaka nemu je história našich pretekov zmapovaná snáď ako v žiadnej inej krajine na svete, mi navyše veľmi pomohol aj pri tvorbe mojich kníh o Pavlovi Dekánkovi a Petrovi Balážovi. A to nielen informáciami a stovkami fotiek, ale aj úvodníkmi v oboch knihách. Pri tvorbe kníh zo slovenskej motocyklovej histórie pomohol svojím fantastickým archívom aj Rudovi Mladému.

Rád spomínam aj na jeho článok v prílohe časopisu Motor v polovici 80. rokov, v ktorom sa venoval všetkým účastníkom domáceho šampionátu a tiež som ho čítal desiatky krát. Aj vďaka tomu článku si dnes vážim priateľstvo práve s mnohými týmito jazdcami, ktorých som predtým poznal z Jirkovho článku. 

Najviac sme sa zblížili na podujatiach Race for fun! na letisku v Trenčíne v rokoch 2007-2009, ktoré sa konali šesťkrát a on ani jedno nevynechal. Jazdil všade, a všade rád. Teda okrem Slovakia Ringu. Tam to rád nemá, všetko to pre neho je ďaleko k trati, do parkoviska a keďže sa vie ľahko naštvať, tam vždy dostal príležitosť. Niekoľkokrát povedal, že už tam nikdy nepríde, ale prichádzal vždy a znova. Na svojom konte má mnoho stoviek účastí na pretekoch. Žiaľ, v ostatnom čase ho zrádza zdravie, ale ja verím, že sa ešte často budeme na pretekoch stretávať. Jirka by si za to všetko, čo urobil pre motocyklový šport zaslúžil sochu. Už teraz za života.

Nebudem mu písať prianie k narodeninám tu pod týmto článkom, lebo, ako som už spomenul, on a internet sú dve veličiny, ktoré si k sebe za viac ako dve desaťročia cestu nenašli. Napíšem mu priamo na jeho mobil a pokiaľ budete chcieť, urobte to tiež. Určite ho to poteší! Jeho číslo je +420 720 236 011.

Richard Karnok

2 komentárov k článku “Jiří Franek oslavuje 80 rokov

  1. Pan Franek,tak to je živoucí legenda SZM,RR a jak psal Rišo druhý takový borec s tak velkým přehledem v historii silnice není a myslím,že ani není možný aby byl.
    Pana Franka já potkávám na závodech od roku 1980 a vždy ho rád vidím a vím,že je vše v pořádku. Vždy uctivě pozdavím,protože velkej Respekt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *