Ako sa správať ekologicky aj pri nákupe nového nábytku?

Sponzorované odkazy:

Ako sa správať ekologicky aj pri nákupe nového nábytku?

Ekologické zmýšľanie, trvalá udržateľnosť – veľmi moderná a preberaná téma posledných rokov. O udržateľnosti sa v poslednej dobe hovorí najmä v súvislosti s nákupom nového oblečenia, ale ekologicky by ste mali premýšľať aj pri nákupe nového vybavenia a nábytku do vášho domu.

Prijatím ekologicky šetrných možností a udržateľných zásad môžeme prispieť k zelenšiemu a ekologickejšiemu svetu. A pritom si užívať štýlový a funkčný nábytok. Našťastie nový nábytok nekupujeme tak často, a pokiaľ volíte masívne drevo, kov a sklo, vždy je možnosť nepoužívaný nábytok ekologicky zlikvidovať. Pri nákupe plastových boxov dávajte prednosť tým, ktoré sú vyrobené z recyklovaného plastu.

Nábytok máva najrôznejšie povrchové úpravy – farbenie, lakovanie a pod., preto by mala byť vašou prvou voľbou kúpa nábytku, na výrobu ktorého boli použité zdravotne nezávadné farby. V dnešnej dobe si veľa výrobcov zakladá na tom, aby bol nábytok nehorľavý – zaujímajte sa o to, vďaka akým prísadám je nehorľavosť dosiahnutá.

Radšej pri obstaraní nových kúskov do vášho domova investujte pár stoviek eur navyše, ale majte istotu, že máte doma nábytok z masívneho dreva, ktorý bude odolný, vydrží aj vyrastanie vašich detí a nebudete musieť každé dva roky nábytok meniť, ako tomu často bohužiaľ býva u sektorového. nábytku.

Nábytok, ktorý kupujete, nemusí byť nutne nový, pokiaľ sa vám hodia starožitné kúsky, vydajte sa nakupovať nábytok do antikvariátu. Alebo si prerobte k obrazu svojmu starožitný nábytok po babičke – v dnešnej dobe nie je vôbec zložité, nechať si prečalúniť staršie kreslá, či pohovky.

Preferujte značky nábytku, ktoré používajú minimálne a ekologické obalové materiály, čím obmedzujú zbytočné plytvanie.

Keď si necháte vyrobiť nábytok z masívneho dreva na mieru od miestnych živnostníkov, budete mať istotu, že máte doma neopozeraný a originálny kúsok, navyše ušetríte za dopravu. A zmenšíte uhlíkovú stopu, kedy sa nábytok dováža tisíce kilometrov do medzi skladov a skladov.

Nábytok by sa mal dať ľahko udržiavať, čalúnenie by sa malo ľahko vyčistiť, poprípade vyprať, pokiaľ bude nábytok čistý a ošetrovaný, vydrží vám oveľa dlhšie.

Článok Ako sa správať ekologicky aj pri nákupe nového nábytku? bol publikovaný 6. února 2024 v 07.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...