Včas diagnostikovať rakovinu prsníka pomáha ultrasonografia aj mamografia

0 467

Rakovina prsníka je najčastejším zhubným nádorom vyskytujúcim sa u žien. Globálne postihuje každú 12. ženu. Nemusíte sa však zbytočne báť, pred napadnutím uzlín je úspešnosť liečby až 90 %. Maximálne dôležitá je tak prevencia, ktorej súčasťou je aj ultrasonografické a neskôr mamografické vyšetrenie. Aký je medzi týmito dvoma diagnostickými metódami rozdiel?

Ultrasonografia

Začneme ultrasonografiou, označovanou aj skratkou USG. Toto vyšetrenie je určené pre ženy vo veku 20 – 40 rokov, ktoré by ho v rámci preventívnej prehliadky mali absolvovať každé 2 roky a každý rok v prípade zvýšeného rizika rakoviny prsníka.

USG prsníkov Bratislava je vyšetrenie, pri ktorom sa ultrazvukové impulzy vysielajú do tkanív prsníkov a vytvárajú ich ultrazvukové obrazy, takzvané sonogramy. Tie sa využívajú na zisťovanie zmien prsníkov bez vonkajších príznakov a abnormalít, aby sa prípadná rakovina odhalila ešte pred viditeľnými klinickými príznakmi.

V spomínanom vekovom rozsahu sa využíva preto, že takéto mladšie ženy majú hustejšie vláknité tkanivo, ktoré by mohlo sťažiť interpretáciu mamogramov. USG tiež uprednostňujú ženy, ktorým je stláčanie prsníkov pri mamografii nepríjemné. Samozrejme, ide o citlivú oblasť, takže aj pri USG je možné cítiť tlak, či menšie nepohodlie, ale ide o podstatne príjemnejšie vyšetrenie ako mamografia. USG prsníkov trvá necelú polhodinu.

Mamografia

Ak už máte po štyridsiatke, váš dobrý gynekológ Trenčín vás bude zvyčajne „posielať“ na mamografické vyšetrenie. To by sa tiež malo opakovať každé 2 roky. Cieľom mamografie je to isté ako v prípade USG: odhaliť rakovinu prsníka skôr, ako sa u ženy vyskytnú viditeľné klinické príznaky. Rozdiel spočíva v tom, že ultrazvukové impulzy tu nahrádza relatívne mäkké röntgenové žiarenie.

Ako sme už spomenuli, pri mamografii je potrebné stlačenie prsníkov, čo síce nie je príjemné a môžete počas toho cítiť tlak, ale nemalo by ísť o bolestivú záležitosť. Na druhej strane, v porovnaní s USG je mamografia podstatne rýchlejšia, trvá približne 10 minút.

 

Zdroj obrázka:

Autor: LStockStudio / Stock.adobe.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.