Máte zapnutý Adblock!

Prosím vypnite Adblock na stránke Svetkuriozit.sk a znovu ju načítajte (F5). Ďakujeme

V dnešnej dobe smartfónov a neustáleho pripojenia k digitálnemu svetu sme svedkami fenoménu, kde ľudia sa často siahajú po svojich telefónoch, aby zaznamenali situácie okolo seba. Napriek tomu, že je to bežné správanie, čo sa stane, keď fotenie nahradí aktívnu pomoc a zásah v reálnom živote? Článok sa pokúsi preskúmať túto otázku.

Digitálne oči všade: S technologickým pokrokom a prítomnosťou kvalitných fotoaparátov v smartfónoch sa ľudia často stávajú okamžitými dokumentaristami situácií okolo seba. Môže to zahŕňať nehody, prírodné katastrofy, alebo dokonca konflikty medzi ľuďmi. V snahe zachytiť a zdieľať tento okamih sa však niekedy zabúda na skutočnú potrebu pomoci.

Časť digitalizácie pomoci: Situácie, kde by pomoc mohla byť naliehavá, sa stávajú príležitosťou na fotografovanie namiesto priamych krokov k riešeniu problému. Niekedy to môže byť spôsobené túžbou po zdieľaní udalostí na sociálnych médiách, no v niektorých prípadoch to môže byť aj vzdialenosťou od skutočnosti daného momentu.

Morálne dilemy a etika: S fotografovaním situácií, kde by ľudia potrebovali pomoc, vznikajú morálne dilemy. Je etické zostávať pasívnym pozorovateľom a nahrávať udalosť, ktorá vyžaduje okamžitý zásah? Mnohí argumentujú, že by sme mali prvé zasiahnuť a potom, ak je to možné, odfotografovať situáciu.

Vplyv sociálnych médií: Sociálne médiá pridávajú ďalší aspekt k tomuto javu. Fotografie a videá sa často stávajú virálnymi na internete, zatiaľ čo konkrétna situácia môže ostať bez potrebnej pozornosti v reálnom svete. Tento dvojitý efekt môže mať vplyv na to, ako ľudia vnímajú svoju účasť v pomoci.

Návyk na pasívny aktivizmus: Odfotografovanie situácie môže slúžiť ako forma pasívneho aktivizmu. Zverejnením fotografie alebo videa na sociálnych médiách môžete pritiahnuť pozornosť k danej situácii. Napriek tomu však zostáva otázka, či tento digitálny aktivizmus vedie k reálnym zmenám alebo či je len krátkodobým prejavom solidarity.

Potreba vzdelávania: Výchova a vzdelávanie v oblasti prvej pomoci a reakcie na núdzové situácie môže byť kľúčovým faktorom v zmenení tohto správania. Ľudia by mali byť schopní rozpoznať situácie, kde by ich aktívna pomoc bola kritická, a nie len situácie, kde by mohli získať pozornosť pomocou fotografií.

Hoci fotografovanie situácií môže byť spôsobom, ako zdokumentovať udalosti a prilákať pozornosť k dôležitým témam, nemalo by to nahradzovať skutočnú pomoc. Je dôležité uvedomiť si, kedy je potrebné konať a kedy by sme mali odložiť fotoaparát a namiesto toho poskytnúť reálnu pomoc. Digitalizácia nesmie viesť k stratám v ľudskej empatii a schopnosti jednať v kritických situáciách.

mobil miesto pomoci

Keď pes prinesie priamo do domu sprinkler – rozprašovač vody

mobil miesto pomoci

Dve staršie deti sa snažili rozprestrieť po zemi všetky Pokemon karty a mladší im to nechcel dovoliť. Takto dopadol

mobil miesto pomoci

mobil miesto pomoci

mobil miesto pomoci

mobil miesto pomoci

Niekto mu dajte, preboha, toaletný papier…

mobil miesto pomoci

Zdroj: Boredpanda.com

Ako sa vám páčil tento príspevok?

Kliknite na hviezdu pre vaše hodnotenie!

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hlasov: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto zahlasuje.

Komentáre

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :