hrachová polievka zo žltého hrachu

Hrachová polievka zo žltého hrachu

Hrachová polievka zo žltého poleného hrachu je výdatné a sýte jedlo, hodiace sa k aktuálnemu ročnému obdobiu. Vonku práve riadne prituhuje, je skutočná zima a ráno v našom kraji teplota klesá pod mínus 15 °C a prakticky celý deň mrzne. K takému počasiu sa hodia práve jedlá, ktoré vás zahrejú a na to sú sýte desiatové polievky ako stvorené. Výnimkou nie je ani táto polievka, ktorej základ tvorí údený vývar (dá sa však použiť aj čistá voda) a žltý polený sušený hrach. V hrachovej polievke nesmie chýbať ani kvalitná údenina, v tomto prípade sme siahli po našich regionálnych Spišských párkoch, ktoré vyrába miestny údenár a ich chuť veľmi pripomína tie, ktoré sme poznali v detstve. Desiatové polievky si k podávaniu vyslovene pýtajú pečivo, či chlieb. Nuž a ak si dáte poriadnu misku a možno dve tejto hrachovej polievky a zajete ju dobrým chlebom alebo rožkom ďalší chod nebudete potrebovať.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Hrahová polievka

 

kosik

Na hrachovú polievku zo žltého poleného hrachu budete potrebovať (4 porcie):
1 menšiu cibuľu
1 mrkvu
2 zemiaky
1 menšiu hrsť na kocky nasekanej slaniny
250 g žltého poleného hrachu
1,5 l údeného vývaru (prípadne čistej vody)
pár bobkových listov
nové korenie
lyžičku mletej rasce
strúčik cesnaku
lyžicu majoránky
2 ks na kolieska nakrájaných spišských párkov (prípadne podľa vlastnej preferencie)
lyžicu bravčovej masti
čerstvo mleté čierne korenie a soľ

A takto na to:

Na masti dobre orestujte na drobno nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou, slaninou a párkami, pridajte mletú rascu, cesnak, hrach, nové korenie a čerstvo mletý čierny peper. Dobre premiešajte a podlejte asi tretinou vývaru. Vývar je prirodzene slaný, do polievky teda nemusíte pridávať soľ. Varte na miernou plameni za občasného premiešania prikryté pokrievkou asi pol hodiny.

Po tridsiatich minútach varenia prichádzajú na rad aj na kocky nakrájané a v studenej vode dobre premyté zemiaky. Varte ďalšiu polhodinu. Hrach by sa mal po tomto čase rozpadávať a zemiaky by mali byť mäkké. Polievku potom doplňte o zvyšný vývar, finálne dochuťte soľou a korením. Po odstavení polievky do nej pridajte majorán, dobre premiešajte a pod pokrievkou ju nechajte oddychovať aspoň 15 minút.

Polievku môžete podávať ľubovoľne dozdobenú. My sme zvolili dochrumkava orestovanú cibuľu. Podávajte s chlebom alebo dobrým rožkom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)