Pochybné praktikyTOP

Podivné české firmy posielajú slovenským firmám faktúry na SEO

Podivné české firmy posielajú slovenským firmám faktúry na SEO
5 (100%) 2 hlas[ov]

Na Slovensku sa nám objavil pred pár mesiacmi taký nešvár. Podivné české firmy oslovujú slovenské firmy a ponúkajú služby SEO, katalógy a niečo, čo sa v slovách ich emailovej ponuky javí ako právne služby. Firmy majú rôzne názvy, ale komunikácia a faktúra je takmer tá istá. Fakturovanou položkou je: Optimalizovaný zápis, off-page seo, marketingová podpora – Obdobie 2024. Celý obsah emailov je podivný. Uvádzame obsah tejto emailovej správy bez uvedenia odosielateľa.

Peniaze a klávesnica

inzercia:

Znenie emailu podivnej zavádzajúcej služby:

Dobrý deň,

v prílohe nájdete zálohovú faktúru pre nasledujúce obdobie.

Od roku 2022 je súčasťou optimalizácie pre vyhľadávače pre lepšiu dohľadateľnosť Vašej spoločnosti pomocou internetových vyhľadávačov poradenstvo týkajúce sa výpovedí katalógov a ponúk investičných firiem. V súvislosti s tým Vám zasielame v prílohe aj plnú moc, pri ktorej poprosíme o vyplnenie a overenie podpisu (pošta, obecný úrad a i.). Stačí nám potom sken alebo aj fotografia oboch strán plnej moci. Pokiaľ Vám bude niekto volať pre katalógové zápisy či pre ponuky investícií, stačí nám zaslať e-mail či telefónne číslo, z ktorého ste boli kontaktovaní, a my sa o všetko postaráme. Verte, že v tomto ohľade si dávame záležať, keďže sami poznáme tie tony otravných a k ničomu nevedúcich hovorov, a touto doplnkovou službou Vás tohto chceme ušetriť.

Zároveň by sme Vás radi poprosili, pokiaľ do svojho portfólia zavediete novú službu, značku alebo produkt, zašlite nám jeho názov do e-mailu, radi ho obratom pridáme do Vašich kľúčových slov pre optimalizáciu, môže to priviesť väčší počet vyhľadaní Vašej firmy zákazníkom, teda aj viac potenciálnych kliento

V neposlednom rade sa u nás snažíme ísť proti inflácii. Nestane sa Vám teda, že sa cena navýši pre množstvo nemenovaných dôvodov. My našim klientom pomáhame aj touto cestou, a to znižovaním ceny na jej najnižšiu možnú hranicu.

Veľmi si vážime našu spoluprácu, ďakujeme za prejavenú dôveru a zálohovú faktúru na nasledujúceho obdobie nájdete v prílohe.

Prajem pekný deň a ostávam s pozdravom,

Fakturačné oddelenie

V čom je problém?

Firma, ktorá toto posiela, oslovuje malé firmy, drobné firmičky a stránky, ktoré majú zanedbaný vzhľad, a môžu vyzerať ako neznalé problematiky. Odosielateľ sa snaží podivnými slovami navodiť dojem, že ide o službu, bez ktorej sa nezaobídu. Vytvára dojem akých si ochranných bezpečnostných služieb, ak žiada kontakt na iných rovnakých poskytovateľov, aby sa o to „postaral“. Neštandardné a divné.

Ponuka odosiela rovno faktúru a ako podpis je „Fakturačné oddelenie“. Oslovili nás práve takéto firmy, ktoré sú vystrašené a neisté. Našťastie napísali najskôr nám, než odoslali platbu. Fakturačné oddelenie nemôže kontaktovať v takýchto veciach firmy. Nedáva to logiku. Iba ak by mal odosielateľ záujem vytvoriť dojem, že ide o nejakú službu, ktorá je nevyhnutná a týka sa niečoho z minulosti, záväzku, alebo potreby. Akonáhle uvádzajú fakturovanú položku ako komplex viacerých služieb, môže to vyzerať lákavo. Avšak:

  • nulové portfólio, jasný popis čo budú robiť a ako to chcú robiť, nemôže stačiť. Každý web je individuálny, rovnako ako systém a možnosti systémov, webov, eshopov. To, čo oni uvádzajú sa nakoniec zrejme schováva pod nejaký záznam v neviditeľnom katalógu a to budú považovať za službu a jej plnenie. Výsledná hodnota takej služby nemusí byť ani len 0 eur, ale skôr môže byť poškodením pre vaše stránky a firmu.
  • takýto postup je nemožný. Fakturačné oddelenie nemá čo posielať ponuky. Nejde pritom ani o ponuku, ale o drzú priamu zálohovú faktúru.
  • neprikladajú žiadne štúdie, analýzy vášho webu, ale tvrdia, že niečo zlepšia. Nemajú žiadnu víziu, plán a podrobnosti. Celý obsah je podozrivý, postup neprofesionálny, napriek tomu, že sa vystatuje ako profesionál. Nezobrazuje žiadne prvky, ktoré možno považovať za profesionálne. Celé jednanie a správanie odosielateľa vykazuje jasné prvky neprofesionality, zámerného zavádzania a zaostalosti. Ponúka totiž služby týkajúce sa katalógov, ktoré boli trendom pred desiatimi, či pätnástimi rokmi. Slovenské firmy nemá ako neznáma služba posilniť katalógmi, ak dnes nemajú takmer žiadnu hodnotu. Návštevnosť reálne generuje len v drobných číslach katalóg na azet.sk, v minulosti atlas.sk a nulu návštev a nulu konverzii aj také miesta ako adresarfiriem a im podobné. Ak ponuka odosielateľa prichádza s niečím ďalším, je nepopierateľné, že pôjde o ďalší zo skrytých katalógov, ktoré negenerujú žiadnu návštevnosť a konverzie. Čiže katalóg zriadený niekde, len aby mal odosielateľ ponuky čistý štít. Tam zavesí odkaz na firmu, ktorá zaplatí a bude sa tváriť, že je to tá zaplatená služba. S týmto javom sa stretávame viac ako 10 rokov. Automatické ponuky do rôznych registrov a zoznamov prichádzajú aj čerstvým živnostníkom a niektorým remeselným s.r.o., kde podvodníci a šmejdi predpokladajú slabévedomosti o tom, čo to SEO je a či je ponuka vlastne potrebná a reálna.

Zneužívanie neodbornosti neznalých ľudí tu bolo celé roky a stále neprestáva. Je pre nás šokujúce, koľko drobných firiem v našom okolí je oslovených týmito podivnými emailami a absurdnými faktúrami vystavenými s údajmi firiem, ktoré neboli v žiadnom vzťahu a ani nechcú byť dobrovoľne v žiadnom vzťahu s odosielateľom ponuky.

Nakoniec, skryť email pod „fakturačné oddelenie“ a neuvádzať presné meno, kontakt a niečo na demonštráciu skutočnej kvality a spokojnosti iných zákazníkov, je to isté, ako keď pán Jozef kopne poldeci, otvorí dvere do haly v kulturáku a predstaví sa nalákaným dôchodcom ako Adam, ředitel distribuční společnosti… ktorá má ponuku úžasných hrncov, aké musíte mať a ak ich nemáte, tak okrádate vlastné vnúčatá, pretože im nedokážete uvariť dokonalé jedlo, ktoré od vás tak čakajú. Pripadá nám to presne ako sa prezentovali šmejdy, keď nebol internet tak „in“. Už len rozdať po stoloch papiere s formulármi na hrnce za výhodnú cenu v prvý mesiac s unikátnou cenou. Potom príde platba za druhý mesiac, tretí… a ak sa náhodou rozhodnete odstúpiť od zmluvy, bude existovať niekoľko dôvodov, pre ktoré to pôjde len s drakonickými pokutami a výhovorkami.

ABSURDNÉ A NEBEZPEČNÉ: v emailovej správe je tých absurdít viac, no spojenie slov „Veľmi si vážime našu spoluprácu, ďakujeme za prejavenú dôveru a zálohovú faktúru na nasledujúceho obdobie nájdete v prílohe.“ vytvára nebezpečný dojem, že ide o prebiehajúcu spoluprácu, alebo že dôveru alebo záujem možno považovať „zo strany prijímateľa ponuky“. Nenechajte sa oklamať. Niečo takéto uvádzať v emailoch je neprípustné. O to viac, ak analyzujeme vybrané schránky, servery a za posledných 8, alebo až 12 rokov na danom serveri neexistuje ani jediná správa, email, čo i len návšteva čohokoľvek, čo by mohlo byť v spojení s odosielateľom ponuky. Prijímateľ (oba sledované prípady s tretím osloveným, kde do histórie serveru nevidíme) teda dostal prvý email bez akéhokoľvek spojenia predtým. Nedochádza teda k prejaveniu dôvery, ani k záujmu.

Nedostaňte sa do problémov

Uhrádzajte len tie faktúry, ku ktorým máte jasno, históriu, objednávku, evidenciu a jasné pozadie. Nikdy neuhrádzajte faktúry niekoho, kto vám ponúka nejasné služby, či produkty. Je celkom jedno, či nejaké SEO (optimalizácia stránok pre vyhľadávače) potrebujete. Podvodníkov v oblasti SEO je mnoho. Každý si ho vykladá inak. Neraz je nemožné postupovať v ladení bez nákladov na strane vývojárov webu, programovaní, bez jasnej znalosti rozsahu úkonov. Jasná cena v predfaktúre je absurdná. Absurdné je všetko, čo sa týka tejto ponuky a jej postupov. Chráňte svoje peniaze, nervy, aj renomé svojich stránok a nespájajte sa s podobnými službami, ktorých cena je v konečnom dôsledku doslova 0, alebo ešte menej. Čas strávený s týmito spoločnosťami bude pre vás v konečnom dôsledku niekoľkonásobne drahší.

Odporúčame: siahnite po knihe (Ne)bezpečný internet. Aj pre malé firmy obsahuje niekoľko zaujímavých tém, aj o týchto druhoch podvodov. Reálne problémy, ktoré sa týkajú slovenských firiem.

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
0
Šťastný
0
Milujem to
0
Nie som si istý
0
Hlúposť
1

Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

Viac v rubrike:Pochybné praktiky

Komentáre sú ukončené