Čaro mládežníckeho futbalu

Obrovská radosť vypukla po premenenej rozhodujúcej penalte Mária Sauera na žilinskom štadióne pod Dubňom. Zverenci trénera Ivana Beláka sa po dvoch rokoch prebojovali opäť do jarných bojov mládežníckej Ligy majstrov. FOTO ŠPORT/JANO KOLLER

Čaro mládežníckeho futbalu

Peter Rapoš • Denník Šport • 01. dec 2023 o 15:25
Ten, kto si aj napriek mrazivému počasiu našiel v stredu podvečer cestu na žilinský štadión, videl skvelé futbalové predstavenie. Mladí „šošoni“ a ich rovesníci zo Sparty Praha, si to v rámci odvety druhého kola mládežníckej Ligy majstrov, rozdali v plnej paráde. Štyri tisícky divákov na štadióne videli osem gólov, zápletky, obraty v skóre, vyrovnanie v nadstavenom čase a napokon aj víťazný penaltový rozstrel pre zverencov Ivana Beláka.

Tréner IVAN BELÁK si cení postup cez silného českého súpera

Mladí Žilinčania v prvom dueli 2. kola majstrovskej vetvy remizovali v Prahe 2:2. V odvete uspeli po remíze 4:4 v riadnom hracom čase v následnom rozstrele zo značky pokutového kopu (4:2). Po vyradení Sparty Praha ich teda čaká jarné play-off o osemfinále prestížnej mládežníckej klubovej súťaže. Stretnú sa v ňom s niektorým zo súperov, ktorý v skupinovej fáze (v nej štartujú tie isté tímy ako v seniorskej Lige majstrov) obsadí druhú priečku. 

V domácej odvete proti sparťanom Žilinčania dvakrát viedli, potom dva razy prehrávali, no napokon v samom závere poslali duel do jedenástkového rozstrelu. V ňom uspeli štyria hráči v zeleno-žltom drese, zatiaľ čo „rudí“ zlyhali v dvoch prípadoch. Na severe Slovenska vypukli veľké postupové oslavy. 

„Bezprostredne po zápase sú to fantastické emócie, ktoré prežívame v kabíne. Vidíme, že výsledok u súpera nebol náhodný. Dovolím si tvrdiť, že sme boli lepší. Nezvládli sme určité herné situácie, no chalani sa nevzdali ani za nepriaznivého stavu. Myslím si, že pre divákov to musel byť fantastický zápas s našim víťazným vyvrcholením,“ hodnotil duel s úsmevom tréner MŠK Ivan Belák. 

Jeho zverenci sa počas stretnutia niekoľkokrát ocitli na hrane vypadnutia zo súťaže, no zakaždým sa dokázali vrátiť späť do postupovej hry. „Nezvládli sme niektoré situácie z pohľadu emócií. Po vyrovnaní na 3:3 prišla opäť chvíľková strata koncentrácie a Sparta trestala. Je fantastické, že sme to nezabalili a chalani dokázali v samom závere nájsť cestu k vyrovnaniu. Celý zápas sme za tým išli a teraz sme šťastní,“ pokračoval v hodnotení veľkého úspechu mládežníckeho futbalu kouč žilinského družstva do 19 rokov. 

Po remíze 2:2 v Prahe sa patový výsledok zrodil aj v Žiline. Trénera Ivana Beláka veľmi teší, že jeho zverenci dokázali vyradiť silného českého protivníka. „Je to asi najväčší a najúspešnejší klub v Česku a na Slovensku. O to je to krajšie a tešíme sa, že sme Sparte vrátili prehru z leta, keď sme proti nej neuspeli v boji o Československý pohár,“ vravel na margo vyradenia „rudých“ šéf žilinskej lavičky. 

U dospelých to nebýva až taká divočina, aká bola v tomto zápase.

Jeho tím, a rovnako aj pražskí mladíci, sa pod Dubňom zaslúžili o reklamu na futbal. Zápas plný zvratov a gólov mal všetko, čo si futbalový divák môže priať. „Presne v tomto je čaro mládežníckych zápasov. U dospelých to nebýva až taká divočina, aká bola v tomto zápase. Tu je to otvorené, hrá sa naozaj do poslednej sekundy, to je krásne na mládežníckych stretnutiach. Počas celého zápasu nás diváci hnali dopredu, za čo im ďakujeme,“ chválil po stretnutí tréner, ktorému vyšiel na konci zápasu ťah so striedajúcim Marekom Beňadikom. 

Toho poslal na trávnik v 89. min za stavu 3:4. Za dôveru sa 18-ročný útočník odvďačil najlepším možným spôsobom. V tretej minúte nadstaveného času poslal strelou k žrdi zápas do rozstrelu, v ktorom sa napokon tešila Žilina. „Keď som ho posielal na ihrisko, hovoril som mu, že práve on vyrovná. Splnil to a doviedol nás do penaltového rozstrelu. V ňom bol fantastický náš brankár, ako aj všetci úspešní strelci. Teším sa zo všetkých hráčov, ktorí sa pričinili o postup,“ doplnil Ivan Belák. 

Na jeho zverencov čaká 19. decembra žreb vo švajčiarskom Nyone, ktorý môže žilinským mladíkom „prihrať“ zvučného súpera. Po tom, ako vyradili FC Pafos a Spartu Praha, si môže zmerať sily s ešte zvučnejším súperom ako Bayern Mníchov, Manchester City, FC Barcelona, Real Madrid či Feyenoord Rotterdam. Menoslov potenciálnych súperov však bude známy až po zápasoch 6. kola skupinovej fázy. „Aj pre týchto fantastických ľudí, ktorí tu boli v tejto zime, si určite želáme zvučného súpera. Bola by to odmena aj pre nich za to, že nás podporujú. Ja osobne si nevyberám, nechám to na žreb,“ dodal kouč MŠK.

V aktuálnej edícii mládežníckej Ligy majstrov môžu kluby postaviť hráčov narodených v roku 2005 a mladších. Povolené je využiť aj troch o rok starších hráčov, musia to však byť futbalisti, ktorí aspoň tri uplynulé sezóny strávili v štruktúrach tímu.

Dvojgólový žilinský hrdina Vladimír Vaľko nesie na chrbte Mária Sauera. FOTO ŠPORT/JANO KOLLER

VLADIMÍR VAĽKO a MÁRIO SAUER boli kľúčoví muži pri žilinskom postupe: Takýto zápas sme ešte nezažili

Obidvaja sa strelecky presadili v priebehu zápasu a aj v následnom rozstrele zo značky pokutového kopu. Útočník Vladimír Vaľko strelil prvé dva góly svojho tímu. Stredopoliar Mário Sauer vyrovnal na 3:3. Žilinský návrat dokonal striedajúci Marek Beňadik, ktorý poslal gólom z 93. min duel do rozhodujúceho penaltového rozstrelu.

V mrazivom podvečernom stretnutí začali zeleno-žltí mladíci odvetné stretnutie s pražskou Spartou odhodlane. Dvakrát si vytvorili jednogólový náskok, v obidvoch prípadoch sa o to postaral útočník Vladimír Vaľko. „Pri prvom góle som si nabehol do priestoru medzi obrancov, dostal som peknú prihrávku a pri strele som len zatvoril oči. Našťastie to tam padlo. Pri druhom zásahu som využil zlú prihrávku obrancu súpera, podarilo sa mi obísť brankára a zasunúť loptu do opustenej bránky,“ vrátil sa k presným zásahom šťastný žilinský strelec. 

Nielen on, ale ani jeho spoluhráči, ešte podobný duel v doterajšej kariére nezažili. „Snažili sme sa počas celého duelu hrať ofenzívny futbal, tlačili nás do toho aj diváci. Po vyrovnaní na 4:4 to bolo šialené, ešte som to nikdy nezažil, no verím, že si podobné pocity ešte niekedy zopakujeme. Určite je to najväčšie víťazstvo v našej doterajšej kariére,“ prezradil ofenzívny univerzál, ktorý si trúfol aj na pokus v rozhodujúcej dráme pri strelách z bieleho bodu. 

„Trénovali sme penalty aj pred zápasom, darilo sa nám, veril som si aj tentokrát a uspel som,“ pokračoval hráč, ktorý bol nechtiac zapojený aj do azda najzlomovejšieho momentu v zápase. Plynula 84. min a domáci sa snažili všemožne o vyrovnanie. Vaľko sa dostal do úniku a pri snahe o obídenie brankára hostí, prišiel faul na útočníka Žiliny, ktorý bol „odmenený“ červenou kartou pre strážcu sparťanskej bránky. 

„Podľa mňa to bolo správne rozhodnutie rozhodcu, už som si hádzal loptu popri brankárovi. Pokiaľ by ma nefauloval, išiel by som sám na prázdnu bránku. Síce mi takto zobral šancu na čistý hetrik, no vynahradil som si to potom v záverečnom rozstrele,“ zhodnotil s úsmevom muž, ktorý sa výraznou mierou pričinil o postup mladých „šošonov“. Rovnaké tvrdenie sa dá povedať aj o stredopoliarovi Máriovi Sauerovi. Ten patril k najaktívnejším mužom svojho tímu a postaral sa o vyrovnanie na 3:3. Takisto premenil rozhodujúci pokus v záverečnom rozstrele. 

„Nenachádzam tie správne slová aby som opísal, čo sa tu udialo.“ - VLADIMÍR VAĽKO

„Boli sme dohodnutí, že pôjdem kopať až ako piaty. No keď prišla táto situácia, vedel som, že nadišiel môj čas. Veril som si, že skórujem. Podarilo sa a postup je náš,“ vrátil sa ku rozhodujúcemu momentu 19-ročný pilier stredu poľa MŠK. Priznal aj to, kedy bolo jemu a jeho spoluhráčom v zápase najťažšie. 

„Najhoršie to bolo keď sme vyrovnali na 3:3 a hneď vzapätí sme inkasovali štvrtý gól. To bol veľmi nepríjemný moment, no ukázali sme, že sme odolné mužstvo a nevzdávame sa. Chceli sme hrať náš futbal, snažili sme sa o to od začiatku až do konca. A práve futbal nám našu snahu napokon vrátil, teraz sa tešíme z postupu,“ radoval sa najskúsenejší muž v žilinskom drese. Líderstvo ukázal na ihrisku v pravej chvíli, najmä po dvoch rýchlych góloch súpera, ktorý za necelú minútu otočil z 1:2 na 3:2. 

„Bolo to v tej chvíli náročné, no my starší sa snažíme chalanom pomáhať. Aj s Tomášom Jaššom sme sa stále snažili zostať pozitívni, držať psychiku tímu hore a podarilo sa nám to. Vedeli sme, že máme kvalitu otočiť duel a aj sa to potvrdilo,“ pokračoval v hodnotení skvelého úspechu muž, ktorý si pochvaľoval aj atmosféru na žilinskom štadióne pod Dubňom. Väčšina mladíkov nemala s podobnou návštevou skúsenosť. 

„Atmosféra bola fantastická, žiaľ toto nezažívame ani v Niké lige. Aj vďaka týmto ľuďom sa nám podarilo zápas v závere zlomiť, dotlačili nás k tomu, osobne som si to veľmi užil,“ dodal Mário Sauer, ktorý má v prípade želaného súpera do ďalšieho kola jasnú voľbu. „U mňa je to jednoznačné. Veľmi by som si prial Feyenoord, pretože tam hrá môj brat Leo. Verím, že nám bude priať žreb a moje želanie sa splní,“ uzavrel mladý stredopoliar a jeden zo strojcov žilinského postupu.

Mimochodom, Vladimír Vaľko a Mário Sauer boli súčasť tímu aj pred dvomi rokmi, keď Žilina v jarnom play-off vyradila Inter Miláno a následne v osemfinále stroskotala v jedenástkovom rozstrele na Salzburgu.