Škrabák spoznal svoj trest za prechovávanie extrémistického materiálu. Do väzenia nepôjde

ta3/Martin Dušička/TASR
29.11.2023 10:27 , Aktualizované: 29.11.2023 11:37

Šéfa združenia Slovenská pospolitosť Jakuba Škrabáka obžalovaného z extrémistických trestných činov odsúdil Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, na trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný.

Cíti sa nevinný

Špecializovaný trestný súd ho síce uznal za vinného z výroby a prechovávania extrémistických materiálov, ale nie z ich rozširovania.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry mu navrhoval nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere päť rokov a štyri mesiace. Voči rozsudku sa odvolal priamo v súdnej sieni. Obhajoba si ponechala lehotu na podanie odvolania.

„Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Po doručení rozhodnutia sa rozhodneme, či podáme odvolanie. Počkáme si na odôvodnenie rozsudku. Rozhodovať bude Najvyšší súd SR, keďže prokurátor podal odvolanie. Môj klient už v prípravnom konaní tvrdil, že je nevinný. Je zberateľ týchto vecí a v tomto zmysle sme viedli obhajobu a predkladali dôkazy podporujúce jeho nevinu,“ konštatovala po verdikte obhajkyňa Ivana Kochanská, ktorá navrhovala oslobodenie spod obžaloby.

Škrabák sa mal extrémistických trestných činov dopustiť v rokoch 2015 až 2018. „Cítim sa nevinný, nie som si vedomý spáchania žiadnych extrémistických trestných činov. Nikdy som sa k extrémizmu nehlásil,“ zdôrazňoval počas procesu pred samosudcom ŠTS obžalovaný.

Žiaden súvis

Podstatná časť vykonaného dokazovania v tomto procese sa týkala objasňovania významu niektorých symbolov, ako napríklad kolovrat alebo dvojramenný dvojkríž, ktoré Slovenská pospolitosť použila na tričkách, mikinách, odznakoch a iných propagačných materiáloch.

Škrabák odmietal spájanie symbolov na predmetoch s extrémistickou, nacistickou ideológiou.

Kolovrat vníma ako symbol slnka a slovanstva, nikdy ho údajne nepoužíval ako politický symbol, navyše vznikol dávno predtým než nacistická ideológia.

Dvojramenný dvojkríž sa podľa neho nachádza i na erboch slovenských miest i obcí a rovnako nemá súvis s ideológiou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok