|

Nočná mora: Ako spoznať psa z množiarne?

V Českej republike sú zaregistrované viac ako 2 milióny psov. Záujem o psy navyše v dobe pandémie as ňou súvisiacim dlhodobejším pobytom doma ešte vzrástol. Bohužiaľ vzrástol aj počet množiarní a nelegálneho rozmnožovania psov. V čom sú množiarne také problematické a hlavne, ako nenaletieť a psa z množiarne si nezaobstarať?

​Pozor na zákony – môžu sa týkať aj vás

Od roku 2021 začne postupne platiť nový právny predpis, ktorý upravuje podmienky chovu zvierat a povinnosti chovateľov. V ňom je vôbec prvýkrát jasne definovaný pojem množiareň. Tou je „zariadenie, vrátane bytu, v ktorom sú chované a rozmnožované psy alebo mačky v nevhodných podmienkach, ktoré spôsobujú ich utrpenie, a vo väčšom počte, ktorý im neumožňuje uspokojovať ich fyziologické, biologické alebo etologické potreby 1 “. Novela zákona si kladie za cieľ lepšiu a dôraznejšiu ochranu zvierat pred týraním. Vďaka nej sa tiež budú novo hradiť náklady obciam na zabezpečenie náhradnej starostlivosti pre zviera, ktoré obce odobrali jeho majiteľovi. V novom právnom predpise sú okrem pojmov stanovené aj nové povinnosti. Niektoré platia iba pre tých, ktorí sa chovom zaoberajú „profesne“, iné ale platia pre každého chovateľa psa – teda aj pre vás.

TIP: Zákon množiareň definuje pomerne jasne. Aj napriek tomu považujú odborní ci a chovatelia za množiteľa aj naďalej všetkých tých, ktorí zvieratá chovajú a rozmnožujú čisto za účelom zisku. Zvieratá v týchto množiarňach nemusia žiť v otrasných podmienkach, napriek tomu majiteľom nejde o ich zdravie a prospech, ale iba o vlastné obohatenie.

Adopcia psa alebo pes s papiermi

Povinnosti pre chovateľov-podnikateľov

Tieto povinnosti sa týkajú podnikateľov v oblasti chovu zvierat, chovateľských združení a ich členov a novo tiež chovateľov troch a viac sučiek. Asi najväčšou novinkou je povinnosť tzv. evidenčného listu vrhu šteniat. Evidenčný list vrhu šteniat musí chovateľ vyplniť najneskôr do 7 dní od narodenia šteniat. Uvedené v ňom musia byť identifikačné údaje chovateľa a informácie o mieste chovu. U šteniat musí byť uvedené o aké plemeno sa jedná, kedy sa narodila av akom počte, akého sú pohlavia a aké majú meno. Ďalej sa v evidenčnom liste objavia informácie o matke šteniat ako je jej meno, dátum narodenia, číslo čipu či plemeno. Akonáhle je šteňa očipované, musí byť v evidenčnom liste uvedené aj číslo čipu, plus akékoľvek ďalšie očkovanie, odčervenie a iné veterinárne ošetrenia. Evidenčný list potom dostane každý majiteľ šteňaťa. Šteňatá musia byť pred odovzdaním novému majiteľovi očipované, a to najneskôr do 3 mesiacov od ich narodenia.

Povinnosti pre každého chovateľa

V novele zákona na ochranu zvierat proti týraniu je jasne povedané, že chovať či rozmnožovať zvieratá v množiarni je zakázané. Správať zvieratá v nevhodných podmienkach teda platí pre všetkých. Nezáleží na tom, či zviera chováte kvôli zisku alebo nie, či chováte len jedného psa alebo viac zvierat. Podľa zákona ste teraz povinní zaistiť svojmu psovi adekvátne podmienky pre život. Pozor na nové povinnosti by si mali dať aj majitelia psích slečien. Nový právny predpis totiž stanovuje, že sučka môže vrhnúť iba 3× v priebehu dvoch rokov a dojčiť môže iba toľko šteniat, koľko zdravotne zvládne. Pokiaľ je šteniat veľa a sučka nemôže dojčiť všetky, musí jej majiteľ zaistiť ostatným šteňatám náhradnú výživu. Šteniatka sa novému majiteľovi nesmú odovzdať skôr ako po 50 dňoch od narodenia. Nové pravidlá platia aj u majiteľov mačiek, tu sa ale môžu mierne líšiť.


​Prečítajte si tiež:
7 vecí, ktoré by mala obsahovať výbava pre šteňa


Ako obchádza množiarne zákony?

Bohužiaľ, zákony nie sú všemocné a nedokážu 100% zabrániť žiadnemu zločinu. Ľudia sú navyše vynaliezaví a kľučky a spôsoby si vždy dokážu nájsť. Donedávna platila oznamovacia povinnosť pre chovateľov 5 a viac sučiek. Chovatelia toto pravidlo obchádzali tým, že časť zvierat bola napísaná na jedného člena domácnosti, a časť na iného. To ale po novom nepôjde. Oznamovacia povinnosť je teraz pri chove 3 a viac sučiek s tým, že sa počítajú dohromady všetky sučky v jednej domácnosti, teda aj od viacerých chovateľov. Problém však je, že oznamovať sa musia iba sučky staršie ako 12 mesiacov. Niektorí majitelia preto nechajú pokryť ešte mladé sučky, tie následne ešte pred dovŕšením jedného roka života predajú, az vrhu si nechajú novú sučku – či viac. Vďaka novele zákona bude síce jednoduchšie potrestať chovateľov, ktorí zvieratá chovajú v nevhodných podmienkach. Najdôležitejšia je ale stále ostražitosť záujemcov o šteňatá. Preto vám poradíme, ako spoznať psa z množiarne.

Ako množiarne obchádzajú zákon

​Nie sú množiarne ako množiarne

Asi väčšina z nás niekedy videla fotografie z množiarní, v ktorých žili psy v otrasných podmienkach. Zvieratá boli podvyživené, v zlom zdravotnom stave, všade naokolo bola špina a pod. Lenže nie všetky množiarne musia byť na pohľad také. Za množiareň by sa len ťažko dal považovať útulný a uprataný byt, v ktorom majú majitelia svoju milovanú sučku, ktorá omylom otehotnela, a ktorí sa snažia predať šteniatka. Rozmnožovanie psov bez papierov je ale bohužiaľ aj veľmi problematické. U nepapierových psov totiž nikdy nemáte istotu, akí boli rodičia psíka. Každý pes bez papierov je považovaný za kríženca. Nikdy neviete, či rodičia šteňaťa neboli príbuzní – to nemusia vedieť ani sami ich majitelia. U nepapierových psov je navyše vyššie riziko degeneratívnych ochorení či chronických zápalov. V mnohých prípadoch si majitelia psov ani neuvedomujú, že ich pokrytím spôsobujú nejaké problémy. Nekontrolovateľné množenie psov bez preukazu pôvodu je ale bohužiaľ veľkým rizikom najmä pre psov samotných.

Aké choroby trápia psy z množiarne najčastejšie?

V množiarňach sú psy často chované v hrozných podmienkach. Fenám, ale ani ponúkaným šteňatám, nie sú zaistené podmienky, ktoré k zdravému prospievaniu potrebujú. Šteňatá môžu byť nositeľmi mnohých parazitov a trpieť mnohými chorobami. Dochádza tiež k nekontrolovateľnému kríženiu mnohokrát aj príbuzných, sučky sú často nútené otehotnieť zakaždým, keď sú gravidné. V množiarňach nie sú zachovávané bežné chovateľské postupy. Správny chovateľ premýšľa a starostlivo vyberá, aké psy na chov využije – tí musia byť predovšetkým zdraví av perfektnom stave. Chovateľ by nikdy neriskoval, že ohrozí ďalšie generácie chovných psov. U psov z množiarne nie sú choroby a choroby žiadnou výnimkou. A ich dôvodom je práve nekontrolovaný chov. medzi najbežnejšie choroby a ochorenia patria:

  • epilepsia
  • srdcové ochorenie
  • ochorenie obličiek
  • choroby svalovej a kostrovej sústavy (dysplázia bedrového kĺbu, vykĺbenie jabĺčka)
  • endokrinné ochorenia (cukrovka, hypertyreóza)
  • choroby krvi (anémia, Von Willebrandova choroba)
  • poruchy sluchu (hluchota)
  • očné vady (sivý zákal, zelený zákal, progresívna retinálna atrofia)
  • respiračné ochorenie
  • giardióza
  • parvoviróza
  • psinka
  • infekcia horných dýchacích ciest
  • psincový kašeľ
  • zápal pľúc
  • prašivina
  • srdcová červivosť
  • chronická hnačka
  • parazity (blchy, kliešte, črevné parazity)

Aké poruchy správania sa u psov z množiarne objavujú?

Šteňatá sú od matiek odstavované príliš skoro a predávané v príliš mladom veku. To sa samozrejme odrazí aj na ich povahe. Existuje dokonca niekoľko štúdií zaoberajúcich sa práve psami s pôvodom v množiarni. Psy v množiarňach nemajú dostatočnú interakciu s okolím a ľuďmi. Pritom socializácia je najmä u šteniat obzvlášť dôležitá. Práve vďaka nej si pes osvojí základy správania, naučí sa chápať svoje okolie a nemať z neho obavy. Šteňatá v množiarňach sú často od svojich matiek a tiež súrodencov odoberané, a to už po šiestich týždňoch od narodenia. Psy z množiarne môžu preto vykazovať extrémnu plachosť, strach či agresivitu. Bývajú tiež oveľa závislejší na svojich majiteľoch a častejšie trpia separačnými úzkosťami. U psa bez jasného pôvodu nikdy nemáte istotu, v akých podmienkach bol vychovávaný a čím si prešiel. Niektoré problémy sa navyše neobjavia hneď a môžu majiteľa prekvapiť aj po mnohých rokoch. Psy z množiarne môžu byť nebezpeční.


​Prečítajte si tiež:
Ako cvičiť psa základným povelom a poslušnosti?


Chcete psíka, ale bojíte sa množiarne?

Ciest, ako prísť k novému chlpatému priateľovi, je niekoľko. Ak nevyžadujete žiadnu konkrétnu rasu, potom je najlepšou možnosťou psíka adoptovať z útulku či depozita. Pokiaľ by ste ale radi konkrétne plemeno, hľadajte psíka s preukazom pôvodu (PP). Najlepšie je nájsť si zoznam chovateľských staníc daného plemena a pozrieť sa na ich stránky, kde nájdete množstvo užitočných informácií. Psíci s preukazom pôvodu nie sú síce lacnou záležitosťou, vďaka tejto vyššej investícii ale máte určité záruky. U psíka bez PP je totiž väčšia pravdepodobnosť výskytu problémov, ktorých liečba vás môže vyjsť na oveľa viac. Pokiaľ si psíka s PP nemôžete dovoliť, existujú útulky a ďalšie zariadenia, ktoré majú psíkov práve s preukazom pôvodu. Niektoré chovné stanice navyše ponúkajú šteňatá, ktoré majú drobnú vadu a nie sú preto určené na chov. Tie sú samozrejme aj s preukazom pôvodu, ponúkané sú ale za nižšiu cenu. Psa kupujte vždy od vami overeného chovateľa, ktorému môžete dôverovať.

Nekupujte psa z množiarne

​Množiarne a spôsoby, ako s nimi bojovať

Vyhýbať sa psíkom z množiarní je len jeden zo spôsobov, ako zabrániť týmto nekalým praktikám. Ak chcete byť v boji proti množiarňam aktívnejší, môžete ich pomáhať nahlasovať. Akonáhle narazíte na podozrivý inzerát či ponuku šteniat, môžete ich nahlásiť najlepšie Štátnej veterinárnej správe, ktorá sa touto problematikou zaoberá. Je však nutné byť schopný svoje podozrenie preukázať, čo môže byť občas problém. Veľmi šikovná je aj stránka www.nemetvare.cz , ktorá je v boji proti množiarňam veľmi aktívna. Tu môžete nahlásiť podozrivé množiarne a tiež si prečítať množstvo zaujímavých a dôležitých informácií. Ďalej vám tu poradia, či vami vybrané šteniatko alebo mačiatko nevykazujú určité znaky, ktoré by naznačovali, že pochádza práve z množiarne. Skúste si o problematike množiarní naštudovať nejaké informácie a podeľte sa o ne aj so svojim okolím. Pokiaľ si bude niekto z vašich blízkych kupovať šteniatko, skúste mu pomôcť, aby si nekúpil práve psíka práve z množiarne.

8 rád, ako spoznať psa z množiarne

Informácií je veľa a priekupníci so psíkmi či majitelia množiarní a ďalší podvodníci vedia byť veľmi presvedčiví. Spísali sme pre vás základné rady, ako psíka z množiarne spoznať, a čomu ďalšiemu sa vyvarovať. Len tak budete mať istotu, že za svoje peniaze dostanete to, čo očakávate, že váš psík bude v dobrom stave po fyzickej aj psychickej stránke a že sa v priebehu budúcich mnohých rokov nestretnete so žiadnymi nepríjemnosťami. Ani psík s preukazom pôvodu z chovateľskej stanice nie je síce nikdy 100% zdravý a aj pri takých šteniatkach sa môžu vyskytnúť vážnejšie problémy. U psov bez preukazu pôvodu či ešte horšie z množiarní je ale táto šanca výrazne vyššia.

1. Pozor na klamlivé informácie v inzerátoch

Majitelia množiarní samozrejme vedia, čoho sa dopúšťajú, a preto sa snažia maximálne zachovať svoju anonymitu. U niektorých si preto môžete byť istí, že uvedené informácie ako sú meno alebo telefónne číslo nemusia byť pravdivé. Mnoho podvodníkov si totiž ihneď po odovzdaní šteňaťa číslo zmení, na uvedenej kontaktnej adrese nikoho nenájdete a nemáte príliš možností, ako chovateľa nájsť. Zistite si preto radšej vopred, ako je možné chovateľa dohľadať. Pravdivé informácie sú základ, pretože každý správny majiteľ vám bude ešte nejaký čas k dispozícii pre prípadné rady či otázky. Ten, ktorý sa vám bude snažiť vyhýbať, má zjavne čo skrývať. Požiadajte chovateľa o osobné stretnutie a poproste ho o predloženie nejakého dokladu totožnosti. Nie každý, kto sa tomu bude brániť, je samozrejme hneď podvodník, slušní chovatelia ale vaše obavy pochopia a budú sa vám snažiť vyjsť v ústrety.

2. Množiarne sa zameriavajú skôr na malé plemená

Medzi plemená, ktoré sú najčastejšie z množiarní, patria tzv. malé plemená ako shi-tzu, pražský krysařík, čivava, Jack Russel teriér alebo yorkšírsky teriér. U väčších plemien je totiž na prvý pohľad viditeľnejší, v akom dobrom či naopak zlom stave sú. U malých plemien sa nedostatočná výživa či zlé životné podmienky ľahšie stratia. Počítajte tiež s tým, že fotky v inzeráte nemusia zodpovedať skutočnosti. Niektorí majitelia množiarní používajú niekoľko fotografií stále dookola, hoci ich môžu uvádzať ako ilustračné, aby prípadných záujemcov zmiatli. Vyžiadajte si radšej niekoľko ďalších, ideálne aktuálnych fotiek šteniatka, o ktoré máte záujem. Poctivý majiteľ vám ich nebude mať problém ukázať.


​Prečítajte si tiež:
Akí sú najvhodnejšie psy do bytu?

Povinnosti chovateľa psov

3. Mini yorkšírsky teriér neexistuje

Plemien psov existujú stovky. Asi málokto sa v nich preto dokonale vyzná. Existujú aj miniatúrne plemená psov ako napríklad miniatúrny bulteriér, miniatúrny austrálsky ovčiak, miniatúrny alebo trpasličí pinč a pár ďalších. V inzerátoch sa ale často objavujú aj miniatúrni yorkšírski teriéri – a také plemeno neexistuje. Je to jasné znamenie, že ide o psa bez preukazu pôvodu, u ktorého navyše došlo ku kríženiu s inou rasou. Pokiaľ sa vám niečo v inzeráte nezdá, nie je nič jednoduchšie, než si existenciu takéhoto plemena overiť napríklad cez internet. Inzerátom ponúkajúcim nič nehovoriace plemená či plemená s vymyslenými názvami sa oblúkom vyhnite. Podozrivé sú aj inzeráty ponúkajúce psíka s originálnym sfarbením srsti či inými „originálnymi“ prvkami.

4. Pes s preukazom pôvodu bez preukazu pôvodu

Pretože boj s množiarňami a nekontrolovateľným množením psov nie je nič nové, sú majitelia množiarní schopní vymyslieť takmer čokoľvek, aby boli úspešní. Vďaka osvetovej kampani hľadá mnoho ľudí zvieratá s preukazom pôvodu. Preto sa ale často objavujú inzeráty, v ktorých sú zvieratá ponúkané s PP, hoci v skutočnosti pochádzajú z množiarne. Vo chvíli, keď si po chovateľovi vyžiadate preukaz pôvodu, častou výhovorkou je, že sa jedná o tzv. nadpočetné šteňa. Všetky ostatné šteňatá z vrhu majú papiere, ale práve to vaše nie, pretože sa s ním nepočítalo. To je samozrejme lož a akonáhle vám bude niekto niečo také tvrdiť, od obchodu odstúpte. Rovnako klamlivá je aj informácia, že šteniatko papiere nemá, pretože má nejakú drobnú vadu. Psy pochádzajúce od rodičov s preukazom pôvodu vždy tento preukaz majú tiež – všetci.

5. Preverte si prostredie chovu osobne

Pred kúpou akéhokoľvek psíka sa odporúča zájsť sa pozrieť na miesto, kde doteraz žil. Sami si tak môžete na vlastné oči overiť podmienky, v akých sa pohyboval, a osobne sa presvedčíte, ako psík vyzerá a ako pôsobí. Fotky môžu často klamať a realita môže byť výrazne odlišná. Akonáhle sa majiteľ psíkov začne vyhovárať a hľadať dôvody, prečo vás k sebe nepustia, budete mať hneď jasno. Zatiaľ čo u niektorých množiarní sú otrasné podmienky na prvý pohľad viditeľné, u iných to tak zrejmé byť nemusí. Sami ale tušíte, aké prostredie chcete pre svojho psíka doma vytvoriť. Pozrite sa preto u chovateľa, ako vyzerá miesto, kde psíkovia spia, kde jedia a kde sa môžu hrať, či je tam v rámci možností čisto a či sa tam psíkovia cítia aspoň na pohľad dobre. Všímajte si, ako sa správajú nielen šteniatka, ale aj ich matka.


​Prečítajte si tiež:
Ako na cestovanie so psom?


6. Vyžiadajte si dokumentáciu o vrhu či matke

Chovateľovi, ktorý nemá čo skrývať, nebude robiť problém vám ukázať napríklad očkovací preukaz matky šteniat, prípadne preukaz priamo šteňaťa. Na vlastné oči si tak môžete overiť, či chovateľ dodržiava všetky očkovania a odčervenia a tiež správne termíny. Nezabudnite na to, že šteňa musí byť pri odovzdaní novému majiteľovi očipované. Chovateľ musí šteňa očipovať najneskôr do 3 mesiacov veku, pokiaľ ale šteňa do nových rúk odovzdáva skôr, musí zaistiť aj skorší termín očipovania. Vždy majte s chovateľom uzavretú zmluvu, buď kúpnu, alebo darovaciu. Tu si pozorne prečítajte, aby ste neskôr neľutovali. U overených chovateľov sa ale nemáte čoho báť. Psíka bez zmluvy nekupujte.

Ako spoznať psa z množiarne

7. Šteňatá sú ponúkané príliš často alebo príliš mladé

Zákon uvádza, že suka smie porodiť najviac 3× za 24 mesiacov. Ak si teda všimnete, že má chovateľ inzeráty na šteňatá od rovnakej sučky častejšie, ruky preč. Rovnako si dajte pozor na to, v akom veku šteňa dostanete. Zo zákona môžu byť šteňatá od matky odstavené až po minimálne 50 dňoch. Táto doba je kľúčová, šteňa je dostatočne vyživované materským mliekom a od matky sa naučia tie najdôležitejšie základy. Laik samozrejme len ťažko odhalí, či má ponúkané šteňa 4 alebo 5 týždňov. Práve tu je veľmi dôležité mať možnosť pozrieť sa na šteňa osobne. Slušný chovateľ vám dovolí skontrolovať, či má šteňa mliečne zuby alebo či ešte nemá sací reflex. Mliečne zuby sa psom začínajú prerezávať približne v 3. týždni života, takže ak ich pes nemá, alebo ak sa prisaje na váš prst, je ešte príliš mladý.


​Prečítajte si tiež:
Ako kŕmiť šteňa, aby dobre rástlo a prospievalo


8. Odovzdávanie šteniat na verejnom priestranstve je zakázané

Novela zákona tiež novo zakazuje predávanie či odovzdávanie šteniat na verejnom priestranstve. Aj to bola jedna z častých praktík majiteľov množiarní. Tí sa totiž často snažia zostať v anonymite, a tak je pre nich odovzdanie zvieraťa na neutrálnej pôde výhodou. Vy, ale ani Štátna veterinárna správa, potom nemáte šancu ich nájsť. Ak po vás bude majiteľ vášho nového šteniatka chcieť, aby ste sa zišli niekde na benzínovej pumpe či na parkovisku, rovno to odmietnite. Majitelia množiarní sa tiež často snažia šteňa odovzdať v zhone, aby ste nemali možnosť si ešte za jeho prítomnosti skontrolovať stav psíka či správnosť odovzdávaných dokumentov. Naozaj trvajte na odovzdaní šteňaťa v mieste chovu. Vyskytli sa aj prípady, keď sa inzerent vydával za známeho a overeného chovateľa a záujemcom šteňa vždy z nejakého „rozumného“ dôvodu odovzdával niekde inde, aby neodhalili jeho podvod.

​Dôležité odkazy

Na tomto webe nájdete okrem iného zoznam chovateľských staníc v Českej republike, ktoré môžete vyhľadávať podľa miesta alebo podľa plemena, ktoré hľadáte. Nájdete tu aj ďalšie zaujímavé informácie pre laikov aj odborníkov.

Na webe nájdete všetky potrebné informácie ohľadom očkovania zvierat či cestovania s nimi. Zároveň sa tu tiež dozviete niekoľko užitočných rád, akým chybám sa vyvarovať pri robení šteňaťa cez inzerát. Pod týmto odkazom nájdete aj zoznam registrovaných útulkov pre zvieratá v Českej republike.

Informačný portál obsahujúci konkrétne znenie novely zákona na ochranu zvierat a tiež niektorých jeho vykonávacích vyhlášok a mnoho ďalších dôležitých informácií, ktoré by vás mohli zaujímať.

Projekt venujúci sa boju s množiarňami a množením zvierat bez preukazu pôvodu. Môžete tu využiť poradňu či bezplatné overenie, či vami vybrané šteňa nepochádza práve z množiarne. Nájdete tu aj informácie, ako spoznať zviera z množiarne, na čo si dávať pozor či ako sa do boja proti množiarňam aktívne zapojiť.

Rate this post

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *