Najlepšie ergonomické stoličky či stoly od spoločnosti Liftor

Redakcia Téma
14. novembra 2023 0

Podceniť správne sedenie v práci môže znamenať pri mnohých zamestnaniach zvýšené riziko zdravotných problémov či zníženie pracovnej výkonnosti. Trávite počas dňa viac času sedením? Dávajte si veľký pozor na správny výber stoličky. Vsaďte na tie zdravotné, ktoré voláme aj ergonomické. V článku si viac priblížime ergonomické stoličky Liftor, ale aj ostatný nábytok, ktorý pomôže eliminovať rôzne ťažkosti a zlepšiť váš pracovný výkon.

Ergonomická stolička disponuje mnohými zaujímavými zdravotnými benefitmi. Okrem eliminácie zdravotných problémov dopomôže aj k lepším pracovným výkonom. Ergonomický však môže byť aj ostatný kancelársky nábytok. Ako sa pri ich výbere nepopáliť a na čo sa treba sústrediť?

Ergonomické stoličky Liftor

 

Na čo si dávať pozor pri ergonomických stoličkách

Pracovať v kancelárii či na home office často predstavuje nutnosť presedieť počas dňa niekoľko hodín. Odborníci sa zhodujú, že už po štyroch môže dochádzať k zdravotným problémom. Môžu za to nevhodné pozície pri sedení, ktoré zvyšujú napätie v chrbtici. Aby ste sa vyhli z toho vyplývajúcim problémom, napríklad s chrbtom, zadovážte si ergonomickú stoličku či stôl. Tie podporujú správne držanie tela a spodnú časť chrbta.

Aké sú však tie najlepšie ergonomické stoličky? Na trhu ich dnes nájdete naozaj veľa, siahnite však po skutočnej kvalite. Dôležité je poznamenať, že ide o individuálnu záležitosť, každému môže vyhovovať ich iná funkcia.

 

Hĺbkovo nastaviteľné sedadlo

Na začiatok spomeňme výšku sedadla. Tu si dávajte pozor, aby ste si ju vedeli ľahko nastaviť. Najjednoduchšie to dosiahnete nastavovacou páčkou pod sedadlom. Správna výška sedadla by sa mala pohybovať medzi 40 – 54 cm od podlahy. To vám umožní mať stehná vodorovne a chodidlá naplocho na podlahe, zabúdať nemôžeme ani na ruky vodorovne s výškou stola. Výšku vždy prispôsobte vašej telesnej výške. Nemá vami vyhliadnutá stolička pneumatickú alebo inú páku? Toto asi nebude tá správna cesta. Dbajte aj na dostatočné polstrovanie materiálu na sedáku.

 

Pohodlné nastaviteľné opierky

Pristavme sa aj pri opierke bedier. Pri ergonomických sedeniach je totiž veľmi dôležitá práve podpora dolnej časti chrbta. Bedrová chrbtica je totiž známa tým, že je zakrivená dovnútra. Ak budete dlhšie hodiny sedieť bez opory, prirodzená krivka sa začne splošťovať, a to vedie k nebezpečnému hrbeniu sa. Namáhajú sa tak aj rôzne štruktúry v tejto časti chrbtice.

Podobnú dôležitosť môžeme pripísať aj opierke chrbta. Operadlá ergonomických stoličiek bývajú široké od 31 do 48 centimetrov. Ak rozmýšľate nad stoličkou s oddeliteľným operadlom od sedadla, malo by byť nastaviteľné na uhol a výšku. Úlohou ergonomického operadla je podopretie prirodzenej krivky chrbtice – ide hlavne o podporu bedrovej oblasti.

Ak sú operadlo a sedák spojené dohromady v jednom kuse, operadlo musíte zvládnuť nastaviť v zadnom a prednom uhle. Dbajte aj na blokovací mechanizmus. Tak sa nedostanete veľmi dozadu a udrží vás vo vhodnom uhle.

 

Otočný mechanizmus a kolieska

Zaujímavou záležitosťou je otočný mechanizmus. Pre každú stoličku tohto typu je priam nutnosťou, aby sa ľahko otáčala. Dôvod je jednoznačný. Mali by ste totiž bez problémov dosiahnuť na rôzne oblasti vášho stola bez toho, aby ste sa zbytočne namáhali. Okrem zvýšenia užitočnosti ušetríte aj váš chrbát. Málokto si dnes zadováži kreslo či stoličku bez koliesok, no aj tu si treba dávať pozor. Budú sa naozaj hodiť pre vašu podlahu alebo koberec?

 

Nastaviteľné podrúčky s mäkkou dotykovou plochou

Na záver sa pristavme pri podrúčkach, ktoré by tiež mali byť nastaviteľné, čím doprajú potrebný odpočinok ramenám a rukám. Lakte majte ľahko podložené, predlaktie si nenechávajte na opierke ruky. Dotyková plocha by mala byť pohodlná, napr. plastové podrúčky s mäkčeným polyuretánom.

Ako sme už spomenuli, ergonomické nemusia byť len stoličky, ale napríklad aj stoly. Tie vám umožnia uľaviť boľavému chrbtu a v konečnom dôsledku sa cítiť lepšie a zvládnuť viac práce v požadovanej výkonnosti. Ergonomický kancelársky nábytok nájdete na tomto odkaze: https://www.liftor.sk/.

V súčasnosti nie je ničím výnimočným, že počas dňa strávime až 8 hodín v sede. Na to však nie je naše telo prispôsobené. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dokonca priemerný Európan presedí počas dňa až 9 hodín! To môže mať za následok zníženie kapacity pľúc, bolesti chrbta, zvýšený krvný tlak, priberanie na váhe, zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva či kardiovaskulárnych problémov alebo tráviace problémy.

 

Liftor plný ergonomických pomôcok

Polohovateľné stoly

Polohovateľné stoly disponujú viacerými zaujímavými výhodami. Štúdie ukazujú, že pri práci v stoji sme schopní znížiť hladinu cukru v krvi, čo zabraňuje vzniku obezity a prispieva k lepšej produktivite. Kvalitný ergonomický stôl posilňuje svalstvo, zníži dlhotrvajúce bolesti chrbta a odľahčí krčnú chrbticu.

Ak vám nevyhovujú preddefinované rozmery dosiek, Liftor vám ich nakonfiguruje podľa vašich potrieb. Stoly budú vyrobené bleskovo, a to dokonca do 24 hodín. Z dizajnového hľadiska poteší pestrá ponuka dekorov a vzorov.

Ostatné príslušenstvo

Čo sa týka ďalšieho ergonomického príslušenstva, na tomto e-shope sú k dispozícii napríklad aj držiaky na monitor, zberače káblov, kolieska rôzneho druhu, držiaky na PC či vyššie spomenuté stoličky. Tie sa tu nachádzajú v balančných prevedeniach alebo ako kancelárske kreslá.

Balančné stoličky

Balančné stoličky podporujú aktívne sedenie. Ide o unikátne a nadčasové výrobky s nespornými zdravotnými benefitmi. Liftor Balance, stolička pre aktívne sedenie, na rozdiel od klasických stoličiek, uvoľňuje bedrovú chrbticu a podporí správne držanie tela. Je vhodná do kancelárií aj domov.

Uvoľnite nebezpečné napätie v oblastiach bedrovej chrbtice a vybavte si pracovný priestor či domácnosť týmito revolučnými nábytkovými jednotkami a hlavne po zdravotnej stránke mimoriadne funkčnými prvkami.


Ako sa vám páčil článok?
5/5 - (1 vote)
Autor článku
Redakcia

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.