Laowa inspiruje – Velký úspěch Igora Mikuly

Publikováno: 12. listopadu 2023 | autor Redakce
8.jpg

Letošní soutěže Nature TTL Photographer of the Year 2023 se zúčastnilo více než osm tisíc fotografií od autorů z celého světa. Igor získal v této náročné konkurenci druhé místo (runner up) v kategorii Camera Traps.

V popisku jeho úspěšné fotografie se dočteme (volně přeloženo): „Další generace kosa obecného žije v koupelnovém okně na chalupě mého přítele. Sledoval jsem jejich chování mnoho hodin a přítomnost mého fotoaparátu jim nevadila ani při krmení, nebyla použita žádná návnada. Fotografii jsem pořídil pomocí dálkové spouště.“

Igore, aktuálně ses zapsal do dějin wildlife fotografie se svou fotografií ziskem runner up. Využili jsme toho a ptáme se: Jaký má pro tebe osobně tento úspěch význam? Účastníš se často podobných významných fotografických soutěží?
Runner up znamená druhé miesto. Fotka sa volá Starostlivý rodič. Asi ako každý úspech, ktorý sa človeku podarí v niečom, čo ho baví, tak aj mňa to samozrejme potešilo. Potešilo tak nejako vnútorne, pretože moc nedávam svoje emócie najavo. Nie že by som nechcel, ale proste to tak mám. Mám vtedy pocit zadosťučinenia, že všetky tie hodiny strávené či už v teréne alebo hľadaním lokalít, pozorovaním chovania zvierat, neustálym učením sa nových vecí, veľa hodín strávených v lietadlách, pobodaný od komárov, požahaný od húseníc, spotený a hladný na konci sveta dávajú zmysel. (smích)

alt-3770.jpg

Čo sa týka súťaží, moja účasť je celkom sporadická. Tento rok som poslal myslím tri. Z jednej ma diskvalifikovali, pretože som nejakým nedopatrením miesto profilovej fotky nahral snímok tapíra. Odborná porota sa jednohlasne zhodla, že asi budem všetko možné, len nie tapír. Kým som našiel v spame e-mail, že mám tento hoax okamžite napraviť, inak mojich desať fotiek z finálneho výberu vyradia, bolo už neskoro. Nádej na víťazstvo sa teda rozplynula ako para nad hrncom. V druhej súťaži, ktorá je jednou z najprestížnejších na svete, teda aspoň podľa mňa, to bolo len druhé kolo a šmitec. Do tretice teda všetko dobré, ako sa hovorí, a tam sa to podarilo.

102a6222---kopie.jpg

Pověz nám něco o sobě, o tom, jak jsi začínal s focením…
Som obyčajný chalan pochádzajúci z malého mesta na juhozápade Slovenska, ktoré sa volá Sereď. Momentálne ale už asi dvadsaťdva rokov žijem v Čechách. Vážnejšie fotografické začiatky sa datujú do roku 2010. Dovtedy som len prezeral internet a sníval o tom, že raz budem fotiť ako všetci v tej dobe známi autori.

Časom, keď sme sa presťahovali z Prahy na dedinu, nesmelo chýbať krmítko a tréning mohol začať. Zlom nastal pri ceste do Panamy v roku 2014. Tam ma to chytilo za srdce a bolo jasné, že v trópoch nie som naposledy. Odvtedy som navštívil veľa krajín na celom svete, niektoré opakovane.

2.jpg

Wildlife ale není tvůj jediný oblíbený žánr, že?
Wildlife je pre mňa primárnym žánrom, ktorému sa venujem najviac a najintenzívnejšie. Popri ňom – a s tým som začal relatívne nedávno – fotím aj ľudí v ateliéri. S ľuďmi je to ale zložité. Nezriedka sa stáva, teda stáva sa to celkom pravidelne, že má modelka akurát hodinu pred schôdzkou obrovskú migrénu alebo volali z práce, že musí zaskočiť za kolegyňu, že má črevné problémy, že sa zamkol psík na záchode a nechce otvoriť a podobne.

V najhoršom prípade sa neozve vôbec. Česť výnimkám s profesionálnym prístupom, s tými je potom radosť pracovať. Skutočne sa tomuto žánru venujem len okrajovo. Poslednou najnovšou mojou disciplínou je žurnalistická fotka, ale zatiaľ by som sa prirovnal k prvákovi na základnej škole.

5.jpg

Fotíš s Laowou?
Áno, fotím aj s Laowou a mám zatiaľ jediný objektív tejto značky, a to Laowu 15 mm f/4 Wide Angle Macro.

Pokud vím, byl vítězný snímek pořízený přes Laowu, je to tak?
Presne tak, snímok bol vyfotený práve s týmto objektívom.

8.jpg

Co je na Laowě 15 mm f/4 Wide Angle Macro tak výjimečné? Nebo jinak: proč sis vybral právě tento objektiv?
Vzhľadom na to, že je širokouhlá fotografia prírody a zvierat mojou najobľúbenejšou disciplínou, hľadal som objektív presne odpovedajúci mojim potrebám. Krátka minimálna zaostriteľná vzdialenosť od objektu, pomer 1:1, ktorý pokiaľ viem žiadny širokáč neponúka. Ruku za to ale do ohňa nedám, pretože trh moc nesledujem.

Možnosť priblížiť sa k pomerne malým objektom relatívne na dotyk a vo fotke zaznamenať hlavný motív aj okolie, v ktorom žije, je presne to, čo ma baví. Komponujem do fotiek taktiež ľudskú činnosť a zachytávam symbiózu zvierat s ľuďmi. Ukazuje nám to skutočnosť, aké množstvo živočíšnych druhov sa muselo prispôsobiť našej rozpínavosti. Priestor pre život sa neustále zmenšuje, ja ale verím, že sa jeden vedľa druhého naučíme existovať. Viac fotiek k tejto téme môžete vidieť na mojom webe v sekcii Zvieratá okolo našich obydlí.

1.-kos-cerny-(turdus-merula).jpg

Důležité vlastnosti tohoto objektivu:

  • Malý objekt je díky makru 1:1 a krátké zaostřovací vzdálenosti (12,2 cm) relativně velký.
  • Díky širokému úhlu záběru (110°) zachytí okolí.
  • Shift ±6 mm

Omezuje tě při focení nějak znatelně plně manuální ovládání?
Pravdupovediac ani nie. Jedinou nevýhodou je, že človek nemôže reagovať dostatočne rýchlo. Na druhej strane, ako sa hovorí, tréning robí majstra a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Ďalšou skutočnosťou je, že pomerne veľkú časť fotiek vytváram v noci, kde sú expozičné hodnoty často 10 sekúnd a viac, takže by mi bol autofokus k ničomu, respektíve mám dostatok času na manuálne zaostrenie statického objektu.

Okrem toho mám ešte jeden ekvivalent s AF, ktorý je ale pred Laowou upozadený a padá naňho v skrini prach. Som ten typ človeka, ktorý nemá moc rád inovácie, a keď si na niečo zvyknem, už to moc nemením.

7.jpg

Měl jsi možnost vyzkoušet nějaký model z portfolia Laowy a podělíš se s námi o svou zkušenost?
Mal som ale možnosť vyskúšať Laowu 24 mm T/14 2× Periprobe. Bohužiaľ, čas je náš najväčší nepriateľ a na nejaké podrobnejšie testovanie ho moc nezostalo. Vydal som sa s kamarátom z Akadémie vied v Nitre za jedným konkrétnym druhom pavúka (Geolycosa vultuosa) na Slovensko.

Pavúka sa nám podarilo nájsť a pár fotiek z toho tiež vyšlo, jednu z nich môžete vidieť aj tu. Do budúcna by som sa ale s týmto objektívom ešte rád bližšie zoznámil, aj čo sa týka videa.

Cestuješ, vytváříš fotografické projekty – na čem aktuálně pracuješ?
Projektov mám niekoľko, napríklad už vyššie spomínané Zvieratá okolo našich obydlí. Fotky z neho vznikajú prevažne v mojom najbližšom okolí, či už tu v Čechách, kde sa zdržujem najviac, alebo na Slovensku, kde navštevujem rodičov.

Ďalej sa snažím taktiež v bezprostrednom okolí nášho domu zaznamenávať invázne druhy, často za použitia fotopascí (taktiež v galériách na webe v sekciách Invázne druhy alebo Fotopasce ). Čo sa týka žurnalistickej fotky, začínam s portrétovaním ľudí závislých na drogách alebo alkohole. Fotka má hovoriť príbeh a títo ľudia majú v tvárach vyryté celé encyklopédie.

6.jpg

Ovlivní úspěch v soutěži Nature TTL Photographer of the Year 2023 nějak tvé budoucí projekty? Co plánuješ pro konec roku a pro ten příští?
Myslím si, že tento úspech moje budúce projekty nijak neovplyvní. Súťaže asi nejaké obošlem, ale nebudem to nijak – ako sa u vás povie – hrotit. Čo sa týka plánov do budúcnosti, tých je vždy kopec. Je otázka, koľko ich človek dokáže stihnúť realizovať. Spomeniem teda aspoň tie najbližšie. Za tri týždne odlietam do Ekvádoru, kde by som chcel za pomoci miestnych biológov natočiť krátky film o dvoch druhoch žiab môjho obľúbeného rodu Hyloscirtus / skupina Larynopigion. Jedná sa o Hyloscirtus lindae a Hyloscirtus staufferorum.

Táto skupina žiab mi prirástla k srdcu, a tak vždy, keď letím niekam do trópov, kde sa vyskytujú, snažím sa vyčleniť si aspoň pár dní z cesty na ich hľadanie a dokumentáciu. Dva druhy sa mi podarilo zdokumentovať v Kolumbii, teraz skúsim pre zmenu dva v Ekvádore. Ďalší aktuálny plán je cesta pre fotografov do už zmieňovanej Kolumbie, ktorá je v pláne začiatkom februára 2024. Okrem množstva druhov vtákov tam taktiež bude možnosť vidieť jednu zo spomínaných žabiek a to Hyloscirtus larynopigion, takzvanú čokoládovú žabku. A keď budeme dobrí, možno príde aj tapír. Ďakujem za rozhovor.


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.