Dobroty Martina Dobrotku: Pod ochrannou rukou otca

Martin Dobrotka • Denník Šport • 08. nov 2023 o 14:10
Tréner Ján Kozák ml. viedol futbalistov Slovana Bratislava od júla 2019 do septembra 2020, no za ten čas stihol toho skutočne dosť. Získal titul, pohár, postúpil do skupiny Európskej ligy, kde náš majster nazbieral štyri body. Generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml. ho vyhodil po pohárovej výhre v Beluši. Bol to čudný krok dokonca na slovenské pomery, ale aj také sa vo futbale občas dejú.

Nemyslel som si, že po dobrom vstupe na prvoligovú scénu bude Ján Kozák ml. tri roky mimo futbalu. V zahraničí si nič nenašiel, ponuky zo Slovenska odmietal a napokon prijal až tú z Košíc, kde vyrástol. Futbal sa rýchlo mení a tri roky sú dlhá doba. Verím, že nevypadol z diania a tiež, že sledoval futbalové trendy, zachytil progres a mužstvu dokáže pomôcť.

Slovan Bratislava za Jána Kozáka ml. sa za každú cenu dopredu nehrnul. Hráči si skôr počkali na chyby súpera a tie trestali. Proti silným súperom v Európe boli belasí organizovaní. Ak časť z toho dokáže preniesť do Košíc, nováčikovi Niké ligy tým pomôže. Práve východniari inkasovali najviac gólov spomedzi tímov (32 v 13 zápasoch) a aj z toho, čo som mal príležitosť vidieť, je zrejmé, že mužstvo musí popracovať na defenzívnej fáze. 

Potvrdilo sa to takisto v prvom zápase FC pod vedením Jána Kozáka ml. Košičania prehrali s Dunajskou Stredou 0:3, pričom prvé dva góly dostali veľmi rýchlo a oba boli z kategórie lacných. Takže, treba si vyhrnúť rukávy a začať od obrany.

Výhoda Jána Kozáka ml. spočíva v tom, že bude pracovať v klube pod ochrannou rukou otca. Ján Kozák st. síce v FC nezastáva žiadnu výkonnú funkciu, ale je jeho šedá eminencia. Jeho syn bude mať o to väčšiu podporu a silu v rozhodnutiach. Práve to je často ešte dôležitejšie ako trénerský um, cit či vedomosti. Zažil som počas svojej kariéry viacero šikovných trénerov, ktorí len čo prišli k tímu, boli na odstrel a okolie čakalo na ich zaváhanie. 

To nebude prípad Jána Kozáka ml. v Košiciach. Preto bude mať slovo pri doplnení kádra a zmenách. Počas zvyšku jesene si utvorí názor na to, s kým môže počítať. Následne v zime pristúpia v klube k obmene, ktorá sa bude diať už aj s jeho požiadavkami.

Práve tu vidím najväčší prínos Jána Kozáka ml. Košické mužstvo je jednoducho zle poskladané a ešte ho aj trápia zranenia. Nejde o to, že tréner Anton Šoltis bol zlý a po výmene na poste hlavného kouča sa všetko zmení. Objektívne treba povedať, že už postup do Niké ligy v podaní FC bol pomerne kostrbatý, pretože dlho mal lepšie karty v rukách Prešov. Následne v lete vedenie klubu neurobilo na transferovom poli práve okúzľujúcu robotu. Pre verejnosť prišli viaceré zaujímavé mená, no niektoré posily majú už to najlepšie za sebou. 

Ukázalo sa, že Košiciam chýba hlad a že ani kvalitu nemajú všetci hráči práve prvoligovú. Zato podmienky áno. Teraz je preto čas na inventúru hráčskeho kádra. Niektorí budú musieť odísť a noví prísť. Inak by nemalo angažovanie Jána Kozáka ml. žiadny zmysel. Ten by mal pod ochrannou rukou otca presadiť svoje zámery na prestupovom poli.

Verím, že Košičania v zime už urobia viac správnych rozhodnutí a že sa v Niké lige zachránia. Východniari majú dnes ekonomicky silnejšie zázemie ako Zlaté Moravce a Michalovce, čo sú ich priami konkurenti. Preto sa v prvom rade musia vo vedení zamyslieť nad tým, prečo nedokážu naplniť potenciál a kde robia chyby. Prečo stvorili káder, ktorý je nehodný podmienok, aké FC Košice mužstvu vytvára. Lebo peňazí vo futbale vo všeobecnosti nikdy nie je veľa, a preto ich treba investovať správne.