Al Capone: 30 faktov a zaujímavostí z jeho života
10 min. čítania
22.10.2023 15:00
10 min. čítania

Al Capone: 30 faktov a zaujímavostí z jeho života

Uložiť článok
Al Capone vyrastal v skromných pomeroch – jeho rodičia boli chudobní prisťahovalci z Neapola a okrem Ala mali ešte 8 detí. Al Caponemu netrvalo dlho, kým sa stal bohatým a slávnym. Jeho vzostup však znamenal ovládnutie Chicaga mafiou, násilné a nelegálne činy a smrť mnohých ľudí.

Al Capone – jeden z najväčších bossov podsvetia – sa narodil v roku 1899 v americkom New Yorku. Jeho otec Gabriele Capone bol holič a matka Teresa Capone krajčírka. Al sa narodil ako štvrté z deviatich detí. Dvaja z jeho bratov s ním neskôr spolupracovali na nelegálnych činnostiach a jeden brat sa stal prohibičným agentom.

Mladý Al síce nedokončil svoje štúdiá a nepýšil sa nadpriemernou inteligenciou, za to bol však ambiciózny a charizmatický muž, ktorý sa chcel stať slávnym zločincom. Už vo veku 26 rokov sa stal mafiánskym bossom, ktorý vládol Chicagu a nezastavil sa pred ničím. Túžba po sláve, peniazoch a moci z neho urobila človeka, ktorý bezohľadne likvidoval svojich nepriateľov.

Svoje posledné roky však Al Capone neprežil tak, ako si predstavoval. Po odpykaní si časti svojho trestu vo väzeniach bol kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu prepustený. Na sklonku života bol už úplne odkázaný na svoju manželku a tá sa oňho postarala až do posledného dychu.

10 základných informácií a faktov o Al Caponem

Celé meno: Alphonse Gabriel Capone

Dátum narodenia: 17. 1. 1899

Miesto narodenia: Brooklyn, New York, USA

Dátum úmrtia: 25. 1. 1947

Miesto úmrtia: Miami Beach, Florida, USA

Príčina úmrtia: zástava srdca v dôsledku apoplexie (cievnej mozgovej príhody)

Trestné činy: bol odsúdený za daňový únik, no spáchal aj iné trestné činy, vrátane pašovania drog, vrážd, úplatkárstva a lúpeží

Organizácia: Chicago Outfit

Prezývky:Scarface („Zjazvená tvár“), Snorky (dobový slang pre vkusne alebo elegantne oblečeného muža), Public Enemy No. 1 („Verejný nepriateľ č. 1“), Big Al („Veľký Al“), Big Boy („Veľký chlapec“)

Manželka a deti: Mary „Mae“ Capone (Coughlin; manželka od roku 1918 do jeho smrti; ona zomrela 16. 4. 1986), syn Albert Francis „Sonny“ Capone (4. 12. 1918 – 8. 7. 2004)

10fotiek v galérii Ostrovy Hibiscus Island (vľavo) a Palm Island v Miami. Al Caponeho sídlo a miesto úmrtia stálo na Palm Island Zdroj: iStockphoto

Ako zomrel Al Capone?

Hoci bol Al Capone celý svoj dospelý život ženatý, svojej manželke nebol verný. Syfilisom sa však nakazil ešte ako tínedžer, a to pravdepodobne od prostitútky v Brooklyne. S pohlavnými chorobami syfilisom a kvapavkou ho však diagnostikovali až v roku 1932 po príchode do väznice v Atlante, kde si mal odpykávať 11-ročný trest.

Počas jeho pobytu vo väzení sa jeho zdravotný stav výrazne zhoršil. V roku 1934 ho previezli do najstráženejšieho väzenia na svete Alcatrazu, kde sa mu začalo zhoršovať fyzické aj psychické zdravie v dôsledku parézy (čiastočnej straty hybnosti) kvôlineliečenému syfilisu. Okrem toho sa mu na tvári objavili vredy.

Alcatraz bolo väzenie, kde si svoj trest v prísnych podmienkach odpykávali zločinci z celej Ameriky a nestávalo sa, že by odtiaľ boli prepustení na slobodu. Al Capone bol však kvôli svojmu zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu výnimkou. Syfilis napadol jeho centrálny nervový systém, čo viedlo k demencii. V roku 1939 Al Caponeho prepustili a poslali do psychiatrickej liečebne v Baltimore. Od roku 1940 až do svojej smrti v roku 1947 žil vo svojom sídle na Floride. V januári 1947 trpel Al Capone mŕtvicami, čo nakoniec viedlo k zástave srdca 25. 1. 1947.

10fotiek v galérii Al Capone Zdroj: reuters

15 zaujímavostí zo života Al Caponeho

1. Bol vychovávaný vo viere

Al Capone pochádzal z veriacej rodiny a jeho matka trvala na tom, aby sa jej deti vzdelávali s vierou. Aj Alphonse Capone chodil do cirkevnej katolíckej školy, až kým ho nevylúčili. Nie je jasné, či bol veriaci počas rokov, kedy sa venoval zločinu, no vieru aktívne nepraktizoval. K omšiam, modlitbám a spovediam sa vrátil až v Alcatraze. Pred smrťou dostal posledné pomazanie od katolíckeho kňaza.

2. So zločinom začal už ako tínedžer

Mladý Alphonse mal v škole problém dodržiavať pravidlá. Keď mal 14 rokov, dostal sa do fyzickej potýčky s učiteľkou, za čo ho vylúčili zo školy. Do školy sa už nevrátil, občas si zohnal príležitostnú prácu, až kým sa nestal členom rôznych gangov. Výrazne ho ovplyvnil hlavne gang Five Points, ktorého členom bol aj americký mafián talianskeho pôvodu John Donato Torrio. V tomto období Al Capone pracoval ako vyhadzovač v bare jedného z mafiánov.

3. Jazvy boli jeho poznávacím znamením

Počas práce vyhadzovača Al Capone urazil ženu, ktorej brat sa nahneval a budúceho mafiánskeho bossa napadol. Trikrát ho porezal nožom na ľavej strane tváre. Jazvy, ktoré mu toto zranenie spôsobilo, sa Capone snažil skrývať a neskôr aj tvrdil, že k nim prišiel počas prvej svetovej vojny, hoci nikdy nebol v armáde. Jazvy sa neskôr stali jeho poznávacím znamením a získal aj prezývku Scarface, ktorú neznášal.

4. So svojou ženou sa skutočne milovali

Hoci mal Al Capone mnoho afér a bol zapletený s prostitútkami, s Mae do seba boli zamilovaní. Mae sa ho vždy zastávala, starala sa oňho a po jeho smrti sa nikdy úplne nezotavila. Po tom, ako jej milovaný manžel zomrel, bola údajne veľmi osamelá a vraj spálila všetky denníky a milostné listy, ktoré si písali, aby si ich po jej smrti už nikto nemohol prečítať.

5. Chcel byť slávny

Al Capone bol snáď jediným zločincom, ktorý chcel byť slávnym. Bol vraj veľmi charizmatický, šarmantný a bola s ním zábava, čo aj viedlo k jeho úspechom v gangsterských kruhoch.

Okolo roku 1919 sa Capone presťahoval do Chicaga na pozvanie mafiána Torria, ktorý tam žil už 10 rokov. Dvadsaťročný Alphonse pracoval v nevestincoch, kde prišiel aj do intímneho kontaktu s tamojšími prostitútkami. Hoci sa predpokladá, že syfilis dostal ako tínedžer, niektorí sa domnievajú, že ho dostal práve počas tohto obdobia. Keď sa jeho mentor Torrio dostal na čelo najväčšej taliansko-americkej mafiánskej organizácie v Chicagu, ktorá je známa ako Chicago Outfit, Al Capone mu bol pravou rukou. Jeho sláva mala prísť onedlho.

6. Po útoku na Torria sa stal mafiánskym bossom

Kým bol Al Capone Torriovým najdôležitejším pomocníkom, Chicago Outfit rástlo a umocňovalo svoj vplyv. Vydieranie a nedodržiavanie prohibície boli v mafiánskej organizácii na dennom poriadku, zatiaľ čo Al Capone mal na starosti hlavne vyjednávanie medzi konkurenčnými organizáciami.

Zlom pre Al Caponeho a jeho slávu prišiel v roku 1925. Keď sa Torrio jedného dňa vracal domov, bol niekoľkokrát postrelený. Hoci sa zotavil, rozhodol sa odísť z Chicaga do New Yorku, kde sa stal poradcom tamojšej mafie. Žezlo v Chicago Outfit odovzdal Al Caponemu, ktorý sa vo veku 26 rokov stal vodcom mafie.

7. Po nástupe k moci sa rýchlo stal obávaným zločincom

Netrvalo dlho, kým si Al Capone a jeho mafiánska organizácia vybudovali povesť nemilosrdného gangu. V čase prohibície gangy súperili v takzvaných pivných vojnách o to, kto získa kontrolu nad čiernymi trhmi v Chicagu. Al Capone začal byť čoraz viac násilný, aby dosiahol svoje ciele. Podniky, ktoré si od neho odmietli kúpiť alkohol, neváhal vyhodiť do vzduchu a zabiť tak desiatky ľudí. Al Capone a Chicago Outfit pivné vojny vyhrávali, a tiež v meste rozširovali hazardné hry a sieť nevestincov.

8. Manželka aj syn od neho pravdepodobne dostali jeho ochorenie

Al Caponeho manželka od neho údajne dostala syfilis, ktorý sa preniesol aj na ich syna. Mae po narodení Alberta mala niekoľko potratov, čo mohlo byť spôsobené práve syfilisom. Albert bol zas v detstve náchylný na infekcie a ochorenia. Ako dieťa ho trápila infekcia ľavého ucha a nakoniec ohluchol.

9. Nikdy nebol obvinený za masaker na Deň sv. Valentína

Vojna gangov vrcholila v 20. rokoch 20. storočia a írsko-poľsko-americký gang North Side bol hlavným nepriateľom Chicago Outfit. Na Deň svätého Valentína – 14. 2. 1929 došlo k masakru, ktorý bol vyvrcholením vojen týchto dvoch gangov. Sedem mužov – členov gangu North Side – bolo v to ráno prepadnutých v sklade v chicagskom Lincoln Park. Štyria muži, z ktorých niektorí boli prezlečení za policajtov, gangsterom z North Side nariadili, aby sa otočili tvárou k stene a zastrelili ich.

Hoci sa predpokladalo, že vraždu nariadil Al Capone, nikdy mu to nebolo preukázané. Objavili sa aj ďalší podozriví, no páchatelia nikdy neboli identifikovaní.

10. Bol odsúdený iba za daňový únik

Hoci Al Capone roky vládol zločineckému impériu, vďaka úplatkárstvu sa mu darilo vyhnúť sa zatknutiam. V marci roku 1929 však dostal predvolanie a mal sa dostaviť na súd. Aj napriek tomu, že doložil lekársku správu tvrdiacu, že bol zo zdravotných dôvodov pripútaný na lôžko, výpovede svedkov jasne dokazovali, že podnikal rôzne aktivity bez akejkoľvek známky zdravotných problémov.

Netrvalo to však dlho, kým bol mafiánsky boss zatknutý. Po tom, ako mal byť v marci uväznený za pohŕdanie súdom, zaplatil kauciu a bol prepustený. V máji 1929 bol zatknutý za skryté nosenie zbraní, za čo bol uväznený na 1 rok, ale za dobré správanie prepustený po 9 mesiacoch. Vo februári 1931 bol odsúdený na 6 mesiacov za pohŕdanie súdom a v júni toho istého roku sa priznal k daňovým únikom a nedodržiavaniu prohibície. Po súdnom procese bol Al Capone v októbri 1931 odsúdený za daňový únik. Mal si odpykať 11 rokov, najprv vo väznici Cook County Jail, potom ho presunuli do Atlanty a napokon do Alcatrazu.

11. Jeho syn nešiel v jeho šľapajach

Albert Francis Capone sa narodil ako nemanželské dieťa, no nezdalo sa, že by s tým rodiny Al Caponeho alebo jeho manželky mali problém. Rodičia sa o Alberta starali a aj napriek tomu, že jeho otec bol zločinec, on sám sa s mafiou ani zločinom nikdy nezaplietol. Jeho najväčším zločinom bolo údajné ukradnutie aspirínu a batérií v roku 1965. Aby si ho nikto nespájal s otcom, v roku 1966 si zmenil meno na Albert Francis Brown.

12. Dnes by bol miliardárom

Al Capone a jeho gang mali príjmy z nevestincov, rôznych podnikov, lúpeží, hazardných hier, pašovania drog či predávania nelegálneho alkoholu. Na vrchole zločineckej činnosti mal Al Capone čistý majetok v hodnote okolo 100 miliónov dolárov. Táto hodnota by dnes bola porovnateľná s takmer 2 miliardami dolárov.

13. Pomáhal charitám

Pomoc slabším a chudobným ľuďom mocným mafiánom a zločincom nie je cudzia. Napríklad aj taký nebezpečný gangster, ako je El Chapo a jeho kartel Sinaloa počas pandémie koronavírusu v roku 2020 pomáhali rozdávaním rúšok a základných potravín. Al Capone tiež pomáhal charitám a tým, ktorí trpeli po vojne a počas veľkej hospodárskej krízy. Mafián otvoril vývarovňu, do ktorej sa chodili najesť vdovy, siroty, nezamestnaní a všetci tí, ktorí to potrebovali. To, že gangsteri robia takéto verejné dobré skutky, však nemusí nutne znamenať, že v sebe majú kus dobra. Väčšinou ide o snahu o dobrú publicitu, zlepšenie verejného imidžu a pranie peňazí.

14. Rád míňal peniaze na svoj vzhľad

Al Capone svoju prezývku Snorky nedostal len tak náhodou. Zakladal si na svojom vzhľade a míňal naň veľa peňazí. Rád si kupoval diamantové prstene, na mieru šité obleky a klobúky. Svoje milióny míňal aj na drahé šampanské, obrnený Cadillac či sídlo na Miami. Svoje obleky si údajne dával šiť s veľkými vreckami, aby si tam mohol vkladať zväzky bankoviek.

15. Mal luxusnú celu a vo väzení hral na bendžo

10fotiek v galérii Al Caponeho cela (po rekonštrukcii v roku 2019) Zdroj: reuters

Po tom, ako bol Al Capone v roku 1929 odsúdený za skryté nosenie zbraní, svoj trest si odpykal vo väznici Eastern State Penitentiary vo Philadelphii. Al Capone vraj podplatil zamestnancov, aby mu celu pekne vyzdobili. Caponeho cela mala pekný nábytok, lampy, koberec, obrazy a rádio. Je však možné, že jeho cela nebola najluxusnejšia vo väzení. Aj cely iných väzňov mohli byť zariadené vkusne a dekoratívne. Dnes je Al Caponeho celu možné navštíviť – z väzenia sa stalo múzeum, ktoré je prístupné turistom.

Ďalšou zaujímavosťou je, že Al Capone síce nikdy neinklinoval k hudbe, no v Alcatraze začal hrať na bendžo. Mafiánsky boss spolu s niekoľkými ostatnými väzňami založil skupinu, ktorá mala dovolené hrať 20 minút denne.

10fotiek v galérii Tom Hardy vo filme Capone, 2020 Zdroj: MovieStills DB

5 zaujímavých filmov o Al Caponem

1. Capone, 2020

10fotiek v galérii Capone, 2020 Zdroj: MovieStills DB

Al Capone (Tom Hardy) sa kvôli svojej chorobe ocitá na sklonku života. Syfilis čoraz viac trápi Caponeho myseľ aj telo, a on sa vracia domov po tom, čo si odpykával svoj trest vo väzení. Jeho žena Mae (Linda Cardellini) sa oňho stará, zatiaľ čo Al Capone pomaly stráca pamäť, no stále ho mátajú spomienky na násilné činy, ktoré spáchal.

2. Nepodplatiteľní, 1987

10fotiek v galérii Nepodplatiteľní, 1987 Zdroj: MovieStills DB

Gangster Al Capone (Robert De Niro) počas prohibície ovláda nelegálny obchod s alkoholom v Chicagu. Prohibičný agent Eliot Ness (Kevin Costner) sa snaží bojovať proti tomu nelegálnemu obchodu a dolapiť Al Caponeho. Po neúspešnom pokuse sa rozhodne naverbovať niekoľko ďalších agentov a policajtov, aby mu pomohli v tejto misii. Skupina si čoskoro vyslúži prezývku Nepodplatiteľní – sú totiž odhodlaní odmietnuť všetky úplatky a chytiť mafiánskeho bossa.

3. Zjazvená tvár, 1983

10fotiek v galérii Zjazvená tvár, 1983 Zdroj: MovieStills DB

Gangsterský film Zjazvená tvár je len voľne založený na príbehu Al Caponeho. Kubánsky utečenec a bývalý trestanec Tony Montana (Al Pacino) prichádza na Miami s ostatnými utečencami. Po príchode získa zelenú kartu výmenou za vykonanie nájomnej vraždy na žiadosť drogového baróna Franka Lopeza. Tony si nájde prácu v reštaurácii, no verí, že toho môže dosiahnuť oveľa viac. Onedlho sa stáva jedným z najväčších drogových bossov na Miami.

4. Masaker na svätého Valentína, 1967

10fotiek v galérii Masaker na svätého Valentína, 1967 Zdroj: MovieStills DB

Film mapuje masaker na Deň sv. Valentína, ako aj udalosti, ktoré k nemu viedli. Vojna medzi chicagskými gangami vedie Caponeho (Jason Robards) k rozhodnutiu poveriť svojich mužov zavraždením členov nepriateľského gangu, zatiaľ čo on oddychuje vo svojom miamskom sídle, aby mal alibi. Tento film v štýle dokudrámy spája skutočné udalosti s fiktívnymi prvkami.

5. Al Capone, 1959

10fotiek v galérii Al Capone, 1959 Zdroj: MovieStills DB

Životopisný film zachytáva začiatky a vzostup Al Caponeho (Rod Steiger) a jeho zločineckého impéria. Približuje časy, kedy sa Capone presťahoval do Chicaga a kedy mu John Donato Torrio prenechal mafiánsky gang. Film mapuje udalosti masakru na Deň sv. Valentína, Al Caponeho kontakty a intrigy, ako aj jeho dolapenie, pobyt vo väzení a koniec života.

Mafiánska organizácia Chicago Outfit po smrti Al Caponeho neprestala existovať, no už ani zďaleka nie je taká mocná, ako bola za Caponeho čias. Z väzení, kde si mafiánsky boss odpykával svoj trest, sú dnes múzeá a turistické atrakcie. Hoci Al Capone spáchal hrozné činy, jeho život, vzostup a pád dodnes fascinuje mnohých ľudí.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Mafia
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.