Denník N

G. Rodríguez: Ostrov Dr. Moreaua (Komiksový denník 8/2023)

„Nechodit po čtyřech. To je zákon. Jsme přece lidé.
Nepít bez nádoby. To je zákon. Jsme přece lidé.
Nejíst maso ani ryby. To je zákon. Jsme přece lidé.
Neloupat kůru ze stromů. To je zákon. Jsme přece lidé.
Nelovit lidi. To je zákon. Jsme přece lidé.“

Ako malý som si z našej okresnej knižnice veľmi rád požičiaval komiksové spracovania klasických dobrodružných románov. Spomínam si napríklad na Ostrov pokladov, Gulliverove dobrodružstvá či Olivera Twista, ktoré mi veľkým formátom a peknými ilustráciami sprístupnili tieto kanonické diela. Niečo podobné prináša aj nová adaptácia Wellsovho Ostrova Dr. Moreaua. Len v trocha krvavejšej podobe.

Biologička Ellen Prendicková sa po stroskotaní lode dostane na ostrov, ktorý premenil pochybný Dr. Moreau na jedno veľké laboratórium. Vo svojich pokusoch sa snaží preoperovať zvieratá na ľudí — a to nielen fyzicky, ale aj mentálne. Hranie sa na Boha však — ako to už býva zvykom — nedopadne dobre.

Čilský výtvraník Gabriel Rodríguez ma svojou prepracovanou, miestami až architektonicko-technickou, kresbou zaujal už pri hororovom Zámku a kľúči. Pri tvorbe Ostrova mohol svoju kreativitu rozvinúť do formy pôsobivých veľkoformátových kresieb, kde sú na každej dvojstrane rozmiestnené menšie panely okolo centrálneho výjavu. Ten zachytáva zväčša panoramatickú krajinu či davové scény s desiatkami postáv. Slovami Johna Hammonda: „Na ničom sme nešetrili“.

Epický dojem z vizuálu ale trocha zráža chudoba textu. Obmedzený rozsah, ktorý autori mali k dispozícii (48 strán, čiže dva komiksové zošity), ich prinútil sekať, výsledok tak nie je príliš uspokojujúci a samotný záver pôsobí až príliš skratkovito. Škoda, pretože motív stvoriteľa a stvorenstva je tu dosť nosným. Trocha to vynahrádza galéria, v ktorej je — nezvyčajne — reprodukcia celého komiksu v prvotnej kresbe ceruzou. Pekný náhľad do kuchyne komiksového výtvarníka.

G. Rodríguez: Ostrov Dr. Moreaua
Comics centrum, 2022
120 strán
70 %

plusy
• veľký formát
• prepracovaná kresba dvojstrán
• motív hrania sa na Boha
• sprístupnenie klasiky
• galéria a rozhovor s autormi

mínusy
• krátky rozsah
• uťatý záver

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.