TIP na chlapský víkend v Prahe

Na návštevu Prahy zrejme netreba zvláštny návod. Je tu množstvo notoricky známych turistických atrakcií. Napriek tomu si dovolím zostaviť krátky itinerár na predĺžený víkend, vhodný najmä pre mužov. Čerpám z vlastných skúseností. Bude v ňom pivo, slivovica, kajaky aj trochu kultúry. Jednoducho, víkend v Prahe vhodný najmä pre chlapov.

Pilsner Urquell Experience

Ako prvé by som odporučil návštevu Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Je to ešte stále pomerne nová pražská zážitková expozícia, ktorá návštevníkom sprostredkuje príbeh piva Pilsner Urquell. Nazval by som ju - akoby predĺžená ruka pivovaru v samotnej Plzni.

Pivo "Plzeň" asi pozná každý. No naučiť sa ho správne čapovať a niečo o jeho histórii môžete práve aj pri návšteve Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Interaktívna, zážitková expozícia sa nachádza priamo v centre, len možno 20 metrov od dolného konca Václavského námestia (na Můstku). Samozrejme, samotnú "Plzeň" tu môžete nielen ochutnať, no naučiť sa ju aj správne čapovať. Nakúpiť suveníry a popri tom sa dozviete aj množstvo zaujímavých informácií a pikošiek z dejín plzenského piva. Prehliadka je riadne aktívna, stále na mňa číhalo niečo nové. Na uši som dostal slúchadlá, mohol si zvoliť jazyk, okrem iného samozrejme aj češtinu a postupne prechádzal z miestnosti do miestnosti. V slúchadlách postupne odznela história vzniku plzenského ležiaku a sem-tam mi počas medzi zastávkami načapovali pohár oroseného piva a odpovedali na otázky.

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience

Čerešničkou na torte bola škola čapovania. Tú som si skutočne vychutnal. Zavreli ma do privátneho salónika, zoči-voči sympatickému výčapníkovi. Ten mi do detailov vysvetlil tri základné druhy čapovania - "hladinka", "mlíko" a "šnyt". Ako správne čapovať pivo tak, že pohár musí byť vlhký, čistý, že "hladinku" je vhodné vypiť na ex a mnohé iné. K tomu som si dal lahodný tataráčik a bolo mi fajn. Návštevu Pilsner Urquell: The Original Beer Experience určite odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť viac o plzenskom pive a nemali ešte možnosť navštíviť samotný pivovar v Plzni. Navštívte tak Prahu a zároveň tak trochu aj Plzenský pivovar v jednom. Na záver pripomeniem, že táto nevšedná atrakcia sa nachádza v troch poschodiach v historickej budove Pražskej úverovej banky z roku 1902.

Adresa: 28. októbra číslo 13, vedľa stanice metra Můstek.

Múzeum Slivovice Jelínek

Pre chlapov určite odporúčam za vhodnú zastávku aj Múzeum slivovice R. JELÍNEK. To sa tiež nachádza v samotnom centre starej Prahy na Malej strane, v bývalom dome známej herečky Slávky Budínovej. Expozícia je tu len niekoľko rokov v nádherne prerobenom a zrekonštruovanom dome neďaleko Vltavy. Tešiť sa môžete na zaujímavé projekcie, reálne exponáty a na exkluzívne 5D show s virtuálnou realitou. Dozvedel som sa množstvo zaujímavých historických informácií o rodine Jelínkovcov, množstvo pikošiek z rodinného zázemia ale aj smutný osud rodiny, ktorá skončila v koncentračnom tábore.

Všetko začalo v roku 1891, keď založil Zikmund Jelínek vlastnú pálenicu a nadviazal tak na viac ako 400-ročnú tradíciu výroby destilátov na Valašsku. Keďže sa vo Vizoviciach vďaka priaznivým klimatickým podmienkam mimoriadne darí ovocným stromom, predovšetkým slivkám, slivovica sa tu začala vyrábať už v polovici 18. storočia. Značka Jelínek napriek rušným osudom prežila samozrejme dodnes a expanduje do celého sveta.

Múzeum Slivovice Jelínek

Múzeum Slivovice Jelínek

Súčasťou expozície je aj predajňa, kde som mal možnosť si kúpiť liehoviny všetkých druhov. V cene je aj ochutnávka troch produktov R. JELÍNEK a troch valašských jednohubiek. Dvakrát mňam. Ide o veľmi príjemnú a esteticky dobre zvládnutú expozíciu, pričom prehliadka trvá približne hodinku. V českom alebo anglickom jazyku. Koľko posedíte v bare, to je už na vás...

Kayak Beach Bar

Ak si chcete v Prahe aj trochu zašportovať atraktívnym spôsobom a zažiť outdoor zážitok, skúste kajaky na Vltave. Že o takejto možnosti ste ešte nepočuli? Stačí vyraziť do plávajúceho - Kayak Beach Baru zakotveného priamo na Vltave v centra Prahy. Konkrétne na Náplavce, priamo pod Vyšehradom. Tu si môžete dopriať netradičné potulky Prahou na kajaku ale aj paddleboarde. Požičať si ich možno na hodinku, na dve alebo aj na celý deň. Paráda! Užiť si centrum Prahy z hladiny Vltavy bol zážitok. Namakané výhľady na Vyšehrad, Hradčany a rôzne zákutia, ktoré inak nevidno.

kayak beach bar

kayak beach bar

Mal som aj trochu adrenalín, keď ma míňali veľké lode a vlny rozhojdali kánojku. Nič dramatické, no pre menej skúsených vodákov v tom momente nastáva efekt vzrušenia... V Kayak beach bare si môžete posedieť aj pri víne, pive, či miešanom drinku a funguje tu aj kuchyňa. To som samozrejme aj využil. Musím podotknúť, za veľmi priaznivé ceny. Navyše je tu aj aj volejbalové ihrisko, vyťažené najmä v letných a jarných mesiacoch. Kayak beach bar je ale otvorený celoročne. Spoznať Prahu takýmto spôsobom je úplne iný zážitok ako som poznal doteraz. Za mňa na jednotku, určite odporúčam! 

A čo tak aj trocha kultúry? 

V susedstve Prašnej brány, na námestí Republiky je jedna z najznámejších secesných stavieb v Prahe - Obecný dom. Asi najznámejším priestorom Obecného domu je Smetanova sieň, ktorá patrí nielen medzi najkrajšie koncertné siene v Českej republike, ale tiež ide o jednu z najnavštevovanejších pamiatok Prahy.

obecní dum praha

Do ozdobných secesných priestorov sa zmestí až 1200 poslucháčov, ktorí si tu môžu vypočuť nádherné diela klasickej hudby aj modernejšiu filmovú hudbu. Túto možnosť som využil aj ja. Výhodou je, že lístok si možno kúpiť väčšinou zopár minút priamo pred koncertom. Vďaka tomu, že sála je obrovská a koncerty sú skoro každý deň, miestečko sa skoro vždy nájde. 

- článok vznikol v spolupráci s CzechTourism.