Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Rozhovory / 10. október 2023 / PR

Tatérka Evelin Jurković dvíha ženám sebavedomie

Sobotňajšia diskusia na Top Session evente v Bratislave patrila aj taterke Evelin Jurković. Answear.LAB vytvára každý rok špeciálne kampane pre ženy a tentoraz je to kolekcia No Shame, ktorá nám má ukázať, aby sme sa nehanbili za to, aké sme. Ambasádorkou sa stala @eweltatto, ktorá sa aktívne venuje téme odvahy a sebavedomia.

Tatérka Evelin Jurković dvíha ženám sebavedomie

Kolekcia "No Shame" od značky Answear.LAB zdôrazňuje dôležitosť akceptácie vlastnej autenticity a zameriava sa na podporu odvahy, sebaprijatia a sebavedomia u žien. Cieľom tejto kolekcie je odstrániť spoločenské stereotypy a tabu, ktoré môžu ovplyvňovať ženskú identitu. Názov vyjadruje myšlienku, že by sme nemali cítiť hanbu za svoje telo, svoju identitu alebo svoje jedinečné vlastnosti.

"No Shame" vytvára priestor na otvorenú diskusiu o dôležitých otázkach týkajúcich sa sebavedomia, duševného zdravia a akceptácie v rámci širšej komunity. Táto kolekcia sa snaží presunúť hranice módy a pôsobiť ako platforma podporujúca pozitívny vplyv a osvojenie si individuálnych príbehov. V rámci diskusie sme sa mali možnosť porozprávať s ambasádorkou kolekcie, taterkou Evelin Jurković, ktorá nám priblížila jej pohľad na danú tématiku.

Prečítajte si aj: Ukážte svoju jedinečnosť v limitovanej kolekcii 'No Shame'

Ako si sa spojila so značkou Answear.LAB a prečo ťa zaujala táto kolekcia?

Bolo mi sympatické, že answear.sk predstavuje kolekcie s názvom„ No Shame“, pretože okrem toho, že tetujem sa vo svojom pracovnom živote venujem aj téme aktivizmu, kedy sa ľuďom snažím pozdvihnúť sebavedomie.

Akým spôsobom?

Začalo to tým, že mi do štúdia chodili ženy, ktoré keď si dávali dole tričko, tak podotkli : „Prosím ťa nevšímaj si ma. Tu mám strie, znamienko, jazvu..“ Čím ďalej som stretávala väčšie množstvo týchto žien, tak som si kládla otázku, čo je zlé v našej spoločnosti, že normálny ľudia si na sebe všímajú aj tú najmenšiu chybu. Snažila som sa o to, aby mali skutočný feedback a videli samých seba reálne.

Čím to myslíš je, že máme na seba pokryvený obraz?

Je to v hlave. Nepomáha tomu však ani súčasný internet, instagram a TikTok. Ja osobne mám sociálne siete rada, ale majú aj svoju temnú líniu, kedy vidíme len vyretušované fotky.

Čo by tomu mohlo zabrániť?

Aby sa o tom viac začalo rozprávať, keďže stále je okolo toho tabu. Či už ide o instagramové filtre alebo retuše. Neviem či sa to vôbec dá zastaviť alebo len regulovať, ale určite by pomohlo, aby sa týmto veciam vyvarovali najmä známe osobnosti, ktoré idú príkladom.

Čo si preto začala robiť?

Pre veľa ľudí je tetovanie ozdravovacím „healing“ procesom. Začala som rozprávať aj o tejto stránke verejne a snažím sa mať otvorené disukusie na túto tému či už na instagrame alebo osobne s danými osobami.

Spomínaš si na príbehy žien, ktoré ti utkveli v pamäti najviac?

Chodieva ku mne mnoho ľudí, ktorí majú viditeľné jazvy na tele kvôli sebapoškodzovaniu a osobne som netušila, že to môže byť štatisticky tak vysoké číslo. Ďalej ku mne chodia mladé dievčatá s poruchami príjmu potravy, anorexiou, či ženy s jazvou po cisárskom reze, ktoré z toho majú veľké mindráky.

Ty sa venuješ tetovaniu 10 rokov. Majú tieto prípady podľa teba stúpajúcu tendenciu za posledné obdobie?

Myslím, že to podkopávanie sebavedomia je spôsobené práve filtrami a retušou. Čokoľvek, čo vidíme na billboardoch či v online priestore je vyretušované, tým pádom oko nechce vidieť nič iné na svojom tele a preto sa snažíme hocijakú pehu, strie na sebe skrývať alebo odstrániť.

Máš pocit, že ženy od teba odchádzajú sebavedomejšie?

Sú dva typy tetovaní. Buď ide o vizuálne tetovanie, kedy si ľudia dávajú tetovať len nejaký obrázok, ktorý sa im páči alebo tetovanie, ktoré má hlbší zmysel. Aktuálne tetujem dosť veľa nápisov v znení „silná“, ktoré môžu pôsobiť pre ľudí ako motivácia alebo im pomôcť uzavrieť nejakú životnú kapitolu.

Môže tetovanie v takých prípadoch pomôcť?

Pokiaľ má pre danú osobu konkrétne tetovanie alebo nápis silnú symboliku, tak sa nato vedia napojiť a začať proces uzdravovania alebo ukončiť istú životnú etapu. Mala som u seba staršiu pani, ktorá mala po tele pigmentové fľaky a bránilo jej to chodievať s mužom na dovolenku. Spätne mi ďakovala, že jej to absolútne zmenilo život, že konečne začala nosiť krátke šaty a cestovať na dovolenky k moru.

Mohlo by vás zaujímať: Vzťahová poradkyňa Nika Macinská o sebaprijatí a láske k životu

Spustila si veľmi pekný charitatívny projekt pre ženy, ktoré prišli o prsník v dôsledku rakoviny. Ako vznikla táto myšlienka?

U nás v rodine sa vyskytuje rakovina, štatisticky som v 30% ohrození. Moja babka prekonala rakovinu prsníka a celý život som mala ten kontakt s rakovinou blízky. Neskôr mi začali písať ženy po zákrokoch, či náhodou netetujem bradavky. Povedala som si, že prečo nerozbehnúť tento projekt na Slovensku, pokiaľ mám tie znalosti a môžem tým niekomu pomôcť.

Čo sa od týchto žien učíš?

Učím sa od nich akceptovať veci, čo je veľmi ťažké a sama si neviem predstaviť byť v situácii, kedy sa s niektorými vecami musia vysporiadať. V porovnaní s týmito ženami si uvedomujem, že riešime v živote veľmi povrchné veci.

Myslíš si, že pomáha, keď sa aj v módnom svete zapájajú do kampaní ženy plnších tvarov či nemodelky z reálneho sveta?

Určite. Aj preto sa mi páči kampaň kolekcie Answear.LAB s názvom No Shame. Páči sa mi celková diverzita.

Stretávaš sa aj s negatívnymi komentármi?

Priznám sa, že ja sa s hatom osobne nestretávam. Na mojom instagrame hlásam toleranciu a okrem bodypositivity sa snažím bojovať aj za práva sociálnych menšín, preto mám v mojom okruhu priateľov a tzv. sociálnej bubline najmä tolerantných ľudí. Ak sa s tým stretávam verejne, tak samozrejme nemám problém s tým daného človeka konfrontovať.

Aj Answear.LAB predstavili novú limitovanú kolekciu s názvom „No Shame“ ktorá hlása, že telo každej ženy si zaslúži rešpekt. Myslíte si, že je dôležité v dnešnej dobe komunikovať tieto témy?

Mám pocit, že diverzita by mala byť akceptovaná v slušnej spoločnosti bez debaty. Pokiaľ niekoho zarazí, že ma napríklad niekto iný typ pleti, tak mu nerozumiem. Taktiež ak má niekto inú orientáciu a iného to pohoršuje, tak mu nerozumiem, pretože som úplne inde.

Ty vďaka svojej práci aj veľa cestuješ. Je niečo, čo by si si priala, aby sa Slováci naučili?

Tolerancii.

    5688

    Súvisiace články

    No related pages found.