Technológie

Aká teplota by mala byť v mrazničke a ako dlho tu skladovať potraviny

"Mrazenie je skvelý spôsob, ako uchovať potraviny po dobu niekoľkých mesiacov bez toho, aby došlo k ich znehodnoteniu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 9. októbra 2023 10:22
Ilustračné foto Foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com
Dôležitá je však správna teplota, pri ktorej budete potraviny v mrazničke skladovať. Aká by mala byť? A ako dlho je možné tieto potraviny v mrazničke uchovávať?

Prečo skladovať potraviny v mrazničke?
Mraznička, či už ako samostatný spotrebič, alebo v kombinovanej podobe s chladničkou, je populárnym spotrebičom primárne vo väčších rodinách, ktoré ocenia hlavne úsporu času pri varení – potraviny môžu byť pripravené vopred a chladom zakonzervované na dlhší čas pri zachovaní živín.

Mrazenie okrem toho zahubí škodlivé mikroorganizmy a parazity. Eliminuje sa tak riziko vzniku chorôb, spôsobených napr. baktériou E. coli v mäse. Dôležité je však dodržať správny postup, obzvlášť udržiavať potrebnú úroveň teploty.

Aká by mala byť teplota v mrazničke?
Aby sa zabránilo rastu baktérií a potraviny si uchovali svoju zdravotnú nezávadnosť a kvalitu, teplota v mrazničke by mala byť čo najbližšie k -18 °C (s výnimkou v prípadoch, keď pridávate veľa nových teplejších potravín). Niektoré mrazničky disponujú funkciou „rýchle zmrazenie” – zabezpečí rýchly pokles teploty a zmrazenie vložených potravín, pričom po ich zmrazení sa funkcia sama vypne.

Ak by bola mraznička dlhodobo nastavená na príliš nízku teplotu, mohlo by dôjsť k strate vlhkosti, čo sa prejaví nahromadením námrazy, alebo strate chuti potravín.

Ako dlho skladovať potraviny v mrazničke?
Pri dlhodobom skladovaní môžu nastať zmeny vo vzhľade, chuti aj štruktúre skladovaných potravín. Potraviny by ste v mrazničke mali uchovávať v priemere maximálne 2 – 3 mesiace, je však dôležité uvedomiť si, že nie všetky sa môžu znehodnotiť rovnako rýchlo. Kým napríklad šunka, slanina či párky by nemali v mrazničke pobudnúť dlhšie ako 1 – 2 mesiace, čerstvé mäso tu môžete pokojne nechať aj 6 – 12 mesiacov.

Problémom je, ak sa do potravín po ich zmrazení po určitom čase dostane vzduch, napríklad ak neboli dostatočne zabalené alebo sa v mrazničke často mení teplota, čím dochádza k tzv. spáleniu mrazom. Práve z tohto dôvodu by ste sa mali vyhnúť dlhodobému skladovaniu.

Komentáre