Kurt Cobain: 35 faktov, citátov a zaujímavostí z jeho života
10 min. čítania
7.10.2023 00:00
10 min. čítania

Kurt Cobain: 35 faktov, citátov a zaujímavostí z jeho života

Uložiť článok
Legendárny hudobník Kurt Cobain sa do histórie zapísal ako jeden z priekopníkov hudobného štýlu grunge. Takmer celý život ho trápili bolesti, drogová závislosť a depresie, čo nakoniec viedlo k samovražde. Čo ste o bývalom frontmanovi jednej z najvplyvnejších skupín 90. rokov 20. storočia – Nirvany – možno nevedeli?

Kurt Donald Cobain sa narodil v roku 1967 čašníčke Wendy Elizabeth Cobain a automechanikovi Donaldovi Lelandovi Cobainovi. O tri roky neskôr sa páru narodila dcéra Kimberly. Kurt bol šťastné dieťa, až kým sa jeho rodičia nerozviedli.

Cobain rozvod rodičov nezvládal dobre, nikde sa necítil ako doma a ako tínedžer hľadal útechu v alkohole a drogách. Toto obdobie ho neskôr inšpirovalo k napísaniu úspešných skladieb legendárnej Nirvany. Mal vzťahy s niekoľkými ženami, ktoré ho tiež inšpirovali k napísaniu skladieb (About a Girl alebo Aneurysm). Prelomový bol však až vzťah so speváčkou Courtney Love.

Nirvana sa stala slávnou v roku 1991, a hoci sa Cobain neskôr vyjadril, že túto pieseň neznášal, bola to skladba Smells Like Teen Spirit, ktorá skupinu preslávila. To sa už Kurt stretával s Courtney, s ktorou sa onedlho oženil a mal dcéru Frances Bean Cobain. Pár sa rád oddával drogám, bojoval o opatrovníctvo dcéry, hádal sa a dokonca sa vyskytli aj obvinenia z domáceho násilia. Kurt a Courtney sa však milovali a Love si stále pripomína výročie jeho smrti. Dodnes ho nazýva svojím manželom a nikdy sa znova nevydala.

Kurt Cobain sa po tom, ako si v roku 1994 vzal svoj život, zaradil do neslávne známeho Klubu 27, kam patrí aj Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin či Jim Morrison. Tento „klub“ označuje zoznam celebrít, ktoré predčasne zomreli vo veku 27 rokov.

V čase jeho smrti sa hodnota majetku Kurta Cobaina odhadovala na 50 miliónov dolárov. Od jeho smrti však majetok stále generuje príjmy a dnes sa odhaduje na 450 miliónov dolárov. Jeho majetok prešiel na Courtney Love a Frances Bean.

10 základných informácií a faktov o Kurtovi Cobainovi

Celé meno: Kurt Donald Cobain

Dátum narodenia: 20. 2. 1967

Miesto narodenia: Aberdeen, Washington, USA

Dátum úmrtia: 5. 4. 1994 (vo veku 27 rokov)

Miesto úmrtia: Seattle, Washington, USA

Príčina úmrtia: samovražda zastrelením

Manželka: Courtney Love (od roku 1992)

Deti: dcéra Frances Bean Cobain (narodená 18. 8. 1992)

Skupina: Nirvana

Aktívne roky (hudobná činnosť): 1985 – 1994

Ako zomrel Kurt Cobain?

Kurt Cobain dlho trpel depresiami, užíval drogy a mal sklony k alkoholizmu. Roky ho tiež trápili silné bolesti žalúdka, ktoré lekári nevedeli diagnostikovať – mohlo sa jednať o pricviknutý nerv kvôli skolióze, no mohol mať aj syndróm dráždivého čreva či iné ochorenie.

V roku 1994 bola Nirvana na turné v Európe a speváka začali znova trápiť akútne bolesti brucha. Okrem toho sa tiež neskôr ukázalo, že mal bronchitídu. Cobain bol 4. 3. 1994 hospitalizovaný v Ríme po tom, ako sa predávkoval hypnotikom Rohypnolom, ktorý užil s alkoholom. Hoci verejnosti bolo povedané, že predávkovanie bolo náhodné, Cobainova manželka Courtney Love bola presvedčená, že sa vtedy pokúsil o samovraždu.

O niekoľko dní neskôr sa Cobain vrátil do USA. V marci 1994 Love vyjadrila obavy o Cobaina a o tom, že má samovražedné sklony informovala aj políciu. Hoci trval na tom, že to nie je pravda, polícia mu zabavila zbrane aj tabletky. Love a Cobainovi priatelia zorganizovali intervenciu, aby vyjadrili obavy o jeho zdravie, a hoci najprv zareagoval nahnevane, nakoniec 30. 3. 1994 nastúpil na detoxikačný program v zariadení v Los Angeles.

Cobain však zariadenie opustil už na druhý deň. Jeho blízki však nevedeli, kde je ani čo robí. Jeho telo sa našlo 8. 4. 1994 v jeho dome na 171 Lake Washington Boulevard East v Seattle. Hudobníka našiel elektrikár, ktorý si spočiatku myslel, že Cobain iba spal. Ako sa však ukázalo, Cobain sa zastrelil niekoľko dní predtým, ako ho elektrikár našiel – podľa koronera zomrel 5. 4. 1994. Keď Kurt Cobain spáchal samovraždu, bol nadrogovaný – v krvi mal morfín a valium. Pred tým, ako sa zastrelil, napísal list na rozlúčku.

15 zaujímavostí o Kurtovi Cobainovi

1. O hudbu sa zaujímal už ako dieťa

Kurt Cobain rád spieval už ako dvojročný. Na klavíri začínal hrať už vo veku štyroch rokov a v tom istom veku aj zložil pieseň o výlete do parku. Keď mal 14 rokov, Kurtov strýko mu daroval gitaru, a tak sa u chlapca ešte viac prehĺbil jeho hudobný talent. Cobain sa ako tínedžer priatelil s Buzzom Osborneom – frontmanom kapely Melvins. Kurt v roku 1985 založil skupinu Fecal Matter spolu s niekoľkými priateľmi z kruhu spojenom s Melvins. Netrvalo dlho, kým Cobain stretol Krista Novoselica, s ktorým v roku 1987 založil Nirvanu.

2. Bol LGBTI+ aktivistom

Frontman Nirvany sa otvorene vyjadroval a obhajoval práva homosexuálov a LGBTI+ a stál proti homofóbii a sexizmu. Nirvana predbehla svoju dobu názormi, ktoré prezentovala vo svojej hudbe aj v rozhovoroch. Členovia kapely upozorňovali na homofóbiu, rasizmus a sexizmus. Cobain vyhlásil, že si niekedy želá, aby bol homosexuálom, a aby tak naštval homofóbov. Niekedy si tiež obliekol šaty a naniesol make-up, aby tak zdôraznil svoje názory.

3. Rozvod rodičov ho veľmi zasiahol

Keď mal Kurt 9 rokov, jeho rodičia sa rozviedli, a to ho veľmi zasiahlo. Hanbil sa za to, že sa rozviedli, uzavrel sa do seba a niekoľko rokov svojich rodičov za ich rozvod neznášal. Túžil po stabilnej rodine. Všetko sa ešte zhoršilo po tom, ako si jeho rodičia našli nových partnerov. Kurt žil so svojím otcom, jeho novou manželkou a jej dvoma deťmi. Hoci s nevlastnou mamou spočiatku vychádzal, keď sa otcovi a jeho manželke narodil syn, Kurtovi sa to nepáčilo a začal byť ešte viac nevraživý.

Medzitým si Kurtova mama našla partnera, ktorý ju týral. Kurt začal vyvádzať a šikanoval v škole spolužiaka. Jeho otec ho neskôr zveril do starostlivosti rodiny a priateľov, až kým si ho počas druhého ročníka na strednej škole nevzala naspäť jeho matka. Tá ho nakoniec ale vyhodila z domu.

4. Spával pod mostom

Keď Cobain zanechal štúdium na strednej škole, jeho matka mu dala ultimátum. Chcela, aby si buď našiel prácu alebo odišiel z domu. Nakoniec ho vyhodila z domu, na čo si mladý Kurt musel zháňať nové ubytovanie. Na chvíľu bol bezdomovcom a spával aj pod mostom a v opustených budovách. Jeho kamaráti mu začali ponúkať prístrešie a Kurt si nakoniec v roku 1986 našiel byt a prácu v tematickom parku. Neskôr tvrdil, že obdobie, kedy bol bez domova, ho inšpirovalo k napísaniu skladby Something in the Way z roku 1991.

5. Bol niekoľkokrát zatknutý

Vo svojom rodnom meste Aberdeen bol Cobain dvakrát zatknutý. V roku 1985 za vandalizmus, keď ho policajti chytili sprejovať grafity a potom v roku 1986, keď vnikol do opusteného skladu a prechádzal sa po jeho streche pod vplyvom alkoholu. V roku 1993 bol Cobain zatknutý za údajné napadnutie Courtney Love počas hádky. Cobain strávil tri hodiny vo väzení a prepustili ho na kauciu vo výške 950 dolárov.

6. Bol nadaným umelcom

Ako väčšina detí, aj Kurt Cobain si rád kreslil. Zaujímavejšie umenie však začal tvoriť až na strednej škole, keď maľoval abstraktné krajiny aj mimozemské bytosti. Mnohé z Cobainových diel prezentovali jeho fascináciu ľudskou anatómiou. Cobain nakreslil aj obaly niektorých albumov Nirvany, vrátane Incesticide, ktorý vyšiel v roku 1992. Jeho výtvarné nadanie mu prinieslo aj možnosť študovať na umeleckej škole. Cobain však štipendium odmietol, pretože ho viac zaujímala hudba.

Cobainova dcéra Frances Bean dnes ide v otcových šľapajach. Okrem speváckeho nadania je Frances aj umelkyňou. Tvorí skice aj farebné maľby, svoje umenie predáva a vystavuje. Okrem toho je aj modelkou.

7. Pomenoval Nirvanu

Skupina, ktorú dnes poznáme ako Nirvana, vznikla v roku 1987 ako spinoff skupiny Fecal Matter. Cobain a Novoselic nabrali bubeníka Aarona Burckharda a počas prvých mesiacov existencie ich skupina vystriedala viacero názvov, vrátane Skid Row, Pen Cap Chew, Bliss a Ted Ed Fred. Názov Nirvana Kurt Cobain presadil v marci 1988, pretože frontman chcel, aby bol názov kapely pekný a milý, namiesto drsného a agresívneho názvu.

8. Na svoju svadbu si obliekol pyžamo

Kurt Cobain sa so svojou manželkou Courtney Love zoznámil v roku 1990 v nočnom klube Satyricon (Portland, Oregon). Oficiálne spolu začali chodiť koncom roka 1991. Vo februári 1992 sa vzali vo Waikiki na Havaji, pričom svadby sa zúčastnilo osem ľudí.

Love mala oblečené biele čipkované a saténové šaty. Ženích si však obliekol iba zelené pyžamo, pretože bol vraj príliš lenivý na to, aby si obliekol smoking.

9. Spísal zoznam svojich najobľúbenejších albumov

Kurt Cobain bol milovníkom širokej škály kapiel, albumov a skladieb. Niektoré ho a jeho hudbu ovplyvnili viac ako iné, a tie najvýznamnejšie spísal do zoznamu 50 najobľúbenejších albumov. Na zozname sa nachádzajú napríklad nasledovné albumy: The Frogs – It’s Only Right and Natural (1989), The Vaselines – Dying for It (1988), David Bowie – The Man Who Sold the World (1970), či Sonic Youth – Daydream Nation (1988). Zoznam jeho najobľúbenejších albumov dovoľuje fanúšikom nahliadnuť do Cobainovho vkusu a jeho spojenia s umením.

10. Bol introvert

Slávny hudobník, ktorý vystupoval pred tisíckami fanúšikov, sa v spoločenských situáciách správal introvertne. Na pódiu bol divoký, no po vystúpení bol plachý a často sedel sám a s nikým sa nerozprával. Bol kreatívny a citlivý, a z rozhovorov s ním sa dajú vycítiť introspekcia, vnútorné boje a intenzívne emócie. Kurt Cobain sa však ku svojim charakteristikám nikdy do hĺbky nevyjadril, takže analýza jeho povahy má oporu iba v pozorovaniach a názoroch ľudí v jeho okolí.

11. Sociálni pracovníci mu zobrali dcéru

2fotky v galérii Kurt Cobain s Courtney Love a dcérou Frances Bean (1993) Zdroj: reuters

Počas rozhovoru pre Vanity Fair Courtney Love povedala, že počas tehotenstva užívala heroín. Keď mala Frances Bean len dva týždne, kvôli tomuto vyhláseniu ju sociálni pracovníci zobrali od jej rodičov. Po niekoľkých týždňoch ju vrátili naspäť a Love vyhlásila, že jej slová boli prekrútené – heroín síce užívala, ale keď sa dozvedela, že je tehotná, okamžite prestala.

Courtney Love bola tehotná s Cobainovou dcérou už počas svadby. Fotku z ultrazvuku potom Cobain použil ako obal na pieseň Lithium. Kurt tvrdil, že ak existuje niečo, čo ho môže dostať z ustavičného kolobehu drog, bolestí a depresií, je to práve jeho dcéra. Vo svojom liste na rozlúčku prosil Courtney, aby pokračovala pre ich dcéru a jej život, o ktorom veril, že bude šťastnejší bez neho.

12. V roku 1993 vystúpil krátko po tom, ako sa predávkoval

V júli 1993 mala Nirvana v newyorskej sále Roseland Ballroom odohrať špeciálny koncert, kde mala predstaviť vtedy ešte nedokončený album In Utero. Večer pred koncertom Cobaina našli v hotelovej izbe schúleného pri záchode. Aj napriek predávkovaniu Cobain na druhý deň poskytoval rozhovory a večer dokonca vystúpil tak, ako to mala skupina naplánované.

13. Trpel bipolárnou poruchou

Cobainovi bola už ako dieťaťu diagnostikovaná porucha pozornosti (ADD). Neskôr mu bola diagnostikovaná aj bipolárna porucha, ktorá bola kedysi známa ako manická depresia. Jedná sa o duševnú poruchu charakteristickú silnými výkyvmi nálad, kedy sa striedajú obdobia depresie s obdobiami veľmi dobrej nálady, až eufórie. Predpokladá sa, že Kurt Cobain si svoj život vzal práve v jednom z týchto období depresie.

14. Chcel si otvoriť vlastnú ZOO

Kurt Cobain miloval zvieratá, a to najmä mačky. Rád rozprával o svojich mačkách a mal aj iné domáce zvieratá – korytnačky, potkany, fretky a králiky. Cobain nemal v láske psy, ktoré sa podľa neho príliš snažili zapáčiť. Páčila sa mu povaha mačiek, ktoré vraj nevyžadovali toľko pozornosti. Cobain sníval o tom, že si raz otvorí svoju vlastnú ZOO.

15. O samovraždu sa pokúsil viackrát

V Cobainovej rodine sa vraj vyskytli samovraždy a Kurt údajne predpovedal, že jedného dňa sa stane slávnym a nakoniec sa zabije. O samovražde uvažoval niekoľkokrát. Podľa Courtney Love sa pokúsil zabiť trikrát, až kým sa mu to v roku 1994 nakoniec podarilo.

10 slávnych citátov Kurta Cobaina

  1. „Radšej byť mŕtvy než cool.“
  2. „Radšej budem nenávidený za to, kto som, ako milovaný za to, kto nie som.“
  3. „Rád sa sťažujem a nerobím nič preto, aby sa veci zlepšili.“
  4. „Začal som byť naozaj hrdý na to, že som gay, aj keď som ním nebol.“
  5. „Ľudia sú hlúpi. Hanbím sa za to, že som človekom.“
  6. „Ak zomriete, budete úplne šťastní a vaša duša bude niekde stále žiť. Nebojím sa smrti. Úplný pokoj po smrti, stať sa niekým iným, to je moja jediná nádej.“
  7. „Som taký šťastný, pretože dnes som našiel svojich priateľov – sú v mojej hlave.“
  8. „Drogy sú strata času. Zničia vašu pamäť a vašu sebaúctu, a všetko, čo k nej patrí.“
  9. „Kúpil som si zbraň a namiesto nej som si vybral drogy.“
  10. „Mám na našich fanúšikov prosbu. Ak niekto z vás akýmkoľvek spôsobom nenávidí homosexuálov, ľudí inej farby pleti alebo ženy, urobte nám láskavosť – nechajte nás na pokoji! Nechoďte na naše koncerty a nekupujte si naše nahrávky.“

Život Kurta Cobaina, jeho obrovský vplyv na hudobnú scénu, aktivizmus v rôznych oblastiach, psychické problémy a drogová závislosť dodnes zaujímajú ľudí po celom svete. Ak chcete o Kurtovi Cobainovi a jeho príbehu vedieť viac, pozrite si dokumenty Kurt & Courtney (1998), Kurt Cobain: Montage of Heck (2015), Kurt Cobain – About a Son (2006) či Soaked in Bleach (2015) alebo film Posledné dni (2005).

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.